© CIDimport

5 keer de hand van Tim Cook

Geplaatst: 23 maart 2013 - 08:15

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Jasper Bakker

Kan Apple zonder Steve Jobs? Die vraag blijft maar opduiken. Feit is dat zijn opvolger langzaam ‘zijn’ Apple aan het vormen is. 5 keer de touch van Tim.

Megasucces iPad mini

De iPad mini verkoopt goed, ondanks wat Steve Jobs vond van kleinere tablets. De toenmalige CEO sprak zich fel uit tégen minitablets, maar zijn opvolger ziet er wel brood in. En dat blijkt terecht. De iPad mini legt Apple geen windeieren. Ook niet als er rekening wordt gehouden met de kannibalisatie die de kleinere tablet pleegt op zijn grotere broer.

De iPad mini verkoopt als een hip, heet broodje. Zelfs zo goed dat de toelevering van onderdelen de enige rem lijkt te zijn. Apple kan dus misschien wel zonder Steve Jobs. Want Cook heeft toch visie, het is dus alleen een andere dan zijn veelgeroemde voorganger.

Jobs-beschermeling eruit

Veel nieuwe CEO’s maken schoon schip in een bedrijf. Correctie: in hún bedrijf. Ze snijden dan vet weg; in overvolle productportfolio’s en/of in gevestigde managementordes. Soms betreft dat laatste het binnenhalen van eigen topmensen; uiteenlopend van vertrouwelingen tot ja-knikkers. Soms betreft dat het wippen van bestaande beschermelingen.

Zie in het geval van Cook de eruit gestuurde iOS-topman Scott Forstall. Die hoogste baas van Apple’s mobiele software was een vertrouweling van de in 2011 overleden Jobs. Maar Forstall had zichzelf binnen het bedrijf redelijk onmogelijk gemaakt, volgens anonieme bronnen van onder meer de Wall Street Journal. Met beschermheer Jobs uit de weg, moest Forstall het veld ruimen. Eind 2012 diende een concrete aanleiding zich aan om het iOS-opperhoofd de laan uit te sturen.

Apple-criticus in huis

Naast oud talent eruit, haalt een nieuwe CEO vaak ook nieuw talent aan boord. Opvallend is niet dat Tim Cook nu een nieuwe topman wegkaapt een concurrent: Flash-maker Adobe. Bijzonder is wel dat de Apple-CEO hiermee een uitgesproken criticaster binnenhaalt. De cto van Adobe heeft in het verleden nogal wat onaardige dingen over Apple gezegd.

Adobe-overstapper Kevin Lynch noemde Apple namelijk Big Brother. En hij maakte Apple uit voor verrader van diens eigen verleden; als alternatieve computermaker strijdend tegen de grauwe pc-massa in de ijzeren greep van corporate master Big Brother.

En Lynch trok de vergelijking tussen Apple en de Amerikaanse spoorwegmaatschappijen van de negentiende eeuw. Die bedrijven hanteerden bewust elk afwijkende breedtes voor hun spoorwegen zodat alleen hun eigen treinen daarop konden rijden. Net zoals Flash niet mag op de iPhone. En die man wordt nu in huis gehaald bij Apple.

‘Steve uit Cupertino’ schrijft aan MythHackers dat hij heeft gehoord dat je Flash niet kunt draaien op de iPhone, en dat kan hij niet geloven. De nu naar Apple overstappende Adobe-cto speelt in deze MythBusters-parodie de rol van Jamie (met alpinopet). Met de iPhone loopt het niet goed af:

[youtube]ZNtTfFDena4[/youtube]

Via: Maarten Reijnders.

iWatch?

De geruchten over een heuse Apple-televisie zoemen al geruime tijd rond en worden maar niet bewaarheid. De laatste tijd zijn er vele geruchten over een Apple-smartwatch, en dat lijkt een stuk waarschijnlijker. Enerzijds hééft het bedrijf van Steve Jobs, tegenwoordig onder leiding van Tim Cook, allang een Apple TV. Het goedkope kastje dat aan elke moderne tv gekoppeld kan worden en dan wat iTunes-content kan afspelen en de eigen video en audio die gebruikers op hun Mac of pc hebben staan.

Anderzijds zit er in een relatief hooggeprijsd tv-scherm weinig brood. Het is wel een flinke aanschaf, maar eentje die vervolgens langere tijd meegaat. Bovendien is een tv nog altijd een gedeeld apparaat. Terwijl de trend gaat naar personalisatie; ieder zijn of haar eigen apparaat, zijn of haar eigen tweede (of derde) scherm. Daarvan kunnen er veel meer worden verkocht, aan een grotere afzetmarkt. Daarnaast kunnen er daarvan vaker nieuwe modellen worden verkocht. Zie maar het commerciële succes dat Apple boekt met zijn iPhones, iPads en straks misschien ook een iWatch.

Sorry

Steve Jobs duldde zelden tegenspraak. Enerzijds omdat híj de visie had, maar anderzijds omdat hij moeite had zijn ongelijk toe te geven. Vaak koos de gedreven Jobs er dan voor om door te stomen. Bijvoorbeeld door de tegenaanval in te zetten, zoals bij ‘Antennagate’. Hij reageerde op de ophef over wegvallende ontvangst bij het iPhone 4-ontwerp door erop te wijzen dat er helemaal geen probleem is. Het is normaal: alle smartphones hebben dit euvel.

Apple’s concurrenten spraken die bewering fel tegen. De iPhone-producent probeerde het eigen probleem af te wentelen op de hele industrie, aldus de reactie. Daarbij zou Jobs ook de retourcijfers voor ‘probleemtoestellen’ van zijn concurrenten schromelijk hebben overdreven. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

Nu heeft Tim Cook ook zeker de reputatie geen makkelijke man te zijn. Maar hij ging al wel openlijk door de knieën door een fout van Apple ruiterlijk toe te geven. Het debacle met de flink tekortschietende Maps-dienst voor iOS leverde niet alleen een formeel excuus op. De hoogste baas droeg daarbij ook zelfs alternatieven aan, om zijn klanten uit de brand te helpen. Totdat Apple Maps is verbeterd uiteraard.

De rubriek De Vijf haakt op eigen wijze aan op actuele ontwikkelingen in de IT-wereld, waarbij een pittige stellingname niet is uitgesloten. De onderwerpen variëren sterk, het cijfer 5 is de enige constante. Eerdere afleveringen zijn te vinden in het archief van De Vijf op Webwereld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten