7 China-overtreffende privacykwesties

Door: kristian-van-tuil | 20 juni 2011 10:21

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

De argwanende Chinese overheid stelt eigenlijk betrekkelijk weinig voor als je jezelf bedenkt dat zowel Europeanen als Amerikanen al decennialang bespioneerd worden. De grootste verklikkers op een rij.

Vorige week verscheen in een Hongkongse krant het bericht dat Chinese autoriteiten sinds vier jaar stiekem spionagekastjes in auto's met een Chinees/Hongkongse kenteken inbouwen. De kleine PDA werd ontdekt door smokkelaars, welke het opviel dat bij sommige auto's iets aan de vooruit van het voertuig zat vast getapet. Naar nu blijkt sturen deze kastjes, die in zeker voertuigen 20.000 geïnstalleerd zijn, gesprekken vanuit de auto tezamen met de locatie door naar een Chinees spionagecentrum.

Lees ook:

Privacy-alarm - allemaal naar buiten!

Privacy Facebook opnieuw onder vuur

10 Signalen dat we in 1984 leven

Big Business is watching you

Dit lijkt een grove schending van fatsoensregels en een regelrechte Big Brother-praktijk, maar Amerikaanse en Europese multinationals en overheden kunnen er ook wat van. Zeven voorbeelden van privacykwesties waar de Chinese machthebbers likkebaardend naar kijken.

1. Communicatie wordt gemonitord door Angelsaksische landen

Het eerdere verhaal vanuit China lijkt alle ongeschreven wetten van privacyethiek met voeten te treden, maar zou prima passen in het zogenaamde Echelon-programma wat Britse en Amerikaanse overheden al in de jaren '70 uitdachten (zie dit rapport). Pas eind jaren '90 werd hier ruchtbaarheid aan gegeven toen een Australische official van de geheime dienst aan de BCC toegaf dat zijn land meewerkte aan een door het Amerikaans Bureau van Nationale Veiligheid (NSA) opgezet wereldwijd surveillancenetwerk om “ieder internationaal telefoongesprek, fax, e-mail, of radio-uitzending" te kunnen doorlichten op basis van sleutelwoorden die door “krachtige computers met patroonherkenning" kunnen worden opgepikt. Ook een comité van het Europees parlement heeft in 2001 na onderzoek geconcludeerd dat het Echelon-programma wordt uitgevoerd “met medewerking van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nieuw-Zeeland onder het UKUSA-verdrag".

0 Reactie(s) op: 7 China-overtreffende privacykwesties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.