25 pc-raadsels en hun oplossingen

Door: Martin Gijzemijter | 21 juni 2011 12:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Veel van de foutmeldingen waar uw computer u op kan trakteren, spreken voor zich. Soms loopt u echter tegen problemen aan die een onduidelijke achtergrond hebben. Als u de oorzaak van een probleem niet weet, is het lastig om naar een oplossing te zoeken. We zetten 25 'mysterieuze' pc-problemen voor u op een rij, en geven er uiteraard een oplossing voor.

Algemene problemen

1. Pc start met piepjes

Wellicht is het u nooit opgevallen, maar uw pc laat altijd wat piepjes horen tijdens het opstarten. Die piepjes horen bij een diagnostische test en ze geven aan dat de pc functioneert of wat er eventueel misgaat. Mocht uw systeem problemen bij het opstarten ondervinden, dan wordt er doorgaans een foutmelding op uw beeldscherm getoond. Als uw pc zodanig slecht functioneert dat er niet eens iets op het beeldscherm kan worden getoond, dan kunnen de piepjes u vertellen wat er precies aan de hand is. Zolang er één piepje klinkt, is er niets aan de hand, het is de melding dat alles normaal functioneert. Hoort u meerdere piepjes, dan is het tijd om uit te zoeken wat er mis is. Op de website PCHell vindt u een handig overzicht waarin u kunt opzoeken welke boodschap de piepjes aan u overbrengen.

Tijdens het opstarten laat uw pc altijd één piepje horen. Als u er meer hoort, is er iets niet goed met uw systeem!

2. Ongevraagde herstart

Het is ook u ongetwijfeld wel eens overkomen: u was bezig op de pc, liet hem heel even achter omdat u snel wat anders moest doen en toen u weer achter de monitor plaatsvond, zag u alleen het bureaublad terwijl er niets meer open stond. Kortom: uw computer was in de tussentijd opnieuw opgestart. In zo'n situatie wordt vaak direct gedacht aan een defect, maar eigenlijk bent u getuige geweest van de werking van een veiligheidsmaatregel. De Windows Update-functie van Windows zorgt ervoor dat Windows altijd is voorzien van de laatste verbeteringen en beveiligingsupdates, zodat u geen risico's loopt. Om deze updates te installeren, moet Windows echter wel opnieuw worden opgestart. U krijgt hier een melding van, maar als u lang genoeg achter de pc vandaan bent, start Windows vanzelf opnieuw op. U kunt dit voorkomen, maar houd er wel rekening mee dat het besturingssysteem deze updates installeert voor uw eigen bestwil. Klik op Start / Configuratiescherm en vervolgens op Systeem en beveiliging. Klik nu onder Windows Update op Automatische updates in- of uitschakelen en vervolgens op het uitklapmenu onder Belangrijke updates. Kies hier voor Updates downloaden maar laat mij bepalen of ik ze wil installeren. Klik ten slotte op OK. Voortaan bepaalt u zelf of en wanneer er updates worden geïnstalleerd, maar u zult dit dus wel zelf moeten onthouden.

Windows Update zorgt ervoor dat uw pc opnieuw start. Dat kan vervelend zijn, maar het is wel belangrijk!

3. Bestanden verwijderen

Lukt het u niet om bepaalde bestanden van uw computeren te deleten? Dit is een 'probleem' dat zich voor het eerst voordeed bij Windows Vista en dat ook bij Windows 7 nog altijd aanwezig is. Het woord 'probleem' hebben we tussen aanhalingstekens gezet, omdat het in werkelijkheid niet om een bug of fout gaat maar om een beveiligingsoptie van Windows. Deze beveiliging zorgt ervoor dat bepaalde bestanden niet kunnen worden gewist door iemand die niet de eigenaar van de betreffende bestanden is. U kunt dit eenvoudig herstellen. Klik met de rechtermuisknop op het bestand of op de bestanden en kies voor Eigenschappen. Klik nu op het tabblad Beveiliging en vervolgens op het tabblad Geavanceerd. Als u nu op het tabblad Eigenaar klikt, ziet u wie de eigenaar is van het bestand. Door vervolgens Bewerken te kiezen, kunt u een andere gebruiker aanwijzen als eigenaar, bijvoorbeeld de accountnaam waarmee u bent ingelogd. U zou de betreffende bestanden nu zonder probleem moeten kunnen verwijderen.

Als u niet de eigenaar van een bestand bent, bestaat de kans dat u het niet kunt verwijderen.

4. Ander programma

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren en dat geldt ook bij het werken met de pc. Zo bent u ongetwijfeld gewend aan het feit dat tekstbestanden worden geopend met Kladblok en uw mp3- en videobestanden met uw favoriete mediaspeler. Het is dan ook vervelend wanneer bepaalde bestanden ongevraagd in een heel ander programma worden geopend. Althans: het lijkt alsof dit ongevraagd gebeurt, want in veel gevallen is dat niet zo. De mogelijkheid bestaat namelijk dat u een programma hebt geïnstalleerd en tijdens de installatie niet hebt aangegeven dat u er geen bestanden aan wilt koppelen. Gelukkig kunt u dit vrij eenvoudig weer herstellen. Blader in Windows Verkenner naar een bestand dat u graag aan een ander programma wilt koppelen. Klik met de rechtermuisknop op dit bestand en kies Eigenschappen. Vervolgens klikt u op de knop Wijzigen, die u naast de optie Openen met kunt vinden. Er verschijnt nu een lijst met aanbevolen programma's, maar als het programma dat u zoekt hier niet tussenstaat, kunt u op Bladeren klikken om het gewenste programma alsnog te vinden. Vink vervolgens Dit type bestand altijd met dit programma openen weg en klik daarna op OK. Het bestand is nu weer aan het programma van uw keuze gekoppeld, net als alle andere bestanden van hetzelfde type.

Na de installatie van een nieuw programma kan ineens blijken dat bepaalde bestanden aan de software zijn gekoppeld, zonder dat u dat wilt.

5. Herstart tijdens game

Als u een game aan speelt of bent verzonken in het plot van een video die u op uw computer bekijkt, is het enorm vervelend als het apparaat ineens opnieuw opstart, zonder enige melding vooraf. Er kan sprake zijn van een uitzonderlijke situatie, zodat dit een enkele keer plaatsvindt. Als het fenomeen zich met regelmaat voordoet en dan vooral als er een 'grafisch zwaar' programma actief is, dan is de kans groot dat er iets mis is met uw videokaart. Dat hoeft niet direct te betekenen dat de videokaart stuk is, de kans bestaat ook dat bijvoorbeeld de koeling van uw pc vol stof zit waardoor het te heet wordt in de systeemkast. De videokaart raakt dan oververhit, met bovenstaand resultaat als gevolg. Ook is het mogelijk dat uw videokaart zich heeft 'losgewerkt'. Controleer eens wat er gebeurt als u een game speelt of een video bekijkt terwijl de computerkast open staat en druk de videokaart even goed aan. Blijft het probleem bestaan, kijk dan of u, of een kennis, nog een andere videokaart heeft liggen waar u even mee kunt testen. Werkt het met die andere kaart wel goed, dan weet u genoeg. Overigens is een kapotte videokaart echt geen ramp. Er zijn weliswaar peperdure varianten van op de markt, maar als u geen al te hoge eisen stelt, bent u prima af met een niet al te dure standaardkaart.

Als uw pc opnieuw start terwijl u een game speelt of een video bekijkt, is de kans groot dat er iets mis is met de videokaart.

6. Trage opstart

Als u Windows net hebt geïnstalleerd, werkt de pc - mede afhankelijk van uw hardware - meestal heerlijk snel. Naarmate u langer met de computer werkt en meer software hebt geïnstalleerd, wordt het apparaat langzaam maar zeker wat trager. Hier merkt u weinig van, tot het ineens opvalt dat u de pc eerst een kwartier aan moet laten staan voordat u ermee aan de slag kunt. Er zijn verschillende oorzaken voor het feit dat uw pc trager wordt naarmate er meer programma's op staan, zoals vervuiling van het register en een steeds vollere harde schijf. De belangrijkste oorzaak van het trage op gang komen van uw pc is echter dat veel programma's automatisch met Windows worden opgestart. Dat kan echter worden verholpen, want u hebt al deze programma's lang niet altijd nodig. Klik op de knop Start en vervolgens op Alle programma's. Scrol naar boven of beneden tot u de optie Opstarten ziet. Klik er met de rechtermuisknop op en kies voor Verkennen. De map Opstarten opent nu in Windows Verkenner. Als u de programma's die u niet meer automatisch wilt laten opstarten uit deze map verwijdert, zullen ze niet meer automatisch worden gestart. Let op: u verwijdert dus niet het programma zelf, maar alleen de optie voor het automatisch starten.

Als te veel programma's samen met Windows opstarten, maakt dit uw pc erg traag.

0 Reactie(s) op: 25 pc-raadsels en hun oplossingen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.