5 iPhone-apps om je internetgebruik te meten

Door: uhro-van-der-pluijm | 28 juli 2011 12:05

Nieuws

KPN en Vodafone komen met strenge datalimieten. Voor wie niet oplet kan internetten dan ineens duur worden. De iPhone heeft wel een basale optie om dataverkeer te meten, maar deze apps zijn handiger.

Data Usage

Deze betaalde applicatie is de goedkoopste die wij konden vinden. Met een prijs van slechts 79 cent is de app bovendien één van de weinige datameters die voor minder dan een euro over de toonbank gaan. Voor die zachte prijs krijgt de gebruiker een rechttoe rechtaan overzicht van zijn internetgebruik.

Gebruikers kunnen het percentage gebruik van hun databundel en het absolute dataverbruik per maand zien. Bovendien kan een gebruiker zien wat hij per dag gemiddeld nog mag verstoken. Die data wordt opnieuw uitgesplitst tussen WiFi en 3G.

Bij deze app krijgen gebruikers een waarschuwing als de limiet dichtbij is. Het grootste verschil met de volgende apps is dat Data Usage aangeeft of het waarschijnlijk is dat iemand deze maand over de limiet gaat en, zo ja, wanneer dat dan waarschijnlijk gaat gebeuren.

Dataman

De iOS-app Dataman is er in drie verschillende varianten: Een gratis versie voor de iPhone, een betaalde versie van 1,59 euro voor iPhone en een betaalde editie van 2,99 euro voor iPads met 3G. Op het eerste gezicht lijkt de gratis versie al erg compleet. Die variant van de applicatie doet wat het moet doen.

De gratis versie geeft namelijk precies aan hoeveel de gebruiker heeft gedownload en geüpload en splitst dat bovendien uit tussen 3G en WiFi. Daarnaast geeft de applicatie waarschuwingen wanneer een gebruiker bijna door de limiet is. Eén nadeel: De applicatie draait niet op de achtergrond, dus een gebruiker moet de applicatie eerst openen voordat hij de waarchuwing ziet.

De betaalde versies van de app hoeven niet eerst geopend te worden voordat een gebruiker die waarschuwingspop-up te zien krijgt. Bovendien laten die versies de gebruiker per datum en tijdstip (om de tien minuten) precies zijn hoeveel MB's er gebruikt zijn. Ook is het bijvoorbeeld inzichtelijk waar hij de data verbruikt heeft.

Air Meter

Air Meter is even duur als de iPhone-versie van Dataman: 1,59 euro. De applicatie van Vlaamse makelij heeft voor die prijs ongeveer dezelfde mogelijkheden als de gratis versie van Dataman: de app houdt het dataverkeer overzichtelijk bij, en splitst 3G en WiFi in dat overzicht op. Ook krijgt de gebruiker een waarschuwing als hij dicht bij de datalimiet zit.

Een groot voordeel ten opzichte van de gratis versie van Dataman is dat die waarschuwing ook werkt wanneer de gebruiker de applicatie niet geactiveerd heeft. Verder kent de app weinig opsmuk.

Data Used

Opnieuw een applicatie met een prijs van 1,59 euro. Ook Data Used doet de meest basale dingen. Het hoofdscherm van de app is wat minder zakelijk vormgegeven dan dat van zijn concurrenten, maar geeft opnieuw duidelijk aan wat het internetgebruik is voor zowel WiFi als 3G.

Toch heeft deze applicatie wel twee features die zijn concurrenten ontberen. Zo is het mogelijk om te zien wat het datagebruik aan het eind van de maand is als de gebruiker dit gebruik vol blijft houden. Daarnaast kan een gebruiker de data corrigeren. Stel dat de app uit stond wanneer er een flink bestand is gedownload, dan kan de gebruiker die gegevens later toevoegen. Verder waarschuwt ook deze app netjes aan het eind van de bundel.

Gratis: Download Monitor

Alle hierboven genoemde apps voor de iPhone waren betaald of beperkt. Maar het kan ook helemaal gratis, zonder al te veel beperkingen. Dat bewijst het Chinese Download Monitor. Net als de andere applicaties in dit overzicht, geeft deze applicatie aan wat het dataverbruik van die maand op zowel WiFi als 3G is.

Ook is het mogelijk om de verbruikte data bij te stellen en geeft ook deze applicatie een waarschuwing. Dat doet hij wel pas als de databundel opgebruikt is en dus niet op een vooraf ingesteld percentage van de bundel, zoals de betaalde apps. Een handig extraatje is een ingebouwde speedtest.

0 Reactie(s) op: 5 iPhone-apps om je internetgebruik te meten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.