5 geeky gadgets voor de iPad

© CIDimport

5 geeky gadgets voor de iPad

Geplaatst: 21 oktober 2011 - 12:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Voor de meeste gebruikers is de iPad een mooie tablet om video's te bekijken, het web mee af te struinen of op zijn tijd een e-book mee te lezen. Voor techliefhebbers is de iPad tevens een platform om hun intense nieuwsgierigheid mee te bevredigen.

Wij hebben een aantal unieke gadgets op een rij gezet waarmee je de iPad op nieuwe - en vaak onverwachte - manieren nuttig kunt maken. Deze gadgets werken met alle op iOS-gebaseerde apparaten, dus ook met iPhones en iPods. Toch komen ze het beste tot hun recht met de iPad.

Let op: het is niet van iedere gadget bekend of een leverancier in Nederland bestaat. De prijzen zijn daarom Amerikaanse prijzen, verwijzend naar de hoofdleverancier van het product. Nederlandse prijzen en specificaties kunnen afwijken.

1. Fling

Bij de Fling draait alles om vermaak. Deze opplakbare mini-joystick laat je spellen eenvoudiger spelen, maar is helaas niet geschikt voor alle games op de iPad. Het plastic nopje plak je op de iPad en werkt subliem zonder dat daarvoor aanvullende software benodigd is. Serieuze gamers spelen complexere games met twee Flings.

Ik heb de gadget zelf geprobeerd met BattleNoidz HD, HeavyGunner 3D en 4X4 Offroad Racing. Daarbij merkte ik dat de Fling mij de game veel preciezer liet besturen, omdat ik minder vaak mijn vinger van het scherm hoefde te halen. Het maakt daarbij trouwens niet uit of je links- of rechtshandig bent. Op dit moment is de Fling geschikt voor zo'n 200 games.

Prijs: $ 19,95

2. iDVM

Met de iDVM van Redfish kun je allerlei elektronische problemen oplossen door het voltage te meten. Dat gebeurt via een app en een kastje, waarmee je op een afstand het voltage, de weerstand en het aantal ampère kunt uitlezen. De software werkt zowel in landschaps- als portretmodus en kan een lijst bijhouden met eerder uitgelezen gegevens. De software kan je de metingen zelfs voorlezen via een text-to-speech interface, al wordt de synthetische stem snel irritant. Bij het testen bleken zowel het kastje als de app prima te werken. Zo kon ik 9-volt batterijen uitlezen, maar ook de stereoinstallatie in de auto, waarmee ik achter de oorzaak van het soms uitvallen kwam - een stroomkabeltje dat niet goed bevestigd was.

De iDVM vormt je iPad om tot een meer dan capabele multimeter voor alles wat met elektrotechniek te maken heeft. Toch kost het apparaat helaas het tienvoudige van een gewone draagbare meter.

Prijs: $ 220

3. iMSO-104 oscilloscoop

Wat mij betreft is de ultieme tool voor nerds de oscilloscoop. Hiermee kun je het binnenste van een elektronisch circuit weergeven op een scherm als de iPad. Met deze gadget heeft de oscilloscoop de beste visuele weergave ooit gekregen.

De iMSO-104 is een klein stukje hardware dat je in de 30-pin dock connector van de iPad plaatst. Hieraan zitten verschillende kabels en meters verbonden, die je aan elk stukje printplaat kunt bevestigen. Via een gratis app kun je vervolgens taken uitvoeren die ik niet voor mogelijk had gehouden, zoals het repareren van een oude radio die in het rechterkanaal minder volume produceerde dan in het linkerkanaal. Wel vind ik het jammer dat de iMSO-104 maximaal 40 volt aankan en pas vanaf 1,7 volt begint met meten. Daarnaast wordt de plug best warm wanneer je het apparaatje gebruikt. Ook zou ik het gaaf hebben gevonden als ik de beelden van de app in een video op zou kunnen nemen.

Prijs: $ 298

4. Orion StarSeeker 130

Deze telescoop van Orion StarSeeker is geschikt voor zowel beginnelingen als ervaren sterrenkijkers. Je kiest eenvoudig wat je wilt bekijken op de iPad en de telescoop richt zich automatisch op dat punt in de sterrenhemel.

Natuurlijk kost dat wel wat en met enkel de telescoop ben je nog niet klaar. Je hebt namelijk ook nog een wifi-module en een betaalde app nodig om zulk fraais voor elkaar te krijgen. Daarnaast verbruikt de telescoop in totaal 12 AA batterijen (8 voor de scope en 4 voor de wifi-module), waarmee je slechts drie uur kunt kijken. Eventueel kun je voor de telescoop een adapter kopen, maar deze werkt weer niet voor de wifi-module. Een vijf keer duurdere adapter werkt wel voor het gehele systeem.

Met de app kun je de telescoop naar bepaalde punten in de lucht sturen. Het kostte mij behoorlijk wat uren om dat enigszins fatsoenlijk te laten werken, maar toen het eenmaal lukte, had ik een prachtig beeld van bijvoorbeeld een planeet als Venus.

Prijs: $ 400

5. Sphero

Deze robot van Orbotix komt in balvorm en heeft dus geen ledematen, maar alleen een programmeerbaar LED-lampje. De bal rolt over de grond door instructies die het via Bluetooth van de iPad ontvangt.

In de bal bevindt zich een robot op wielen, uitgerust met een ARM3-processor, een gyroscoop, een magnetometer en een versnellingsmeter. Als de robot rijdt, beweegt de bal. De gadget wordt gevoed door twee lithium ion batterijen waarmee de bal een uur blijft rollen.

Voor de Sphero bestaan verschillende officiële apps waarmee je de bal op alle mogelijke manieren kunt laten bewegen. Eventueel kun je via een open SDK je eigen app voor iOS of Android maken, waarmee verschillende hobbyisten al wat simpele games hebben gemaakt.

Prijs: $ 130

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten