TomTom GO Mobile - Nog steeds de beste navigatie-app?

Door: jeroen@computertotaal.nl De Jager | 12 februari 2016 17:00

Review

TomTom heeft een nieuwe navigatie-app voor iOS uitgebracht: TomTom GO Mobile. Deze app was al sinds vorig jaar op Android beschikbaar en is qua look en feel hetzelfde als de nieuwere 'kastjes' van TomTom. Grote vraag: is de nieuwe app een vooruitgang ten opzichte van de oude?

TomTom Go Mobile

Ontwikkelaar: TomTom

OS: iOS, Android

Genre: Navigatie

Taal: Nederlands

Prijs: Gratis

Releasedatum: 11 februari 2016

Getest op: iOS 9.2.1

Gesteste versie: 1.0.2

Website: tomtom.com

Downloaden:

Download voor iOS

Download voor Android

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Soepele interface
 • Snelle en accurate navigatie
 • Uitstekende file-informatie
 • Minpunten
 • Missende opties t.o.v. oude app
 • 75 kilometer gratis per maand

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja en nee. Ja, het is een vooruitgang omdat de interface een stuk moderner is en je vaak sneller bereikt wat je wilt. Nee, omdat er nog flink wat handige functies ontbreken die wél in de oude app zaten. Dat is in een notendop mijn ervaring na een week testen met de bèta-versie.

Lees ook: De beste apps voor in de auto.

Nieuwe interface, andere stem

Wat het eerste opvalt in vergelijking met de oude app is de interface. De kaart is vol in beeld en ook de hogere resolutie van grotere iPhones wordt goed ondersteunt. De kleuren zijn anders en je kunt niet meer een ander kleurenthema kiezen. Je moet het doen met de standaard dag- en nachtweergave. Ook qua stemmen is het een stap terug. De echte stemmen van Eva, Bram en Claire zijn verdwenen en je moet het alleen met de computerstem Xander of de Belgische Ellen doen.

Het is even wennen als de de oude app gewend bent, maar uiteindelijk is er prima mee te werken. Gebruikte je nog niet eerder TomTom, dan vind je de app waarschijnlijk erg gebruikersvriendelijk.

Je hoeft geen volledig adres in te vullen, een naam is vaak al genoeg om snel naar je bestemming te navigeren.

Gratis maar niet heus

TomTom Go Mobile zelf is gratis, installeren kost je niets. Je kunt dan 75 kilometer per maand gratis navigeren. Wil je meer, en dat is vrij snel het geval als je ergens wilt komen, dan moet je betalen. Overigens zijn de prijzen erg schappelijk: 19,99 euro voor een jaar of 44,99 euro voor drie jaar. Wel moet je iPhone of iPad minimaal over iOS 9 beschikken.

Files en flitsers

Voor dat geld krijg je er flitsinfo en de onvolprezen file-info van TomTom bij. Daarmee is de app eigenlijk net zo duur als de oude app, zonder dat je voor de app zelf hoeft te betalen. En dat is een slimme zet van TomTom. De file-info is het pareltje en zeker zijn geld waard (in mijn optiek tenminste). De beste flitsinfo haal ik bij Flitsmeister en gratis navigatie gaat ook prima met HERE Maps of als het echt niet anders kan Google Maps.

Alle landen in één app

Ook handig is de mogelijkheid om binnen de app verschillende landen te kunnen downloaden. Voorheen moest je een andere app kopen, nu heb je voor die 20 of 45 euro de mogelijkheid om over de hele wereld te navigeren.

Binnen de app kun je de kaarten van veel landen of werelddelen downloaden. Zo navigeer je in het buitenland zonder datakosten, mits je de file-info niet gebruikt.

Overigens moet je wel flink wat opslagruimte hebben. West-Europa bijvoorbeeld is al dik 5 GB. Dat is geen optie op een 8 GB iPhone en ook op een 16 GB-model zul je waarschijnlijk even wat zaken moeten verwijderen. De Benelux-kaart is 440 MB en landen als Frankrijk en Duitsland zijn los te kiezen maar dan wordt een trip naar Zuid-Spanje of Portugal plannen toch wat lastiger.

Minder routetypes

Helaas biedt de nieuwe app minder routetypes dan de oude. Voor liefhebbers van een leuk auto- of motorritje mist de optie 'kronkelroutes'. Daarmee kon je op een relaxte manier via leuke weggetjes van A naar B reizen, ideaal als je op bezoek bent in een mooi gebied. Rijd je weleens met een caravan of aanhanger, dan mis je de optie 'snelheid' waarmee je je eigen maximum snelheid kunt aangeven. Vooral op langere afstanden geeft dat een kortere route zonder extra reistijd en je omzeilt soms een stuk tolweg.

Ander gemis

Andere zaken die missen in vergelijking met de oude app zijn:

- Tussenpunten toevoegen, nu kun je maar naar één bestemming tegelijkertijd navigeren.

- Route vooruit berekenen (andere datum/tijdstip) + in je agenda zetten.

- Navigeren naar contactpersonen.

- Alternatieve route zoeken, bijvoorbeeld om files of blokkades (die de app zelf niet ziet/weet) te omzeilen tijdens de rit.

- Routetype per keer kiezen. Vooraf vragen kan niet, je kunt het wel aanpassen als de route is berekend.

De meeste punten worden in een van de komende updates toegevoegd. Wanneer dat zal zijn kon TomTom niet aangeven.

Upgrade-aanbod

De oude apps zijn per direct uit de App Store gehaald en het is duidelijk dat TomTom graag iedereen zo snel mogelijk naar de nieuwe app wil verhuizen. Heb je een van de oude TomTom-apps, dan krijg je binnenkort een aanbod voor een upgrade naar de nieuwe app inclusief 3 jaar onbeperkte kilometers (twv. 44,99 euro). Daarvoor moet de oude wel geïnstalleerd blijven.

Conclusie

Als je bovenstaand verhaal hebt gelezen, dan lijkt het alsof TomTom Go Mobile niet zo'n beste navigatie-app is. Voor verstokte gebruikers van de vorige app (die een paar dagen geleden nota bene een grote update heeft gekregen) is dat zeker het geval. Hopelijk komen de missende opties snel beschikbaar in de nieuwe app. Tot die tijd zou ik vooral de oude app blijven gebruiken.

Ben je een (mogelijk) nieuwe gebruiker, dan is TomTom Go Mobile echt de beste navigatie-app vanwege de snelle routeberekening, fijne interface en geweldige file-informatie. Je komt altijd aan op je bestemming en je moet echt een lokale bekende zijn om snellere sluiproutes te weten.

5 Reactie(s) op: TomTom GO Mobile - Nog steeds de beste navigatie-app?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 februari 2016 18:53 Anoniem
  Here navigatie is net zo goed (zo niet beter) en volledig gratis. Geen behoefte dus aan deze te dure app
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 20:05 Kasander
  Heeft Here geen internet of wifi nodig om te functioneren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 22:40 probeertehelpen
  Onzinnige app. 75 kilometer. Vreet batterij. Waar heb je het over. Die 75 km, fiets ik bij een beetje mooi weer in een dag weg. Geef mij maar Here die is gratis en best goed. Nokia heeft zijn app voor offlinenavigatie, Here Maps, uitgebracht voor iOS. Met de app kunnen gebruikers vooraf kaarten downloaden en zo in het buitenland zonder roamingkosten navigeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 22:41 Anoniem
  Here is gratis en zeer goed kwa updates van kaarten en heeft geen wifi of internet nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 21:14 jeroen-de-jager
  @probeertehelpen: Elke navigatie-app verbruikt veel accucapaciteit, ook Here. Dat ligt niet aan de app maar aan het gebruik van de GPS-module en het feit dat het scherm aan staat. Overigens is Here prima voor navigatie zonder file-info, dat schrijf ik ook in het artikel. Maar als je wat meer ritjes maakt merk je dat TomTom echt veel accurater is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.