8 bestemmingen voor een oude smartphone

Je eerste smartphone ziet er nu misschien al ouderwets uit, maar ook zonder mobiel abonnement erop kun je er nog best veel mee.

Oude smartphones gaan lang mee… in de la waarin ze verdwijnen wanneer je even daarvoor iets nieuwers hebt gekocht. Het is helaas niet anders. Je wilt immers niet langer gezien worden met die ouderwetse troep.

Met oude MP3-spelers en digitale camera’s kun je vrij weinig, maar wat betreft smartphones gelden andere wetten en regels. Of je nu een oude BlackBerry Pearl, een T-mobile G1, een Nokia N73 of een iPhone van de eerste generatie hebt liggen, er zijn vele manieren waarop je oude telefoon nog goed van pas komt. Het is toch zonde om dat dure apparaat nu al af te schrijven?

Ik heb hieronder zeven leuke en praktische manieren op een rij gezet waarop je jouw oude smartphone weer tot leven wekt (en ik geef nog een achtste optie). Niet iedere suggestie werkt met iedere telefoon, maar ik garandeer je dat je de levensduur van je vertrouwde metgezel hiermee nog even oprekt.

1. Gebruik de telefoon voor noodgevallen

Volgens internationale regels moet een smartphone zonder simkaart altijd in staat zijn om 112 te bellen. Waarom houd je daarom je oude telefoon niet bij de hand, bijvoorbeeld in de auto of op kantoor voor gebruik in geval van noodgevallen? Je weet immers nooit of je huidige telefoon verliest of stukgaat. Leg er een voedingsbron bij, zoals een AC adapter, een autolader of een externe back-up batterij. Wel is van belang om te weten dat een telefoon zonder simkaart niet in staat is om zijn locatie door te geven, dus verdwaal niet diep in de bossen.

2. Gebruik ‘m als wifi-telefoon

Niet langer hoeven te betalen voor een telefoonabonnement betekent niet dat je geen telefoongesprekken meer kunt voeren. Als de smartphone met wifi uitgerust is, kun je prima blijven bellen met een VoIP-dienst als Fring, Skype of Truphone. Voor Truphone zijn er applicaties beschikbaar voor Android, BlackBerry, iOS en Symbian. Daarmee kun je onbeperkt naar andere Truphone-gebruikers bellen. De tarieven naar gewone nummers zijn billijk. Wat ik bedoel te zeggen: zolang je toegang hebt tot wifi, kun je de telefoon als telefoon blijven gebruiken.

3. Een smartphone is een uitstekende MP3-speler

Zelfs smartphones uit de steentijd, zoals de Palm Treo, werken prima als MP3-speler. Waarom zou je een iPod gebruiken? Het is de ideale muziekspeler voor tijdens het fietsen, bergbeklimmen, hardlopen of andere activiteiten waarvoor je jouw huidige dure telefoon of iPod niet wilt gebruiken omdat je bang bent dat deze kan beschadigen. Ook kan je zoon of dochter van zes een hoop plezier met het toestel beleven wanneer je het geheugen volzet met Disney-nummers.

4. Waarom een losse mobiele spelcomputer gebruiken?

Het is goed mogelijk dat het binnen jouw IT-omgeving verboden is om een game als Angry Birds op je iPhone te draaien. Dit betekent niet dat het onmogelijk is om onderweg lol te beleven met een spelletje. Je kunt voor smartphones op internet talloze games vinden, zelfs voor de oudere types met lage resolutie displays en trage processors. Vaak kun je met wifi nog bij de applicatiewinkel, waar je patience, sudoku, schaken en Bejeweled-achtige klassiekers kunt vinden. Natuurlijk zijn er voor je huidige smartphone intussen veel betere spellen, maar het oude model kan vaak prima als spelcomputer voor (kleine) kinderen fungeren.

5. De ideale e-reader

Waarom zou je geld uitgeven aan een Kindle of BeBook als je smartphone dezelfde functionaliteit biedt? Alles wat je nodig hebt, is een e-reader applicatie. Amazon biedt een Kindle-app voor Android, BlackBerry, iOS en Windows Phone 7. Als je boeken wilt lezen op je Palm of Windows Mobile-apparaat, probeer dan eReader of Mobipocket. Natuurlijk is een telefoonscherm kleiner dan een Kindle, maar je hebt wel een backlight, waarmee het makkelijker lezen in bed kan zijn.

6. USB-stick met scherm

Als ik het toch heb over manieren om geld te besparen, waarom zou je dan een aparte USB-stick gebruiken wanneer je telefoon zich ook prima voor opslag van gegevens leent? De meeste telefoons hebben een paar gigabyte aan opslag paraat en laten zich prima als externe disk gebruiken via de USB-poort. (iPhone gebruikers hebben een third-party utility als bijvoorbeeld iPhone Explorer nodig voor gebruik van on-board geheugen.) Je kunt je telefoon prima gebruiken voor het overzetten van grote bestanden, het back-uppen van belangrijke documenten, enzovoorts.

7. Gebruik ‘m als PDA

Ken je de Pocket PC nog? Je telefoon heeft een krachtige processor die je uitstekend voor dagelijkse taken kunt gebruiken. Denk aan calculator, alarmklok, to-do takenlijst beheerder of digitaal notitieblok. Wanneer je toegang tot wifi hebt, kun je de telefoon ook voor snelle zoekopdrachten via Google of andere webactiviteiten gebruiken. Doorzoek eens sites als Handango voor bergen software geschikt voor oudere smartphones.

8. Verkoop of recycle je telefoon

Uiteindelijk kun je een smartphone ook gewoon verkopen of (een aantal van de) oude onderdelen hergebruiken. Het is zonde om een smartphone ongebruikt te laten waar iemand anders er nog veel plezier van kan hebben. Het geld kun je weer opsparen voor een nieuwe gadget.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten