5 alternatieven voor Apples Mail

© PXimport

5 alternatieven voor Apples Mail

Geplaatst: 8 juni 2014 - 05:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:58

Harry Hol

E-mailen is wellicht één van de belangrijkste bezigheden op een iPad. Apples eigen e-mailprogramma is echter niet de meest ideale toepassing, omdat deze app redelijk beperkt is in zijn functionaliteit. Wij zetten vijf alternatieven op een rij.

Communicatie is belangrijk, en e-mail was voor internetters van het eerste uur dan ook vaak dé reden om een aansluiting te nemen. Tegenwoordig heeft elektronische post de fax zo goed als verdreven en zijn we zelfs eerder geneigd om even een mailtje te sturen dan om een telefoongesprek te voeren.

De voordelen hoeven we je natuurlijk niet meer uit te leggen. Wat misschien wel opzienbarend is, is dat het medium tot een jaar of wat geleden nauwelijks evolueerde. Een recente golf van mailapplicaties wil echter laten zien dat er veel meer kan met e-mail. Het kan ons zelfs helpen om productiever te zijn, in plaats van dat het ons alleen maar afleidt. Op zijn minst willen deze programma's helpen om die eindeloze lijst ongelezen berichten te temmen, zodat je weer wat grip hebt op je inbox. De meeste apps in deze test kunnen daarom beduidend meer dan post opstellen en lezen. Of ze er allemaal even goed in slagen is de vraag. Soms is verandering namelijk niet altijd verbetering.

Mailbox

De lancering van Mailbox was een ware hype, met lange virtuele wachtlijsten. Inmiddels is de app overgenomen door het alomtegenwoordige Dropbox.

Het is zo simpel: je krijgt regelmatig berichten binnen waar je nu niets mee kan, maar die je straks niet wilt vergeten. Mailbox laat je berichten naar op een eenvoudige manier op 'sluimer' zetten. Ze verdwijnen uit het zich en stromen op een later tijdstip weer je inbox in. Het programma laat je berichten daarvoor naar links of naar rechts vegen om ze uit het overzicht te verdrijven.

Naar rechts vegen archiveert het bericht en met een beweging naar links kun je een bericht sluimeren. Door langzamer te vegen krijg je extra opties, zoals een bericht helemaal wissen. Het systeem werkt fantastisch en verandert je inbox in een dynamische 'takenlijst'. Het maken van de gebaren went snel.

Inbox zero

Eén van de doelen van het programma is om een 'inbox zero' te bereiken, wat wil zeggen een compleet leeg postvak. Dat betekent namelijk dat je alle binnengekomen mail ofwel hebt afgehandeld ofwel hebt gesluimerd tot je er wel wat mee kan. Voor wie nu nog met duizenden berichten zit, biedt mailbox de optie om resoluut zo veel mogelijk te archiveren, bijvoorbeeld alle gelezen post of alle berichten die je niet van een sterretje hebt voorzien. Zo is het eenvoudiger om die enorme berg tot handzame proporties terug te brengen.

Beperking

Eigenlijk heeft Mailbox maar één groot nadeel: het werkt op dit moment alleen met Gmail- en iCloud-accounts. Wie dus een andere mailprovider heeft, bijvoorbeeld van de eigen internetprovider, kan Mailbox dus niet zonder omwegen gebruiken. Al sinds de lancering belooft de ontwikkelaar om meer providers te ondersteunen, maar tot op heden is dat nog niet het geval.

 

© PXimport

De grote kracht van Mailbox: verwijder berichten tijdelijk uit het zicht.

 

© PXimport

De app helpt bij het bereiken van een lege mailbox.

Mailbox

Oordeel: 4,5 ster

Fabrikant: Dropbox

Prijs: Gratis

Pluspunten

Heel intuïtieve manier om mail te organiseren

Zeer stabiel en snel

Universele app

Minpunten

Ondersteunt alleen Gmail en iCloud

Gmail

Googles eigen maildienst was een grote stap voorwaarts: opeens was webmail beter dan een programma op je computer! Toch biedt de zoekgigant ook een echte app, die net even meer kan dan de site via Safari.

Het grote voordeel van de app is de snelheid van de zoekfunctie. Hierin verslaat de officiële Gmail-app alle andere geteste mailapplicaties. Wij hebben zelf de Gmail-applicatie al lange tijd op onze persoonlijke iPads staan, alleen voor het snel doorzoeken van de immense mailarchieven (tot zelfs 5,5 gigabyte). Het snelle zoeken komt natuurlijk doordat de app gebruikmaakt van Googles eigen machinerie en niet eerst alle mails hoeft op te halen en door te spitten.

Labels

Een andere pre van dit programma is dat het alle functionaliteit van Gmail ondersteunt en makkelijk toegankelijk maakt. Eén van die functionaliteiten is het gebruiken van labels, Gmails manier om berichten te sorteren. We kunnen labels heel eenvoudig aanmaken en in de linkerkolom selecteren. In plaats van verschillende inboxen aan te maken voor verschillende rubrieken, kan elke mail een of meerdere labels krijgen. Door op het label in de linkerkolom te tikken krijgen we een 'inbox op maat' met alleen die berichten die aan de criteria van het betreffende label voldoen.

Orde

Hoewel sommigen zweren bij deze labels, is het alleen echt handig als je als gebruiker consequent berichten blijft, eh, labelen en zo handmatig de orde handhaaft. In onze ervaring is dat zo bewerkelijk dat al snel een overvolle inbox ontstaat waarin we door de mail de berichten niet meer kunnen zien.

Werkpaard

Gmail doet het verder prima zonder fratsen en met hoge snelheid. Uiteraard ondersteunt Gmail alleen Gmail, al is het wel mogelijk om via Googles website mail van andere providers binnen te halen en zelfs om berichten vanuit die andere adressen te versturen. Maar dan geef je jezelf natuurlijk ook 100 procent over aan de grillen van Google.

 

© PXimport

Gmail ziet er degelijk en overzichtelijk uit.

 

© PXimport

De zoekfunctie is supersnel en efficiënt. Typisch Google.

Gmail

Oordeel: 3,5 ster

Fabrikant: Google

Prijs: Gratis

Pluspunten

Snel

Makkelijk in het gebruik

Minpunten

Helpt niet actief bij het organiseren

Kan geen andere IMAP-diensten gebruiken, alleen Gmail

Evomail+

De 'ziekte' van overvolle inboxen kan op verschillende manieren genezen worden. Evomail pakt het organiseren van berichten op een soortgelijke wijze als Mailbox aan, met als voordeel dat je ook niet-Gmail accounts kunt gebruiken.

Het lijkt erop alsof Evomail eigenlijk een iPhone-app is die is 'opgeblazen' voor de iPad. Daardoor zijn de kolommen bijvoorbeeld heel breed en wat kaal. Het enige interface-element is een blauw bolletje met een plusteken (+) erin, geplaatst in de linkeronderhoek. Door deze vast te houden en te slepen bedien je een deel van het programma.

Door de plus naar rechts te slepen zie je een overzicht van je inboxen, door hem iets verder te trekken kunnen we instellingen en accounts aanpassen. Door de plus naar boven te slepen krijg je de optie om meerdere berichten te selecteren en deze te verplaatsen of op 'sluimer' te zetten.

Tot straks

Net als in Mailbox kun je namelijk berichten tijdelijk uit je inbox verwijderen om ze op een afgesproken tijdstip (een paar uur later of volgende week bijvoorbeeld) weer binnen te krijgen. De interface is hier echter wat minder intuïtief. We kunnen berichten wel naar links of naar rechts vegen maar dit resulteert respectievelijk in het wissen of archiveren van een mailtje. Om te sluimeren moeten we eerst op het bijbehorende icoontje tappen en dan een tijdstip uitkiezen. Het werkt prima, maar wie het gemak van Mailbox heeft ervaren is dit toch een stapje achteruit.

Gebarentaal

De vermeende kaalheid van de interface blijkt na enig experimenteren een heel bewuste keuze van de ontwikkelaars. In plaats van knoppenbalken kunnen we de meeste handelingen verrichten met swipes. Terug naar de maillijst is bijvoorbeeld een swipe van links naar rechts. Juist die grote nadruk op vingergebaren maakt het voor ons vreemd dat het sluimeren van berichten een wat onhandige handeling is.

Iedereen welkom

Evomail is een geweldige mail-app, die niet discrimineert op provider. Naast Gmail, Yahoo en iCloud kun je ook een externe IMAP gebruiken. Wie nog een POP3-mailbox gebruikt, heeft helaas pech.

 

© PXimport

De iOS 7-vormgeving is wat kaal maar functioneel.

 

© PXimport

Het lijkt wel of de iPad-versie vooral een opgeblazen iPhone-app is.

Evomail+

Oordeel: 4 sterren

Fabrikant: Evomail

Prijs: Gratis

Pluspunten

Ondersteunt IMAP

Gebaar-bediening werkt goed

Minpunten

Niet mooi op iPad-scherm

Sluimeren van berichten omslachtiger dan in Mailbox.

Cannonball eMail

Als jouw mailbox een beetje op die van ons lijkt, dan is het overgrote deel van de berichten niet afkomstig van je vrienden. Maillijsten, nieuwsupdates, posts op Facebook en Twitter ... Cannonball ordent dit allemaal automatisch.

Dat is wel even wennen in het begin: een mailprogramma dat automatisch berichten als 'gelezen' markeert. Dat is namelijk wat Cannonball doet. Het detecteert welke berichten automatisch zijn verzonden, zoals nieuwsbrieven van Bol.com of Amazon. Of abonnementen op comics of nieuwsoverzichten. Deze verdwijnen niet helemaal, maar worden op 'stapeltjes' gelegd aan de rechterkant van het scherm. De linkerkolom bevat een lijst van alle overgebleven berichten.

Vertrouwen

In eerste instantie is dit behoorlijk verwarrend. Bovendien vraagt een dergelijk automatisch proces een dosis vertrouwen in de achterliggende sorteermechanieken. Wie heeft immers niet weleens een bericht gemist omdat een automatische filter het in de spam-folder deponeerde? Gelukkig is Cannonball indrukwekkend accuraat. Het lijkt er zelfs op dat het programma soms wat conservatief is in zijn beoordeling.

Cannonball plaatst ook een winkelwagen-symbool naast berichten waarvan het vermoedt dat ze commerciële inhoud bevatten. En bovendien kun je zelf berichten naar rechts slepen zodat een nieuw stapeltje ontstaat. Cannonball heeft dus eigenlijk 'filters' opnieuw uitgevonden en heel praktisch gemaakt.

Overzicht

Na een korte wen-periode blijkt Cannonball een ontzettend fijne app, áls je tenminste geen andere mail-apps ernaast gebruikt want dan ontstaat onvermijdelijk verwarring. Andere apps doen namelijk niet aan stapeltjes maken en dat betekent dat er heel wat berichten als gelezen in de lijst staan zonder dat je zeker weet of je er wat mee hebt gedaan, of dat Cannonball er zijn oordeel over heeft geveld.

Notificaties

Zoals alle apps in dit overzicht maakt ook Cannonball gebruik van berichtmeldingen. Dit is natuurlijk heel fijn als je op een bepaald berichtje wacht, maar Cannonball slaat soms de plank mis. Vooral door berichten automatisch als 'belangrijk' in te schatten en vervolgens een notificatie in het startscherm te plaatsen met de tekst: "U heeft een belangrijk bericht ontvangen." Maar dan zonder de afzender te vermelden! Door de regelmatige waarschuwingen wekt bij ons eerder een gevoel van onrust dan een gevoel van overzicht (Belangrijk? Waarom? Is er wat mis?). Pas na het opstarten van de app zien we het daadwerkelijke bericht en zijn we gerustgesteld.

Dat neemt niet weg dat Cannonball (dat alle belangrijke providers en IMAP ondersteunt) zijn werk goed doet en dankzij een strakke vormgeving gemakkelijk te bedienen is.

 

© PXimport

Links je gewone berichten, rechts de stapeltjes met reclame en abonnementen.

 

© PXimport

De balk aan de rechterkant laat je door de stapel bladeren.

Cannonball eMail

Oordeel: 4 sterren

Fabrikant: Cannonball Corp.

Prijs: Gratis

Pluspunten

Mooi vormgegeven

Sorteert mail heel slim

Minpunten

Notificaties niet altijd behulpzaam

Even wennen aan het automatisch sorteren

Molto

Waarom zouden we onze mailbox overzichtelijk maken als we ook virtueel briefpapier kunnen introduceren? Dat moet de gedachte zijn van het team achter Molto, voorheen Incredimail.

Traag. Dat is onze eerste indruk. Molto laadt elk bericht individueel in en creëert een kaartje met een kleine preview. Elk kaartje verschijnt ook met een kekke animatie, wat de snelheid niet ten goede komt. Hier komt bovenop dat het laden van oude berichten nog trager gaat. Met een schuifbalk kunnen we naar het verleden bladeren, maar elke pagina met kaartjes wordt weer geanimeerd en individueel ingeladen. Die mailbox van 5,5 GB aan archief is hier dus niet op zijn plek.

Briefpapier

Het grote verkooppunt van Molto is je e-mail slimmer en vooral mooier en meer gepersonaliseerd maken. We kunnen elk bericht 'opleuken' met een achtergrondje (briefpapier) en een bepaald lettertype. Ons bekruipt echter meteen het gevoel dat dit leuk is voor een elfjarige, maar niet echt de goede stijl is als je normaal wilt communiceren met andere volwassen mensen. We vragen ons eigenlijk ook af of een elfjarige nog snapt wat 'briefpapier' is.

Standaard

Wat gelukkig schittert door afwezigheid zijn drukke animaties en gadgets, die wel de standaard waren in Incredimail. Molto's enige link met het glitter-verleden is dus het volkomen overbodige virtuele briefpapier. Alle gangbare grote providers worden ondersteund, alsmede IMAP. Verder heeft Molto slechts één functie die andere mailprogramma's niet hebben: een integratie met je Facebook-foto's. In theorie kun je al je Facebook-kiekjes vanuit de app bekijken en in een bericht stoppen. In de praktijk kregen wij het niet aan de praat.

 

© PXimport

Briefpapier. In een e-mail. Tja ...

 

© PXimport

Het hoofdscherm is onoverzichtelijk en traag

Molto

Oordeel: 2 sterren

Fabrikant: Perion Network Ltd.

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Pluspunten

Wel aardig vormgegeven

Ondersteunt bijna alle mailproviders

Minpunten

Traag

Onhandig in gebruik

Facebook-integratie werkt niet naar behoren

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten