© CIDimport

7 laptopvervangende iPad-apps

Geplaatst: 29 juni 2012 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

De iPad is weliswaar geen ‘laptopkiller’, maar met een toetsenbord en de juiste apps kom je een eind in de richting. Til je iPad naar een hoger plan met behulp van deze software.

De negatieve impact van de iPad op de verkoopcijfers van laptops neemt af. Tussen tablets en laptops lijkt zich zelfs een vriendelijke verstandhouding te ontwikkelen, als we deze analyse van CIO.de mogen geloven.

Toen de iPad geïntroduceerd werd, beschouwden velen het als laptopkiller. Laptops zouden door de veel lichtere en handigere iPad overbodig worden gemaakt. Wat betreft productiviteit werd snel duidelijk dat die vlieger niet opging. Het ontbreken van een fysiek toetsenbord en het kleine beeldscherm maakten het de iPad onmogelijk als laptopvervanger te dienen. Ondanks dat nadeel zorgde de iPad-hype voor een opmerkelijke dip in de verkoopcijfers van notebooks. Toch lijkt die negatieve trend doorbroken te zijn, nu de laptop weer terug op zijn oude niveau lijkt te komen.

Sommigen zien geen weg terug en zullen nooit meer op een mobiele pc willen werken. Dankzij deze apps kunnen zij bijna alles wat een laptopbezitter ook kan.

1. Surfen met Flash

De iPad ondersteunt geen Adobe Flash en dat ervaren een hoop gebruikers als groot nadeel. Immers zijn veel sites in Flash opgebouwd en vereisen ook bepaalde videodiensten het gebruik van de technologie. Met de gratis browser iSwifter wordt het mogelijk om desondanks toch Flash te gebruiken op je tablet. De truc is dat de app een webgebaseerde Firefox-browser op een server aanstuurt, waardoor de Flash-content in een voor de iPad te behappen formaat naar de tablet wordt gestuurd. Het werkt ongeveer hetzelfde als de oplossingen voor VNC en RDP. Erg snel is het allemaal niet, maar het functioneert wel. Wij hebben het met succes getest voor de videowebsite Vimeo en de geheel in Flash opgebouwde site van Moodstream.

2. Surfen met meerdere vensters naast elkaar

Vrijwel alle browsers op de iPad kunnen overweg met tabbladen, waardoor meerdere sites tegelijkertijd open kunnen staan. Wat ze niet kunnen is verschillende tabbladen tegelijkertijd weergeven, iets wat op desktops en laptops wel gewoon kan. Skipper (EUR 0,79 in de App Store) lost dit probleem en stelt je in staat om maximaal drie browservensters naast elkaar te openen. Dat is kan handig zijn om bijvoorbeeld tijdens het lezen van artikel de voetbalscores ernaast in de gaten te houden en daarnaast een Twitter-tijdlijn open te houden. Skipper biedt daarnaast een ingebouwde tools, waaronder een calculator, een vertaalmachine, een wereldklok en een widget om muziek van je iTunes-bibliotheek af te spelen.

7 laptopvervangende iPad-apps-15082296

© CIDimport

3. Foto’s bewerken

De iPad is vooral gericht op de consumptie van media, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om zelf content te creëren of te bewerken. Voor video is iMovie een uitstekend voorbeeld van een tool die zich leent voor bewerking van videomateriaal op de tablet. Wie aan de slag wil zonder daarvoor enkele euro’s te besteden, kan het gratis Videolicious proberen.

Wat betreft fotobewerking is de keuze een stuk groter. Een van de prettigste apps is Adobe PhotoShop Express. De gratis mobiele versie is lang niet zo uitgebreid als de desktopvariant, maar je kunt er eenvoudig foto’s mee snijden, effecten mee toevoegen en kleureigenschappen veranderen en dat op een erg prettige, intuïtieve manier. Wil je echt helemaal los gaan met mobiel fotobewerking, dan is Adobe Photoshop Touch (EUR 7,99) je vriend. Vind je die applicatie te duur, dan zijn PhotoPal, Photogene en Filterstorm interessante keuzes die vrijwel alles kunnen wat de gemiddelde fotograaf wenst te hebben.

4. Klassieke desktopgames

OK, ze kunnen intussen misschien niet meer wedijveren met games als Call of Duty, Battlefield en Crysis, maar een flink wat klassieke games voor Windows zijn inmiddels voor de iPad verschenen. Verslavende klassiekers als Wolfenstein 3D, Doom en SimCity zijn uitstekend speelbaar met de touchinterface. Daarom mag niemand nog beweren dat de iPad zich alleen leent voor simpele puzzelspellen. (Kijk hier voor een complete lijst klassiekers voor de iPad.)

5. Multitasken

Een van de grote voordelen van het werken met een Windows-omgeving is het kunnen schakelen tussen verschillende applicaties en deze naast elkaar gebruiken. Hoewel iOS ondersteuning voor een zekere vorm van multitasking is gaan bieden, is het daadwerkelijk naast elkaar gebruiken van verschillende apps uit den boze op de iPad. Maar gelukkig is ook daar een app voor bedacht.

Desktop biedt een gekunstelde vorm van multitasking waarbij je als gebruiker naast een browser ook een notitieblad, een rekenmachine, een vertaler, een voicerecorder en een wereldklok tot je beschikking krijgt. Veel stelt het niet voor, maar het maakt het wel mogelijk om naast het open hebben van een browservenster een document te tikken of met twee documenten tegelijkertijd te werken. Een toetsenbord hiervoor is een aanrader en maakt dat je direct twee keer zoveel schermoppervlak tot je beschikking krijgt.

7 laptopvervangende iPad-apps-15082296

© CIDimport

6. Office

Het werken met Office-bestanden op de iPad hoeft geen probleem te zijn. We hebben eerder een artikel gewijd aan verschillende iPad-suites waarvan de conclusie was dat geen van de beschikbare pakketten echt ideaal zijn. QuickOffice HD (15,99 EUR) is van de huidige populatie Office-software de beste suite die ook in het Nederlands beschikbaar is. Het echte Microsoft Office op de iPad krijgen kan ook, maar daarvoor zul je met een remote desktop-verbinding moeten werken en daar wordt je in veel gevallen niet vrolijk van. Klik hier voor een recente test van de drie meest populaire apps op dit gebied.

Wie puur alleen wil kunnen tekstverwerken, niet bereid is geld uit te geven en niet zoveel behoefte heeft aan allerlei tools om een document professioneel op te maken of dat later op een pc alsnog bereid is te doen, kan prima vooruit met myTexts Lite, waarmee je met Dropbox aan de slag kunt en ook met witte tekst op een zwarte achtergrond (dit bespaart accutijd) aan de slag te gaan. Ook voor genoemde kantoorsoftware geldt dat een toetsenbord aanbeveling verdient.

7 laptopvervangende iPad-apps-15082296

© CIDimport

7. Storage

Een groot voordeel van een laptop boven een tablet als de iPad is de beschikbare opslagcapaciteit. Waar je een tablet eenvoudig kunt uitrusten met honderden of zelfs duizenden gigabytes, moet de iPad het doen met een intern geheugen van 16, 32 of 64GB. De beslissing van Apple om bij de laatste iPad over te stappen naar een Retina-resolutie vergroot het storageprobleem, aangezien apps tot 70 procent groter zijn geworden om de nieuwe resolutie te ondersteunen. De iPad 1 en 2 hebben niets aan deze opwaardering, maar moeten het wel stellen met grotere apps.

Wie meer ruimte wil overhouden voor apps kan besluiten zijn content (documenten, muziek en films) onder te brengen op een NAS of op een externe clouddienst. Een NAS, de hardwarematige oplossing van de twee die ervoor zorgt dat je de iPad in combinatie met een thuisserver gaat gebruiken, kun je in vrijwel iedere computerwinkel kopen. De Seagate GoFlex Satellite Wireless, de Kingston Wi-Drive en de HyperDrive Hard Drive for iPad zijn enkele voorbeelden van populaire apparaten op dit gebied.

Storage in de cloud kan een stuk goedkoper of zelfs gratis zijn. De bekendste gratis diensten zijn Asus Webstorage (2GB), Google Drive (5GB), Dropbox (2GB), Box (5GB) en Microsoft SkyDrive (7GB). Uiteraard kun je deze diensten combineren om tot meer opslagcapaciteit te komen of een betaald abonnement nemen waarmee je naar een grotere harde schijf in de cloud kunt overstappen. Klik hier voor een recente vergelijking van de meest populaire diensten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten