4 smartphones als vervanger voor een point-and-shoot

© CIDimport

4 smartphones als vervanger voor een point-and-shoot

Geplaatst: 9 april 2013 - 11:56

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Redactie Computer!Totaal

Wanneer ik iets zie dat ik wil vastleggen of delen met vrienden, dan grijp ik direct naar de iPhone in mijn zak. Ik verlaat mijn huis nooit zonder mijn iPhone, maar de tijd dat ik uit gewoonte een standalone camera meenam, is al enige tijd voorbij. Maar doe ik hier eigenlijk wel verstandig aan? Kan mijn iPhone daadwerkelijk een point-and-shoot-camera vervangen?

Smartphone-fotografie heeft een lange weg afgelegd sinds de iPhone werd uitgerust met een 2 megapixel-camera. Om erachter te komen hoe telefoons zich vandaag de dag verhouden tot een populaire point-and-shoot-camera, heb ik vier smartphones verzameld: de iPhone 5, BlackBerry Z10, HTC Droid DNA en de Nokia Lumia 920. Als vergelijkingsmateriaal gebruik ik een Canon PowerShot Elph 520 HS. Tijd om foto’s te maken!

Een opmerking over de foto-illustraties: Elke diavoorstelling is aangemaakt op Flickr en toegevoegd aan het verhaal. Klik ergens in de diavoorstelling om thumbnails te zien te krijgen van de vijf fotovariaties die met de testapparaten genomen zijn. Elke reeks verschijnt in de volgende volgorde: Canon, Apple, Nokia, HTC, BlackBerry. Je kunt de foto’s op volledige schermgrootte bekijken; om een foto te zien die gelabeld is met de naam van het apparaat waarmee de foto genomen is, klik op de Show Info link rechts bovenaan. De diavoorstelling op de pagina laat helaas de naam van het apparaat niet zien op elke afbeelding. Als je de diavoorstelling zijn gang laat gaan zal hij automatisch alle afbeeldingen doorlopen.

Hardware

Elk van de gebruikte smartphones heeft een 8 megapixel-camera, het model van Canon uitgezonderd; dit apparaat heeft een 10 megapixel-camera.

Een van de grootste voordelen van de Canon PowerShot Elph 520 HS is de 12X optische zoom. Hoewel je met de smartphones kunt inzoomen, gebeurt dit digitaal waardoor de resolutie van de afbeelding achteruitgaat naarmate je deze groter maakt. Bovendien hebben de smartphones allemaal een vast diafragma (f/2 voor de Lumia 920 en de Droid DNA, f/2.2 voor de BlackBerry Z10, en f/2.4 voor de iPhone), terwijl de Elph een bereik heeft van f/3.4 tot f/5.6. Omdat de diafragma, sluitertijd en ISO regelbaar zijn, heeft de Canon meer tools om een situatie automatisch te evalueren en de beste instellingen te selecteren om deze vast te leggen.

Bedieningselementen

Van de vier camera’s die ik getest heb, heeft de iPhone 5 de minste instellingen (apps van derden maken meer instellingen mogelijk, maar voor deze vergelijking heb ik alleen de apps van de camera’s zelf gebruikt). Je kunt de flitser in- en uitschakelen, of de iPhone laten beslissen wanneer deze te gebruiken. Je kunt een raster instellen om te helpen een betere compositie te maken, HDR (high dynamic range) instellen, of een panoramafoto maken – en dat is het wel zo’n beetje.

De BlackBerry Z10 biedt wat meer instellingen, met vier scènemodi: actie, whiteboard, nacht en strand/sneeuw.

De Windows Phone 8-telefoon van Nokia heeft veel instellingen om mee te prutsen. Er zijn vijf scènes, je kunt handmatig de ISO selecteren tot en met 800, de belichtingswaarde verhogen of verlagen, en de witbalans afstemmen (automatisch, bewolkt, daglicht, fluorescent, en gloeilamp).

De HTC Droid DNA heeft geen scènemodi, maar het apparaat heeft wel een timer en een continue opnamemodus. Je kunt ook handmatige instellingen opgeven voor de ISO, witbalans, belichting, contrast, verzadiging en scherpte.

Alle telefoons lopen ver achter op de Elph wat betreft de beschikbare instellingen. De Canon-camera heeft rode ogen detectie, ISO-instellingen tot 3200, witbalans instellingen en scènemodi als sneeuw, vuurwerk, portret, huidtinten verzachten, glimlachdetectie en knipperdetectie.

Beeldkwaliteit

Om de camera’s te testen heb ik ze allemaal op de automatische modus ingesteld met de hoogste instellingen voor de beeldkwaliteit, en een aantal verschillende soorten foto’s genomen – slecht verlichte opnamen binnenshuis, daglicht foto’s met tegenlicht van Jeff, close-ups van bloemen, een paar landschapsfoto’s, enzovoorts.

In de foto’s die binnen genomen waren met de flitser aan, had Jeff flink rode ogen. Behalve op de foto die genomen was met de Elph. De afbeeldingen van de Elph zagen er over het algemeen wat zacht uit, maar de portretfoto was verreweg de beste. Foto’s van de Droid en de BlackBerry hadden een groenige tint en die van de Nokia waren een klein beetje roze.

Met de flitser uitgeschakeld versloeg de Elph de rest nog steeds. Hij selecteerde automatisch 1600 ISO, maar had veel minder last van ruis dan de iPhone 5, die dezelfde ISO instelling had gekozen. Aan de andere kant hielp de hogere ISO de iPhone om een helderder beeld te produceren dan de BlackBerry Z10 en de Droid DNA: hun afbeeldingen waren erg donker. De foto van de Lumia 920 was helderder maar ook erg groen.

Ik heb ook buiten een foto met tegenlicht van Jeff genomen met de flitser ingeschakeld. De Canon produceerde opnieuw de beste foto. De HTC had moeite met het vastleggen van de subtiele kleurverschillen in de lucht, en ging in duidelijk zichtbare stappen van wit naar blauw, terwijl de andere camera’s soepeler omgingen met de verandering van heel licht naar donkerder blauw. Geen van de smartphones slaagde erin om Jeff’s gezicht goed te belichten.

In de close-up foto van een aantal madeliefjes lieten de Lumia en de Droid de wittinten in de bloemblaadjes vervagen waardoor er enig detail verloren ging. Ze legden het detail in de middelste schijf van de bloem allemaal prima vast.

Een scène van een aantal zeilboten toonde enkele verschillen, maar er waren geen duidelijke winnaars. De foto van de Lumia was te blauw, erg verzadigd en een beetje te contrastrijk – alsof iemand een Instagram-filter op de originele foto had toegepast. De foto’s die met de Droid en de iPhone waren genomen waren warmer en vrij scherp, hoewel de foto van de Droid in hoog belichte delen wat details verloor.

In de foto’s die genomen zijn in de buurt van de San Francisco Bay Bridge, was de foto van de BlackBerry opnieuw wat te blauw, terwijl die van de Droid wat onderbelicht leek en die van de iPhone een beetje overbelicht. De Nokia had de meeste problemen met deze foto. De structuur van de brug onder het dek toonde een zaagtand-effect en de mensen en gebouwen in het frame hadden een aquarelachtig uiterlijk.

Camera of smartphone?

De smartphones deden het goed ten opzichte van de point-and-shoot-camera bij het fotograferen van bloemen en landschappen, en er waren geen duidelijke winnaars. Echter, voor het nemen van foto’s van mensen was de Canon PowerShot Elph 520HS zonder twijfel het meest geschikt. Als ik naar een evenement zou gaan, vooral waar ik binnen met minder ideale lichtomstandigheden foto’s van mensen moet nemen, heeft de toegewijde point-and-shoot-camera zeker mijn voorkeur vergeleken met de vier smartphones die ik heb getest. Voor gewone foto’s die buiten genomen zijn en bedoeld zijn om online te delen – waar de beeldgrootte klein genoeg is om kleine gebreken te maskeren – zou de beeldkwaliteit van de smartphones echter acceptabel moeten zijn.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door James Galbraith (@jimgalbraith). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten