5 procent Nederlands internetverkeer is mobiel

Door: loek-essers | 07 februari 2012 11:22

Nieuws

Iets meer dan 5 procent van het Nederlandse internetverkeer is afkomstig van smartphones. Meer dan de helft van de mobiele internetbezoeken komt van een iPhone.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van webmeter StatCounter over internetbezoeken vanaf mobiele apparaten. Het gaat om smartphones. Tablets worden niet gerekend tot "mobiele apparaten".

'Groei is opmerkelijk'

Uit de data is af te leiden dat het gebruik van mobiele apparaten voor internetbezoek gestaag toeneemt en terrein wint op internetverkeer vanaf pc's. In december 2008 kwam 0,41 procent van al het internetverkeer vanaf een mobiel apparaat, in december 2009 was dat 0.9 procent om in december 2010 door te stijgen naar 2,23 procent. In februari 2012 komt het aandeel van smartphones op het totale internetverkeer uit op 5,14 procent van het totaal.

Daarmee loopt Nederland iets achter op de rest van de wereld. Wereldwijd is inmiddels 8,5 procent van het internetverkeer afkomstig van een smartphone. "Terwijl het wereldwijde internetgebruik vanaf mobiele telefoons nog onder de 10 procent ligt, is het groeitempo opmerkelijk", zegt Aodhan Cullen, ceo van StatCounter.

Samsung in opkomst

Nederlanders gaan vooral met hun iPhone online. Meer dan 50 procent van het internetverkeer vanaf mobiel in ons land is afkomstig van Apple-telefoons. Daar zit een flink dalende trend in. Op zijn top, in mei 2010, kwam meer dan 67 procent van de mobiele internetbezoeken van een iPhone.

Apple levert zijn aandeel in aan Samsung. In mei 2010 telden de smartphones van die fabrikant nauwelijks mee met een marktaandeel van 4,24 procent. Dit groeide gestaag door naar 24,4 procent in februari 2012.

Nokia verliest in Nederland

Absolute verliezer is Nokia. In maart 2010 was bijna 22 procent van de mobiele internetbezoeken afkomstig van een Nokia-smartphone. Dat aandeel is in februari 2012 gereduceerd tot 3,34 procent. Daarmee bezet de Finse telefoonfabrikant plek nummer 5 in de pikorde. naast Apple en Samsung moet het HTC (12,2 procent) en RIM (5,1 procent), boven zich dulden.

Daaronder volgen nog Sony-Ericsson toestellen (2,76 procent), LG (1,37 procent), Nintendo (0,49 procent), Google (0,29 procent) en Sony (0,15 procent).

Gekeken naar de wereldwijde markt zijn de rollen anders verdeeld. Nokia gaat aan kop, maar dat komt volgens StatCounter "waarschijnlijk door de dominantie in India". De iPhone komt op de tweede plek, gevolgd door Samsung, RIM, Sony_Ericsson en HTC.

0 Reactie(s) op: 5 procent Nederlands internetverkeer is mobiel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.