Alles wat je moet weten over de iPad mini 4

Door: Jelle Peterse Jelle Peterse | 24 september 2015 13:05

iPad

Tijdens het Apple Event, waar Apple de iPad Pro en de iPhone 6s uit de doeken deed, was er maar weinig aandacht voor de opvolger van de iPad mini 3. Hier is alles wat je moet weten over de iPad mini 4.

Afgelopen jaar gaf Apple de iPad Air een flinke update. Zo kreeg de iPad Air 2 onder andere Touch ID, een nieuw scherm (wat het de minst spiegelende tablet ter wereld maakte), en de kracht van de A8X-chip. De iPad mini 3 kreeg dat jaar enkel een Touch ID sensor, en bleef qua kracht en schermkwaliteit achter. Dit jaar kreeg de iPad mini eindelijk de update die het verdiende. Lees ook: De eerste reviews van de iPhone 6s en 6s Plus zijn binnen.

De iPad mini 4 heeft een A8-chip. Deze is niet zo krachtig als de A8X-chip in de iPad Air 2, maar staat op een gelijk niveau als de iPhone 6 en 6 Plus. Net als de iPad Air 2, kan de iPad mini 4 met iOS 9 twee apps naast elkaar draaien. Ook het scherm meet zich aan de Air 2, waardoor er vrijwel geen weerspiegeling meer waar te nemen is. Kortom, met de iPad mini 4 krijg je al het moois van de krachtige iPad Air 2, maar dan een stuk compacter.

Design iPad mini 4

Het ontwerp van de iPad mini 4 is bijna identiek aan dat van de iPad Air 2 en de iPhone 6s (Plus). Ronde hoeken, ronde gaatjes voor de speaker en microfoon, afgeronde knoppen aan de zijkant, een Lightning-aansluiting onderaan en een headphone ingang bovenaan, en verkrijgbaar in de kleuren zilver, goud, en spacegrijs. Waar de iPad Air 2 al dunner was dan zijn voorganger, gaat de iPad mini 4 daar nog eens onder; de iPad mini 3 is dik en zwaar vergeleken met zijn opvolger.

Een ander verschil met de iPad mini 3 is dat de mini 4 geen fysieke knop meer heeft om het volume te dempen. Dit moet nu gedaan worden via Control Centre.

De iPad Mini 4 komt in drie kleuren.

Het betere beeldscherm van de iPad mini 4

De iPad mini 4 heeft - net als zijn voorganger - een 7.9 inch-scherm, dat dezelfde beeldschermtechnieken gebruikt als de grotere iPad Air 2. Apple heeft drie lagen teruggebracht tot één, wat moet resulteren in veel helderdere kleuren en beter contrast. Voor technische specificaties is het artikel van DisplayMate interessant. Het komt erop neer dat de iPad mini 4 volgens de website momenteel het beste tabletscherm ter wereld heeft.

Bekende camera in mini 4

De iPad mini 4 bezit dezelfde camera als de iPad Air 2. Deze camera is niet net zo goed als de camera van de iPhone 6 (en zeker niet de iPhone 6s), maar een hele stap voorwaarts vergeleken met de camera in de iPad mini 3. Dankzij de A8-chip kan de camera nu 10 foto's per seconde maken, zodat je het perfecte moment altijd vast kunt leggen. Ook is gezichtsherkenning verbeterd, en is het beter in het onderdrukken van ruis.

De iSight Camera aan de achterkant kan 1080p video schieten, Time Lapses maken, en filmen in slow motion met 120 beeldjes per seconde in 720p. De FaceTime Camera aan de voorkant schiet nog steeds foto's van 1.2 megapixels, maar de sensor is flink verbeterd wat veel helderdere foto's lijkt op te leveren.

De iPad mini 4 heeft een flink verbeterde camera.

iPad mini 4

Kleuren:

Zilver, Goud, Spacegrijs

Prijs WiFi modellen:

€399 voor 16 GB

€499 voor 64 GB

€599 voor 128 GB

Prijs WiFi + Cellular modellen:

€519 voor 16 GB

€619 voor 64 GB

€719 voor 128 GB

Een waardige opvolger?

Velen gaan zeggen dat de iPad mini 4 is wat de iPad mini 3 had moeten zijn. Dat klinkt als een cliché, en dat is het ook. Het kostte tijd om alles wat de iPad Air 2 had, te kunnen bieden in een veel kleiner apparaat. De iPad mini 4 heeft nu het beste tabletscherm op de markt, de A8 chip, de 8 megapixel camera aan de achterkant en de verbeterde FaceTime camera aan de voorkant, en twee gigabyte aan RAM om twee apps tegelijk te laten draaien. En dit alles past nu in de kleinste iPad ooit. Of het apparaat ook echt de beste iPad mini tot nu toe is? Dat gaan we binnenkort uitgebreid bespreken in de review van deze tablet.

De iPad Mini 4 is verkrijgbaar vanaf 399 euro.

1 Reactie(s) op: Alles wat je moet weten over de iPad mini 4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 28 september 2015 15:29 Anoniem
    *puke*
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.