App beveiligt iPhone met gezichtsherkenning

Door: uhro-van-der-pluijm | 21 mei 2011 09:07

iPad

Een nieuwe applicatie voor jailbroken iPhones beveiligt die toestellen met gezichtsherkenning. De beveiliging is daarmee een stuk beter dan de standaard viercijferige code.

Er is een nieuwe applicatie voor iPhones die de toestellen beter beveiligt wanneer een gebruiker ze op slot heeft gezet. De applicatie vervangt de standaard viercijferige unlock code van het apparaat voor een tool die gezichten herkent. Eén nadeel: Het is tot nu toe alleen nog beschikbaar voor jailbroken iPhones.

Ontgrendeld door familielid

RecognizeMe, zoals de app heet, laat gebruikers eerst een aantal trainingfoto’s maken. Die moeten toegevoegd worden aan een speciale gallery zodat de app ze herkent. De volgende keer dat een gebruiker met de applicatie de telefoon van het slot wil halen krijgt hij de keuze: Gezichtsherkenning of de pincode invoeren.

Kiest een gebruiker voor gezichtsherkenning, dan zal de app een aantal keer scannen voordat hij beslist of je de echte gebruiker van het apparaat bent. De beveiliging is overigens in te stellen en kan zowel strenger als losser gezet worden. Een minder strenge instelling betekent wel dat iemand die op de gebruiker lijkt, een familielid, de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen.

Verifiëren duurt lang

Hoewel de maker van de app stelt dat de applicatie nog wat ruwe kantjes heeft, hebben testers uitgevonden dat zelfs met de instellingen op ‘80% veilig’ anderen de telefoon nog kunnen unlocken. Bovendien kan het tot 20 seconden duren voordat iemand geverifieerd is. Dat kan vervelend zijn als iemand snel toegang nodig heeft tot zijn telefoon.

De applicatie is nog niet publiek beschikbaar, maar wordt nog verwerkt door de CydiaStore, de app store voor iPhones met een jailbreak. Als de applicatie daarin beschikbaar is zou die 6,99 dollar moeten gaan kosten. Dat komt neer op ongeveer 4,95 euro. Voor dat geld krijgen gebruikers een applicatie die wellicht nog niet helemaal goed werkt maar eventueel wel een afschrikwikkend effect kan hebben op mogelijke inbrekers.

RecognizeMe is niet de eerste poging tot het beveiligen van een telefoon met gezichtsherkenning. Britste wetenschappers bedachten vorig jaar ook al zo’n oplossing. Die was echter veel geavanceerder en werkte met een video. Bovendien is die beveiliging alleen nog beschikbaar op een Nokia N900 met Linux.

0 Reactie(s) op: App beveiligt iPhone met gezichtsherkenning

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.