Android claimt helft van Amerikaanse markt

Door: Jasper Bakker | 04 april 2012 14:19

Nieuws

Android draait nu op meer dan de helft van de smartphones in de VS. Dit zijn ruim 52 miljoen toestellen. Zowel Android als iOS winnen terrein.

De iPhone is in de Verenigde Staten goed voor zo'n 30 procent van alle smartphones. Drie maanden geleden had Apple's telefoon nog 28,7 procent van de markt. Google's Android, dat draait op toestellen van diverse fabrikanten, zit nu op 50,1 procent. Het is gegroeid van 46,9 procent in november vorig jaar.

RIM, Microsoft verliezen

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van marktmeter comScore. Na marktaanvoerders Google en Apple volgt BlackBerry-maker RIM met 13,4 procent, gedaald vanaf 16,6 procent. Nummer vier is Microsoft, met Windows Mobile- en Windows Phone-toestellen, die 3,9 procent van de Amerikaanse markt bedient. Drie maanden geleden zat Windows voor smartphones nog op 5,2 procent.

Hekkensluiter is Nokia's Symbian dat stabiel is met 1,5 procent marktaandeel. De Finse telefoonfabrikant Nokia heeft net zijn eerste Windows Phone-smartphones uitgebracht in de VS.

Android-fragmentatie

Ondertussen is het grote Android geen uniform geheel. Google's besturingssysteem is in vele verschillende versies in gebruik. Daarbij is het oudere 2.3 (Gingerbread) veruit het meest gebruikt: bijna tweederde wereldwijd. Dit blijkt uit metingen van recent contact van toestellen met Google's app-winkel Play (voorheen Android Market).

Ook Android 2.2 (Froyo) is nog veel in gebruik: bijna een kwart van alle Android-smartphones wereldwijd. De nieuwste versie 4.0 (Ice Cream Sandwich, ICS) die in oktober is uitgekomen, haalt nog geen 3 procent. ICS is daarmee kleiner dan de antieke versie 2.1 (Eclair), dat draait op 6 procent van de Android-toestellen.

0 Reactie(s) op: Android claimt helft van Amerikaanse markt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.