5 problemen voor de pc

© CIDimport

5 problemen voor de pc

Geplaatst: 14 juli 2012 - 05:14

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Jasper Bakker

De aloude pc heeft het moeilijk. Veelgebruikt, maar niet sexy. Essentieel, maar niet onvervangbaar. Aan vele kanten belaagd, ook door zichzelf. 5 bedreigingen.

De recessie

Een open deur wellicht, maar daarom niet minder waar: consumenten en bedrijven houden de hand nog wat op de knip. Ze wachten af met nieuwe aankopen tot het echt een tijdje weer wat beter gaat. Daarbij zien thuisgebruikers nog niet bepaald de noodzaak in van een octocore processor met 8 GB geheugen en superruime ssd (solid state drive). En er zijn zat Nederlandse kantoren die vol staan met eerste generatie dualcore-systemen, of zelfs Pentium 4-pc's, die nog best aardig dienst doen.

Iets langer wachten op het booten van een pc, dat scheelt vast productiviteit maar keihard kwantificeren is best lastig. Zeker versus de keiharde euro's die de aanschaf én ingebruikname van nieuwe pc's kosten. Voortmodderen met wat je hebt en kent, of: efficiënt uitmelken wat je al hebt betaald. Hollandse zuinigheid, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Windows 8

Een nieuwe Windows-versie, nieuwe kansen. Denken, nee: hopen, de pc-makers. Een nieuw Microsoft-besturingssysteem kan de verkoop flink stimuleren. Alleen nou net weer niet in de aanloop naar die nieuwe versie. Dus vandaar gauw upgrade-acties: koop nu, betaal beetje bij, en upgrade later. Tot op heden mag dat niet baten: de pc-kopers lijken te wachten op Windows 8.

Misschien wel logisch, want terwijl er niet een nieuw Vista Capable-calamiteit dreigt vanwege systeemvereisten, is er bij Windows 8 wel sprake van flinke verandering met hardware-impact. Huidige pc's missen namelijk touch-schermen, die voor de bediening van het op multitouch gerichte Windows 8 toch wel heel erg handig kan zijn. Wie weet zelfs onmisbaar?

Metro

Aan de andere kant dreigt er mogelijk tóch een nieuw Vista-debakel: dat de nieuwe Windows-versie door gebrek aan populariteit niet echt aanslaat. Waar Vista flink zwaarder was dan voorganger Windows XP, is 8 dat niet ten opzichte van 7. Microsoft-topman Steven Sinofsky heeft het ontwikkelteam dezelfde focus op efficiënte code opgelegd als hij voor zijn eerste Windows-release (het huidige 7) heeft gedaan.

Alleen wagen hij en ceo Steve Ballmer nu wel de grote gok van een enorme overstap voor de pc: naar multitouch. Volgens velen broodnodig in het tijdperk van tablets, aangevoerd door de goedverkopende iPad van Apple. Maar Microsoft zit klem in een kip-ei situatie: de rijke voorraad aan pc-applicaties leent zich niet voor de energiebeperkingen die tablets opleggen, laat staan voor de inmiddels ingeburgerde touch-bediening. De mislukkingen van voorgaande pc-tabletpogingen hebben dit maar al te duidelijk gemaakt.

Dus voert Microsoft de op touch gerichte Metro-gui door voor tablets. Alleen welke developer gaat apps ontwikkelen voor een platform dat (nog) geen grote groep gebruikers heeft? En welke gebruiker gaat voor een tablet kiezen die (nog) geen rijke voorraad apps heeft? Dus koppelt Microsoft tablet-Windows aan pc-Windows: beide hebben Metro als default, zodat developers zich daar op kunnen richten. Maar of pc-gebruikers nou zitten te springen om touch-bediening op hun pc met toetsenbord en muis?

iPad

Een inmiddels overbekende pc-bedreiging, die aanvankelijk luidkeels werd ontkend door velen. De iPad zou slechts een complementair apparaat zijn - en blijven - want het heeft immers nog altijd een computer nodig. Maar Apple snijdt de navelstreng met Windows-pc of Mac door en verklaart dat het post-pc tijdperk is begonnen.

Grootspraak? Het is nu wel duidelijk dat de recordbrekende iPad-verkoop wel degelijk een nadelige invloed heeft op de pc-verkoop. Ja, de Apple-tablet doet ook de Mac-verkoop pijn, maar dat zal de maker van beide apparaten redelijk worst zijn. Of eigenlijk is die er juist blij mee, want de iApparaten zijn tegenwoordig het hoofdproduct waar Apple flink aan verdient. Vandaar ook de toenadering van Mac OS X tot iOS.

Goed, misschien dat de iPad niet de pc voorbijstreeft qua rauwe aantallen. Zie als indicator bijvoorbeeld het voorbijstreven van Apple door fabricagegigant Foxconn. Dat bedrijf staat in de Fortune 500 boven Apple qua omzet. Foxconn maakt de iPad en ook de iPhone voor Apple, maar dient ook als fabriek voor vele pc-leveranciers. Alleen maakt Apple wel enorm meer winst dan Foxconn.

De cloud

Klinkt wat tegenstrijdig: de cloud bereik je immers vanaf een computer. Klopt, alleen hoeft dat niet per definitie een pc te zijn. De oude bedreiging van de thin client maar dan in een modern jasje. De te vroeg gekomen bedreiging van de network computer waar de wereld nu wel rijp voor lijkt te zijn.

Online-diensten zoals webmail en Office-tegenhangers, maar ook app store-accounts die de gebruiker een automatische back-up en synchronisatie naar andere of nieuwe apparaten biedt. Wat is altijd het meeste werk aan overstappen naar een nieuwe pc? Het installeren en configureren van de gebruikte of gewenste applicaties en het overzetten van de gebruikersdata. De cloud kan dat uit handen nemen.

Het eigenlijke apparaat doet er hierbij minder toe, zolang er maar een bruikbare browser op staat. Natuurlijk, de cloud is niet storingsvrij, dat blijkt elke keer wel weer. De pc was in zijn begindagen ook geen goed betrouwbare vervanger voor bijvoorbeeld pen en papier. En net zoals het papierloze kantoor - of huishouden - er niet van is gekomen, zal ook de pc niet helemaal weggaan. Maar het zit nu wel flink in de problemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten