6 klassieke arcadegames voor je iPad

Door: Richard Borgman | 11 februari 2015 08:34

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De nieuwste iPads zijn zo krachtig dat je er de meest prachtige, meeslepende games op kunt spelen. Toch houden klassieke games hun charme. Titels als Pac-Man en Space Invaders kennen we uit de arcadehallen. Welke arcadegames zijn beschikbaar voor de iPad en hoe beleef je deze het beste?

Arcadehallen

De arcadehal is een begrip dat jongeren al niets meer zegt. Oudere gamers zal het bekender in de oren klinken. Arcades waren ruimtes waarin arcadekasten waren te vinden: een kast met een beeldscherm, ingebouwde computer en joystick, knoppen of een andere besturingsmethode om een videogame te spelen. Wie genoeg muntjes op zak had kon telkens opnieuw spelen. Een andere methode om bezig te blijven, was overleven in de game: wie de juiste opdrachten haalde of in leven bleef, kon lang spelen voor zijn guldens. Vaak waren in arcadehallen ook flipperkasten en gokkasten te vinden. In de arcadehallen waren voornamelijk videogames te spelen die grafisch hun tijd ver vooruit waren en niet geschikt waren om thuis te spelen: daarvoor waren de thuiscomputers nog niet uitgerust of waren ze gewoonweg voor de gemiddelde consument gewoonweg te duur.

Door de opkomst van arcadehallen werden gamehits als Space Invaders en Pac-Man bekend bij het grote publiek.

Bijna verdwenen

In Nederland zijn tegenwoordig weinig arcadehallen meer te vinden. In de jaren tachtig kon je in diverse grote en kleinere steden uitgebreide speelhallen bezoeken met allerlei soorten videogames. Ook in badplaatsen vonden de speelkasten gretig aftrek. Zelfs op kleinere locaties zoals snackbars, hotels en restaurants stonden speelkasten zoals Pac-Man en Space Invaders. Door de komst van spelcomputers van Atari, Nintendo en PlayStation zijn de arcadekasten snel verdwenen uit het Nederlandse straatbeeld. De games konden thuis gespeeld worden zonder telkens een muntje op zak te hebben. Op sommige plekken zijn nog wel arcadegames te spelen, zoals op de boulevard van Scheveningen en in Hall of Game in Tilburg.

In Hall of Game in Tilburg zijn oude en nieuwe arcadekasten te spelen, zoals deze F-Zero AX van Nintendo.

Weinig pixels

Het vereist natuurlijk weinig uitleg dat de iPad uitermate geschikt is om oude spellen op te spelen. Even ter vergelijking: de eerste speelkast waarop je Pac-Man kon spelen, was een 8bit-machine met 2 KB (ja, kilobyte) geheugen en een schermresolutie van 224 bij 288 pixels. Zelfs de eerste iPad kan dit makkelijk aan, al is het per app altijd goed om in de App Store te controleren of het apparaat of de beschikbare versie van iOS voldoende is om de nieuwste versie van een game te draaien. Ook zonder externe controller kun je de games spelen. Een veelgekozen besturingsmethode is de oude joystick en richtingstoetsen als virtuele variant op het scherm te tonen. Veel apps beschikken in het optiemenu ook over alternatieve methoden, zoals het gebruik van de bewegingsgevoelige besturing door bij racegames de iPad te kantelen in de gewenste stuurrichting.

De techniek van oude arcadekasten is met gemak na te bootsen op een iPad.

Topscores

De meest gebruikelijke manier om de oude games op de iPad te spelen, is door klassieke spellen te bundelen in een verzamel-app. De oorspronkelijke versies met de oude beelden en de karakteristieke geluidseffecten en muziek roepen vooral bij oudere gamers nostalgische gevoelens op. Hoe zagen die games er ook al weer uit en is Galaga nog steeds zo verslavend als toen ik die als klein jongetje op vakantie speelde? Wie nog steeds veel games speelt is gewaarschuwd: de oudere games zijn heel wat moeilijker dan de gemiddelde moderne videogame en de actie is vaak minder gevarieerd.

Ook voor kinderen zijn de oude arcadegames leuk, al verschilt dat per titel. Ten slotte zijn bijna alle arcadegames qua opzet bedoeld om telkens vanaf het begin te spelen: gooi een virtuele munt in het kabinet en probeer zo ver mogelijk te komen. Er wordt geen voortgang opgeslagen: het doel is overleven en een topscore neerzetten.

Veel arcadegames zoals Galaga hadden als doel zo lang mogelijk overleven en een topscore neerzetten.

0 Reactie(s) op: 6 klassieke arcadegames voor je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.