© CIDimport

19 generaties ontwikkelaars

Geplaatst: 11 januari 2013 - 09:21

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie Computer!Totaal

Bij de lancering van een nieuwe technologie bekruipt je af en toe dat het gaat om iets wat nog nooit eerder gedaan is. Maar schijn bedriegt. Alles valt keer op keer in herhaling.

Iedere generatie technologie kent zijn eigen generatie programmeurs. Net als voor de hitlijsten in de popmuziek geldt dat ook ontwikkelaars op een gegeven moment minder in trek raken. Maar toch verdwijnen ze nooit helemaal, omdat de bijbehorende software nooit helemaal doodgaat. Er draait altijd nog wel bepaalde legacycode in een of andere stack.

Nieuwe technologieën leiden meestal tot een nieuwe generatie programmeurs. Als developers de arbeidsmarkt betreden en een taal leren, blijven ze vaak de rest van hun leven bij dezelfde syntax - of op zijn minst de periode waarin een overschakeling naar iets anders niet noodzakelijk is. Het is niet moeilijk om een nieuwe taal te leren; ze lijken allemaal op elkaar. Maar vaak is er meer vraag naar de ene taal dan de andere en zie je dit terug op je salarisstrook.

Dit is een overzicht van de verschillende generaties programmeurs in de computerhistorie. De lijst is verre van compleet, maar als je al een tijdje binnen de IT-branche actief bent, is het een feest van herkenning.

1. Ponskaartprogrammeurs

In de jaren '60 verkregen computers hun instructies vanaf kartonnen kaarten met gaatjes erin, een beginsel dat afkomstig is uit de weefindustrie. Deze vroege ontwikkelaars programmeerden in de taal Fortran en moesten ervoor waken hun stapel kaarten niet op de grond te laten vallen. Anno 2013 worden ponskaarten nog steeds gebruikt voor stemmachines.

2. Spaceshuttle programmeurs

Deze ontwikkelaars zijn onlangs samen met de spaceshuttle met pensioen gegaan. Zij waren de eerste groep die met 8086-chips ging werken en spaceshuttles operationeel hielden door de afgelopen jaren via eBay naar vervangende onderdelen te speuren. Hoewel de computers in de spaceshuttles niet zoveel geheugen hadden, kwamen ze verder en gingen ze sneller dan de grootste mainframes en meest gelikte racks van tegenwoordig.

3. Cray programmeurs

Er bestond ooit een tijd waarin de snelste computers door een relatief klein bedrijf met een genie aan het hoofd gebouwd werden. Die bijzondere man (hij bouwde een tunnel onder zijn huis om naar adviserende elfjes te luisteren) heette Seymour Cray en hij bouwde de eerste generatie machines die met grote datasets en ingewikkelde wiskundige analyses om konden gaan. Deze systemen werden met een variant van Fortran geprogrammeerd.

4. Cobol-programmeurs

De eerste echte computertaal bruikbaar voor zakelijke processen was Cobol. Hiermee kon voor het eerst 'business logic' worden geschreven, zoals de zakelijke developers het destijds noemden. Vaak waren deze pioniers ook geschoold in Fortran. De thuisbasis van Cobol is nog altijd het IBM-mainframe, maar het draait tegenwoordig ook op Windows en Unix.

5. BASIC-programmeurs

BASIC werd uitgevonden om studenten aan de Dartmouth Universiteit om te leren gaan met eindeloze loops binnen software, maar al snel werd het de dominante taal van de vroege pc-generatie nadat een jongen genaamd Bill Gates het pakket Microsoft Basic uitbracht. Alle vroege games en software voor de pc werden in BASIC geschreven. Vandaag bestaat het nog als Visual Basic, een populaire taal voor wie binnen het .NET raamwerk ontwikkelt.

6. C-programmeurs

Deze taal begon als een laag bovenop assembler, maar groeide rap samen met verschillende variaties in het Unix-besturingssysteem. Vandaag wordt het nog steeds gebruikt door fans van Unix en de tegenwoordig dominante Linux-variant. Het blijft de favoriete tool voor developers die 'dicht bij het metaal' willen blijven en niet willen vertrouwen op automatische mechanismen binnen talen. Latere talen als C#, D, Go, Java, JavaScript, Limbo, LPC, Perl, PHP, Python en C shell zijn in meer of mindere mate op C gebaseerd.

7. C++ programmeurs

Toen C-programmeurs gingen nadenken over het concept rond objectgeoriënteerd programmeren, ontwierpen zij C++, eigenlijk een uitgebreide versie van C waarmee handig bekeken kon worden op welke ingewikkelde manieren code met elementen interactie heeft. Onder professionele softwareontwikkelaars blijft C++ tot op de dag van vandaag enorm populair.

8. Objective-C programmeurs (de eerste generatie

Er zijn twee groepen mensen die een speciale band met Objective-C hebben: de mensen die een ooit een NeXT-machine kochten en diegenen die een iPhone bezitten. Deze eerste generatie programmeurs is medeverantwoordelijk voor het van de afgrond redden van Apple.

9. Perl-programmeurs

Deze simpele taal voor het manipuleren van tekstbestanden verscheen rond dezelfde tijd waarin het internet opkwam. Als er webservers ge(p)repareert moesten worden, keek men eerst naar Perl. Had je een tekst in het ene formaat, maar moest het in een ander formaat komen te staan, dan kon je het via 10 tot 20 karakters Perl overzetten. De meeste Perl-scripts zijn erg kort, maar dat weerhoudt fans er niet van de taal nog steeds met alle liefde te gebruiken. De populaire nerdsite Slashdot is ooit in Perl gebouwd.

10. PHP-programmeurs

Veel PHP-programmeurs zijn per ongeluk met PHP begonnen. Ze bouwden in HTML, maar misten wat dynamische logica. De ene tag leidde tot de andere en opeens werden complete websites en content management systemen (CMS) met de code gebouwd.

11. Java-programmeurs

Java was de eerste serieuze taal voor het internet en dreef op de belofte dat je de taal overal kon gebruiken. De desktop werd nooit helemaal veroverd, maar de klaslokalen rond de wereld wel. Vandaag is Java vooral populair onder Android-developers.

12. C#-programmeurs

Als je van Java hield, maar trouw moest blijven aan Microsoft (bijvoorbeeld omdat je baas een Microsoft-winkel wilde blijven draaien), dan kon je uitwijken naar C#. De code lijkt op Java en veel idiomen werken op de zelfde manier. Eigenlijk is het een verbeterde versie van Java.

13. JavaScript-programmeurs (de eerste generatie)

De eerste groep JavaScript-developers waren eigenlijk geen programmeurs, maar webdesigners die hoopten dat hun pagina's wat interactiever konden worden. Sommigen wilden enkel kunnen controleren of de input legitiem was, anderen wilden complexe animaties kunnen tonen.

14. Ruby-on-Rails programmeurs

Deze taal was eerder in deze week in het nieuws vanwege een ernstig lek en de tijdelijke afsluiting van DigiD. Maar vergis je niet, het is een zeer krachtige taal die het eenvoudig maakt geweldige sites rond MySQL te bouwen. Dankzij Ruby kunnen projecten die anders jaren zouden kosten in dagen worden gedaan.

15. Objective-C programmeurs (de tweede generatie)

De tweede generatie Objective-C fanaten kwam op toen Apple zijn App Store opengooide en iedereen apps voor de iPhone kon gaan schrijven, in de hoop daar bergen geld mee te verdienen. Opeens werd een stervende taal een tweede leven gegund.

16. JavaScript-programmeurs (de tweede generatie)

Op een bepaald punt besloten JavaScript-developers zich te professionaliseren en afstand te doen van de eindeloze debatten over wat precies schone code is. Vandaag de dag bestaan talloze websites uit vernuftige stacks code die alleen onderhouden kunnen worden door goed geoutilleerde coders. JavaScript wordt nu gedomineerd door efficiënte bibliotheken die zich niets aantrekken van browserverschillen en een bieden een geavanceerde plug-in structuur.

17. Haskell-programmeurs

Deze taal van de toekomst biedt een functioneel, statisch getypt mechanisme dat de complexiteit voor moderne, event-gedreven code (deels) kan wegnemen. Hoewel de eerste implementaties al van twintig jaar terug dateren, bevinden de meeste gebruikers zich nog steeds op universiteiten. Maar dat kan gaan veranderen nu er steeds meer gave open-source Haskell-projecten in opkomst zijn. Volgens de fans wordt dit dé taal vanaf 2020.

18. Hadoop-programmeurs

Deze tool voor het bouwen van MapReduce-taken is technisch gezien geen taal, maar een verzameling Java-bibliotheken. In de praktijk maakt het weinig uit. Het schrijven van deze code vereist een talent om goed te kunnen bepalen hoe je een workload over een cluster machines verspreidt. Zolang 'big data' een modewoord blijft dat door de hoofden van bestuurders blijft spoken, blijft het aantal banen voor Hadoop-experts groeien.

19. Node.js programmeurs

Zij leerden JavaScript toen ze een interactieve easteregg aan de fansite over hun favoriete band toevoegden. Nu werken ze voor een commercieel bedrijf en gebruiken ze hetzelfde JavaScript om 10 miljard dollar in beurstransacties af te handelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten