Zo beheer je al je foto's op je iPhone en iPad

© PXimport

Zo beheer je al je foto's op je iPhone en iPad

Geplaatst: 1 april 2016 - 10:14

Aangepast: 14 december 2022 - 12:07

Redactie ID.nl

Toen Apple een paar jaar geleden iCloud introduceerde, was dat superduidelijk: één oplossing voor al je foto's. Maar inmiddels hebben we iCloud-fotobibliotheek, Fotostream, iCloud Drive ... en dus zien we door de bomen het bos niet meer. Wat is nu precies wat en wat kun je ermee?

In dit artikel scheppen we helderheid in de - toch wel wat verwarrende - wereld van iCloud-diensten. Want ook al lijken deze diensten qua naam allemaal op elkaar, ze zijn in werkelijkheid behoorlijk verschillend. Zodra je dit artikel gelezen hebt weet je welke verschillende iCloud-diensten beschikbaar zijn en welke dienst je kiest voor welke oplossing. Lees ook: Al je apparaten synchroniseren met iCloud.

iCloud

Het verwarrende in het hele verhaal is dat Apple vrijwel overal het woord iCloud voor heeft geplaatst. Hoewel dat dus juist verwarring zaait, is de gedachte erachter eigenlijk heel helder. Met iCloud geeft Apple namelijk aan dat de bestanden in kwestie online worden geplaatst, op de servers van Apple, dus niet (alleen) op het apparaat zelf. Apple geeft daarvoor 5 GB gratis aan alle gebruikers van iCloud. Meer opslag is mogelijk, maar daarover later meer.

iCloud is dan ook zeker niet alleen bedoeld voor foto's. Documenten die je hebt gemaakt in Pages, Notities, Herinneringen en noem maar op, ze kunnen allemaal online worden opgeslagen. Zo houd je meer ruimte op je iPad over voor bijvoorbeeld apps. Een ander voordeel van het opslaan van bestanden in iCloud, is dat je niets kwijt bent wanneer je iPad kapot gaat of bijvoorbeeld wordt gestolen. Je koppelt dan simpelweg een andere iPad (of iPhone, Mac enzovoort) aan je Apple ID en je hebt direct weer toegang tot alles dat in iCloud is opgeslagen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Contactpersonen, waardoor de bekende uitspraak: 'Mijn telefoon is gestolen, kan iedereen me z'n nummer even opnieuw toesturen' definitief verleden tijd is.

Toen Apple een paar jaar geleden iCloud voor het eerst aankondigde, lag de nadruk niet zozeer op het synchroniseren van bestanden en - bijvoorbeeld - contactpersonen, maar inderdaad op foto's. Totdat Fotostream werd aangekondigd, was er geen goede manier om foto's tussen bijvoorbeeld je iPad en iPhone te synchroniseren.

© PXimport

iCloud is niet specifiek voor foto's, maar is simpelweg online opslagcapaciteit die Apple biedt.

Fotostream

Wat Fotostream doet is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je de dienst hebt ingeschakeld (je doet dit door te navigeren naar Instellingen / iCloud / Foto's), dan worden foto's die je maakt op je iPad automatisch gesynchroniseerd met andere iOS- en OS X-apparaten die zijn verbonden met iCloud via hetzelfde Apple ID. Wanneer je een foto maakt op je iPad, is deze automatisch ook beschikbaar op je Mac en iPhone en andersom.

Het fijne van Fotostream is dat foto's die op deze manier in iCloud worden geplaatst, geen ruimte opslokken van de 5 GB die je van Apple hebt gekregen. Oftewel, al heb je 100 GB aan foto's, het is niet van invloed op de opslagcapaciteit in iCloud. Dat aantal zul je echter nooit bereiken, want een nadeel van iCloud is dat er maximaal 1000 foto's van de afgelopen 30 dagen worden bewaard. Daarnaast worden video's niet meegenomen in Fotostream. De foto's in je Fotostream vind je overigens door de app Foto's te openen, te drukken op het tabblad Albums en vervolgens op het album Mijn fotostream.

 

© PXimport

Fotostream is een handige manier om foto's te synchroniseren met al je apparaten.

iCloud-fotodelen

Fotostream is heel praktisch, maar een nadeel is wel dat álle foto's die je maakt automatisch worden gesynchroniseerd met al je andere iOS-apparaten die hetzelfde Apple ID gebruiken. Als je dat niet wilt en graag zélf de controle wilt hebben over foto's die je wel en niet deelt, dan is er de optie iCloud-fotodelen. Wanneer je een foto opent in Foto's en drukt op het pictogram Delen linksonder, dan kun je kiezen voor iCloud-fotodelen.

Er wordt dan een deel-album aangemaakt, dat je voorziet van een naam en beschrijving, waarna je aangeeft met welke personen (Apple ID's) je het album wilt delen. Foto's die je toevoegt aan dit album worden vervolgens automatisch met deze mensen gedeeld. Het iCloud-fotodelen valt in zekere zin wel onder iCloud, maar gaat niet van je opslagruimte van iCloud af. Overigens houd jij de controle: wanneer je een album besluit niet meer te willen delen haal je het weer offline, waarna de andere personen er ook niet meer bij kunnen.

 

© PXimport

Met iCloud-fotodelen bepaal je zelf welke foto's je deelt met wie.

iCloud Drive

Dan is er nog iCloud Drive. Dat is in dit verhaal enigszins een vreemde eend in de bijt. In principe heeft iCloud Drive namelijk niets met fotobeheer te maken, maar omdat we in dit artikel duidelijkheid willen verschaffen in het iCloud-doolhof, is het belangrijk dat we ook deze optie even uitleggen. iCloud Drive laat zich het beste omschrijven als Apples versie van diensten als Dropbox en OneDrive.

Nu geldt dat natuurlijk voor iCloud in z'n geheel, alleen het probleem met iCloud was lange tijd dat er geen mogelijkheid was om de bestanden die door apps werden opgeslagen in iCloud, op een centrale plek te benaderen. Oftewel: een app als Pages kon wel bestanden uit iCloud openen, maar je kon niet een 'map' in iCloud openen om te zien welke bestanden je daarin allemaal had opgeslagen. Dat was overigens heel bewust, Apple wilde de functionaliteit van een clouddienst bieden, zonder de gebruiker lastig te vallen met extra handelingen; de dienst moest z'n werk doen op de achtergrond. Gebruikers gaven echter massaal aan dat ze toch graag meer controle wilden over hun bestanden.

 

© PXimport

iCloud Drive is te vergelijken met diensten als Dropbox en OneDrive.

Dat iCloud Drive niet primair bedoeld is voor de opslag van foto's, wil niet zeggen dat je de dienst daar ook niet voor kunt gebruiken. Het probleem is echter dat je in iOS zelf nog steeds geen manier hebt om de bestanden op een centrale plek te benaderen ... tenzij je daar een speciale app voor downloadt, zoals Documents Pro. Het voordeel daarvan is dat je met deze app door je bestanden kunt bladeren en dat het tevens een 'Office-app' is, waardoor je foto's heel eenvoudig rechtstreeks vanuit iCloud Drive in je documenten kunt plaatsen. Zo gebruik je iCloud Drive dus toch nog een beetje voor foto's. Een andere manier om iCloud Drive te benaderen is door op je pc of Mac te navigeren naar www.icloud.com, in te loggen met je Apple ID en te klikken op iCloud Drive. Dan krijg je een compleet overzicht te zien van alle bestanden die in iCloud Drive staan. Je kunt hier ook foto's naartoe uploaden.

iCloud-fotobibliotheek

Dan de nieuwste telg in de iCloud-familie: de iCloud-fotobibliotheek. Deze dienst van Apple heeft lange tijd in bèta-modus gedraaid, waarmee het een beetje de vraag was of de dienst nu wél of geen definitief onderdeel van iOS zou worden. Die bètafase is inmiddels voorbij, dus we kunnen veilig gebruikmaken van de fotobibliotheek. Dit is misschien de meest verwarrende optie binnen iCloud, omdat hij qua werking veel lijkt op Fotostream.

Toch is het allesbehalve hetzelfde. Ten eerste maakt Fotostream géén gebruik van je iCloud-opslag van 5 GB, waar iCloud-fotobibliotheek dat wel doet. Dat is toch geen vooruitgang, zou je denken? Wel dus, want hierdoor is de maximale limiet van 30 dagen en 1000 foto's verdwenen. Daarnaast worden naast foto's ook video's geüpload naar de bibliotheek, hetgeen met Fotostream niet het geval is. Nadeel is uiteraard wel dat je het met je 5 GB nooit gaat redden, dus je zult ruimte bij moeten kopen. Ben je daartoe bereid, dan is het grote voordeel dat je écht overal toegang hebt tot je foto's, zelfs vanuit je browser (via www.icloud.com).

 

© PXimport

iCloud-fotobibliotheek lijkt op Fotostream, maar biedt meer mogelijkheden.

Synchroniseren

Dat synchroniseren via iCloud-fotobibliotheek werkt volautomatisch (via wifi overigens), maar daarvoor zul je wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Ten eerste dienen alle apparaten te zijn voorzien van iOS 8, of in het geval van de Mac van OS X Yosemite. Dit betekent dat de eerste iPad niet aan dit feestje kan meedoen, en dat ook de iPhone 4S geen gebruik kan maken van de fotobibliotheek. Dat is natuurlijk wel iets om over na te denken. Daarnaast, en dat onderwerp komt vaker terug zoals je hebt gemerkt, is opslagcapaciteit een belangrijk aspect. Want stel dat je 1 GB aan foto's op je iPad hebt en je schakelt iCloud-fotobibliotheek in, dan is er niets aan de hand. Als je die foto's echter vervolgens wilt synchroniseren met je iPhone, en op die iPhone staat 8 GB aan foto's, dan gaat dat al niet. Kortom, hoe handig iCloud-fotobibliotheek ook is, Apple lijkt er nu echt op aan te sturen dat we massaal gaan investeren in extra opslagcapaciteit.

Ruimte besparen

Er is nog een aspect waarin iCloud-fotobibliotheek zich onderscheidt van Fotostream, en het is zonde dat dit onderdeel bijna nooit aandacht krijgt (vooral omdat we denken dat de fotobibliotheek op den duur Fotostream zal gaan vervangen). Het is namelijk nogal dubbelop dat de foto's zowel op je iPad staan als in de iCloud-fotobibliotheek. Apple gaat nog niet zo ver dat de foto's alléén via de iCloud te benaderen zijn, maar biedt wel een prachtige tussenoplossing. Wanneer je iCloud-fotobibliotheek hebt ingeschakeld (in iCloud / Foto's), verschijnt er een extra optie, genaamd Optimaliseer iPad-opslag. Wanneer je deze optie inschakelt, worden de originele foto's in hoge resolutie bewaard in iCloud, en worden alleen geoptimaliseerde versies bewaard op het apparaat (of de apparaten) zelf. Dat is ideaal, want zo kun je je foto's gewoon nog bekijken op de iPad, zonder dat dit direct kostbare MB's van je opslagruimte op het apparaat opslokt. Heb je een versie in hoge resolutie nodig, dan kun je die eenvoudig downloaden vanuit je fotobibliotheek.

Als je een foto bewerkt, bijvoorbeeld door een filter toe te voegen, dan wordt deze bewerking ook op alle andere apparaten getoond, óók in de geoptimaliseerde versies. Daarmee zit iCloud-fotobibliotheek écht heel goed in elkaar.

 

© PXimport

Door alleen geoptimaliseerde foto's op je iPad op te slaan, bespaar je tijd.

Foto's toevoegen

Het is fijn om te weten dat de foto's die je maakt op je iPad, ook automatisch op bijvoorbeeld je iPhone verschijnen, als je Fotostream en/of iCloud-fotobibliotheek gebruikt. Maar wat nu als je foto's op een andere manier wilt toevoegen aan de bibliotheek dan met behulp van je iPad-camera? Gelukkig is dat ook heel eenvoudig. Natuurlijk is er de mogelijkheid om afbeeldingen vanuit je browser op te slaan, maar dat is wellicht niet praktisch als je honderden foto's (die je bijvoorbeeld met je gewone camera hebt gemaakt) in de iCloud-fotobibliotheek wilt plaatsen. Er zijn een paar manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt de foto's natuurlijk importeren met behulp van een Camera Connection Kit (35 euro in de Apple Store), maar je kunt ook de app Foto's openen in OS X en de foto's daarin importeren. Tot slot is het ook nog mogelijk om te surfen naar www.icloud.com, in te loggen met je Apple ID, te klikken op foto's en op die manier je foto's te uploaden.

iCloud-opslag

We hebben het er in dit artikel al een paar keer over gehad: wil je optimaal gebruik kunnen maken van de opslagmogelijkheden van iCloud, dan zul je extra opslagcapaciteit bij moeten kopen. Heel vreemd is dat natuurlijk niet, servers kosten nu eenmaal geld en Apple is geen filantropische instelling. Wel is het zo dat de opslagcapaciteit van Apple wat aan de dure kant is. Waar je bijvoorbeeld bij Dropbox voor 10 euro per maand maar liefst 1 TB (1000 GB) opslagcapaciteit krijgt, betaal je bij Apple het dubbele voor die hoeveelheid.

Nu heb je uiteraard waarschijnlijk geen terabyte nodig, maar zelfs de 200 GB optie (die je met een flinke hoeveelheid foto's van verschillende apparaten echt wel nodig zult hebben), kost je 3,99 euro per maand. Dat is toch ineens best een investering voor een 'extra' dienst. Daar zit hem ook meteen de crux, want je betaalt deels voor het Apple-ecosysteem. Je kunt namelijk wel besluiten om je foto's op te slaan op Dropbox, maar dat systeem is lang niet zo diep in iOS en OS X geïntegreerd als iCloud. De grote vraag is en blijft dan ook: hoeveel heb je ervoor over om altijd en overal (veilig) toegang tot je foto's en video's te hebben?

 

© PXimport

iCloud-opslag van Apple is duurder dan bij veel concurrenten, maar je betaalt ook voor het ecosysteem.

Waar is iPhoto?

Tot slot nog even een ontwikkeling die Apple enigszins stilzwijgend heeft doorgevoerd. Want voorheen zouden we het in dit artikel veelvuldig over iPhoto hebben gehad, de foto-app van Apple waar we zeer enthousiast over waren. Dat kan helaas niet meer, want Apple heeft de app ijskoud de nek omgedraaid. Dat is heel spijtig, maar het is gelukkig niet zo dat Apple ons écht heeft beroofd van een handige foto-app. De beste functionaliteiten van iPhoto zijn namelijk geïntegreerd in Foto's (zowel voor iOS als voor OS X), al zijn er nog wel wat mooie functies die we missen, zoals de mogelijkheid om een collage te maken. Hoe dan ook: het is natuurlijk beter om maar één officiële foto-app van Apple te hebben, want de reden we je alle foto-opslagmogelijkheden moeten uitleggen, is immers dat er nogal wat onduidelijkheid is op fotogebied bij Apple.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten