4G: Wat is het en wat kan je ermee?

© PXimport

4G: Wat is het en wat kan je ermee?

Geplaatst: 23 juli 2013 - 10:43

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Martin Gijzemijter

De kreet duikt steeds vaker op in reclame-uitingen van mobiele internetproviders: ondersteuning voor 4G. Maar wat is 4G precies? Dat het de opvolger van 3G is, dat kan je zelf ook wel raden. Maar hoe snel is het, wat kost het precies en wat moet je doen om er gebruik van te kunnen maken?

Ten eerste is het goed om te weten dat het 4G waar mee geadverteerd wordt, eigenlijk helemaal geen 4G is. 4G heeft namelijk een maximumsnelheid van 1000 Mbit/s, is gebaseerd op de technologie genaamd LTE Advanced en is voor consumenten naar verwachting pas ergens in 2016 beschikbaar.

Wat op dit moment verkocht wordt onder de naam 4G, is in werkelijkheid 3,9G, een protocol met een maximumsnelheid van 326 Mbit/s (al wordt op dit moment in Nederland maximaal 50 Mbit/s aangeboden), gebaseerd op de technologie genaamd LTE (dus zonder Advanced).

Om te vergelijken: 3G biedt een snelheid van meestal zo’n 5 tot 10 Mbit/s. Kort door de bocht is het te vergelijken met een paar jaar geleden toen televisies werden verkocht met het label HD Ready, wat absoluut niet hetzelfde was als HD.

 

© PXimport

4G is eigenlijk geen 4G, maar 3,9G. Niet zo snel als 4G, maar wel veel sneller dan 3G.

Welke toestellen?

De uitrol van 4G verloopt in fases, dus het kan goed zijn dat je nog even moet wachten tot het in jouw regio beschikbaar is. Je zult echter meer moeten doen dan wachten, want 4G werkt niet zomaar op iedere telefoon. Het snellere mobiele internet werkt namelijk op een andere frequentie dan 3G. Welke frequentie dat precies is, hangt af van de provider. Zo gaat KPN voor de 800MHz-band, terwijl T-Mobile en Vodafone hebben gekozen voor de 1800MHz-band.

Dat klinkt ingewikkeld, maar het enige dat je daarover hoeft te weten is dat je smartphone (of tablet) de juiste frequentie moet ondersteunen. Het betekent dus bijvoorbeeld dat je met de iPhone 5, die in Europa de frequenties 2100, 1800 en 850 MHz ondersteunt, via KPN geen gebruik kan maken van 4G. Via Vodafone en T-Mobile zou het dan weer wel kunnen. Zomaar even overstappen tussen providers wordt hierdoor ook bemoeilijkt. Met de Samsung Galaxy S3 4G zit je daarentegen juist veilig, want die ondersteunt zowel 1800 als 800 MHz.

Frequenties worden dus belangrijk bij de aankoop van je nieuwe smartphone (al kan je ervan uitgaan dat, wanneer je een telefoon koopt bij een provider met het 4G-label, die telefoon bij die specifieke provider wel 4G ondersteunt).

 

© PXimport

De iPhone 5 zal voorlopig niet te gebruiken zijn met 4G van KPN.

Waar?

KPN is de eerste provider in Nederland die een 4G-netwerk uitrolt. Sinds februari van dit jaar is 4G via KPN beschikbaar in Amsterdam en het noordelijke deel van de Randstad. Van daaruit heeft KPN het netwerk inmiddels al over een groot deel van Nederland uitgerold. In maart 2014 moet het hele land voorzien zijn. Klik hier om de huidige stand van de uitrol in beeld te zien.

De andere providers beginnen nu mondjesmaat over 4G te spreken, omdat de 1800 MHz-band in Nederland tot 1 juli was gereserveerd voor GSM-signalen. Vodafone begint na de zomer met de uitrol van 4G, maar laat niets los over wanneer landelijke dekking verwacht wordt. Wel verkondigt Vodafone dat het ook het 3G netwerk sneller maakt. De twee andere frequentiebezitters, T-Mobile en Tele2, beginnen ook na de zomer met de uitrol en beloven landelijke 4G-dekking in de loop van 2014.

 

© PXimport

De planning van KPN voor het uitrollen van zijn 4G-netwerk.

De kosten

Op dit moment is er dus nog maar één mobiele internetprovider die ‘4G’ aanbiedt en waarvan de abonnementsprijzen bekend zijn. Bij KPN kan je kiezen voor twee soorten abonnementen: een abonnement voor je smartphone of een abonnement voor tablets en laptops.

Bij het abonnement voor je smartphone betaal je eerst een bedrag voor je belminuten en sms-berichten (minimaal 16 euro per maand, maximaal 40 euro per maand), en daar bovenop nog een bedrag voor je 4G-internetbundel: 2,5 GB dataverkeer met een snelheid van 25 Mbit/s voor 25 euro per maand of 5 GB dataverkeer met een snelheid van 50 Mpit/s voor 35 euro per maand.

Kies je voor een abonnement voor je tablet or laptop, dan betaal je voor 2,5 GB dataverkeer met een snelheid van 25 Mbit/s 35 euro per maand en voor 5 GB dataverkeer met een snelheid van 50 Mbit/s 45 euro per maand. Pittige prijzen dus, hopelijk zorgt de concurrentie voor schappelijkere prijzen.

 

© PXimport

Een 4G-abonnement bij KPN kost minimaal 35 euro per maand voor tablets en laptops.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten