Ambtenaren met eigen iPad de werkvloer op

Door: rene-schoemaker | 24 januari 2011 17:04

Nieuws

Ambtenaren van de gemeenten Wormerland en Oostzaan mogen voortaan hun eigen notebook of iPad mee naar hun werk nemen. Sterker nog, zij krijgen daarvoor zelfs geld van hun werkgever.

Met het zogeheten persoonsgebonden ict-budget kunnen de ambtenaren zelf kiezen welke apparatuur zij denken nodig te hebben voor hun werk. Volgens de geldende belastingregels mogen werkgevers hiervoor een bedrag van maximaal 450 euro beschikbaar stellen. Als de voorkeur van de ambtenaar uitgaat naar een duurder apparaat, moet hij of zij het resterende bedrag zelf bijpassen.

De zelfstandige gemeenten Wormerland en Oostzaan hebben sinds een jaar een gezamenlijke ambtelijke organisatie, Over-Gemeenten geheten. In die organisatie werken 150 ambtenaren. Daarvan zou iets meer dan de helft in aanmerking komen voor een dergelijk persoonsgebonden ict-budget, zegt gemeentelijk woordvoerder Ramses de Vries.

Nut en noodzaak aantonen

“Ambtenaren moeten wel aan kunnen tonen dat zij een dergelijk apparaat nodig hebben voor hun werk. Dus dat zij altijd en overal moeten kunnen werken.” Daarnaast heeft de Belastingdienst de eis dat een apparaat dat door de werkgever (deels) wordt vergoed, voor 90 procent zakelijk wordt gebruikt.

Volgens De Vries is Over-Gemeenten de eerste ambtelijke organisatie in Nederland die “Bring Your Own Device” (BYOD) toepast. Eerder was het gemeentelijke kantoor al voorzien van open wifi, dat beschikbaar is voor zowel bezoekers als ambtenaren. Het eigen netwerk van de gemeente is afgesloten van de open wifi-verbinding, zegt De Vries. “Via die verbinding kan je niet op het netwerk komen.” Volgens De Vries heeft de ict-afdeling verzekerd dat het hele systeem voldoende beveiligd is.

Zelf verantwoordelijk voor beveiliging

De beveiliging van het eigen apparaat, dat wel voor 90 procent voor zakelijk gebruik bedoeld is, wordt overgelaten aan de ambtenaren zelf, zegt De Vries. Een verplichting vanuit de ict-afdeling om die apparaten te beveiligingen, is er echter niet. Ook de gevoelige informatie van bijvoorbeeld burgers is niet zomaar te bereiken, ook niet voor de ambtenaren zelf. “Elke gebruiker heeft rechten die bij zijn rol horen.”

De werkomgeving van de ambtenaren is al webgebaseerd. Op de werkplekken staan thin clients. Thuiswerken is al enige tijd mogelijk. “Via de eigen notebook of iPad krijgen de medewerkers de inlogomgeving en dezelfde mogelijkheden als via thuiswerken”, zegt De Vries. Het persoonsgebonden ict-budget is voorlopig eenmalig. Later dit jaar wordt beslist of het bij een eenmalige actie blijft.

0 Reactie(s) op: Ambtenaren met eigen iPad de werkvloer op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.