© CIDimport

15 zakelijke iPhone apps

Geplaatst: 27 juli 2012 - 05:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Ondanks sterke concurrentie van Android blijft de iPhone binnen het bedrijfsleven domineren. Wat zijn de beste zakelijke apps voor de meest gebruikte smartphone van dit moment? We zetten er weer 15 voor je op een rij.

1. SugarSync (gratis)

Een groot probleem waar computergebruikers dagelijks mee kampen, wordt veroorzaakt door de hoeveelheid apparaten en locaties waar ze bestanden op bewaren. Zo kan het voorkomen dat je een presentatie nodig hebt van je thuispc terwijl je bent aangekomen in Bangkok.

Met SugarSync kun je een thuis-pc, werk-pc, notebook, iPhone en BlackBerry eenvoudig met elkaar synchroniseren. Een SugarSync-account is gratis als je genoegen neemt met een opslagruimte van 5 GB. Inloggen doe je op basis van je e-mailadres en een aan te maken wachtwoord. SugarSync ondersteunt meer platforms dan Dropbox en biedt de mogelijkheid om iedere map te delen, in plaats van alleen een standaardmap.

2. CamCard (EUR 2,39)

Heb je een uitgebreide selectie visitekaartjes? Het is een hele taak om ze één voor één in je iPhone in te voeren.

Het enige dat je hoeft te doen, is je visitekaartjes fotograferen. CamCard herkent de gegevens en slaat ze op. Eventueel kun je zelf nog wat wijzigingen aanbrengen. Deze app slaat de foto's van de visitekaartjes op, maar is ook in staat om de data te bewaren in je map met contactpersonen, en dat is erg handig.

Een ander pluspunt is dat je rechtstreeks vanuit CamCard naar je contactpersonen kunt bellen en ze sms-berichten of een e-mail kunt sturen. Het is zelfs mogelijk om met één druk op de knop naar de website van een contactpersoon te surfen, zijn adres op te sporen via Google Maps of hem of haar uit te nodigen voor LinkedIn. CamCard heeft soms wat moeite met donkere visitekaartjes die bijvoorbeeld een zwarte achtergrond hebben. In het slechtste geval moet je hier en daar wat gegevens aanpassen of verbeteren.

Kortom, met CamCard kun je heel wat tijd en moeite besparen.

3. Wunderkit (gratis)

Het effectief doorlopen van een gezamenlijk project, plan of een opdracht met meerdere mensen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het verdelen van taken, controle op de uitvoering ervan en het bijsturen van een project als het vordert zijn voorbeelden van dingen die niet altijd soepel verlopen. Wunderkit is een applicatie waarmee projecten waarin samengewerkt moet worden netjes beheerd kunnen worden.

Bij het openen valt op dat Wunderkit er erg professioneel uitziet. Het creëren van een account gaat gemakkelijk en er kan gelijk naar medegebruikers gezocht worden via het adresboek, Twitter of Facebook. In het beginscherm kunnen projecten worden aangemaakt en dit biedt ook een overzicht van alle lopende projecten.

Na het aanklikken van een project volgt een lijstje waar gekozen kan worden uit 'dashboard', 'tasks' en 'notes'. Via dashboard kan de gebruiker het hele project goed overzien. Via 'tasks' kunnen taken toegevoegd en beheerd worden. Zo kan voor elke taak een deadline gesteld worden, aangegeven worden wie het moet doen en wat er gedaan moet worden. Dit is na de eerste keer allemaal erg helder en voor zich sprekend. Dit is zeker een pluspunt van Wunderkit. Doordat Wunderkit werkt met korte omschrijvingen, steekwoorden en dergelijke behoudt de gebruiker het overzicht, ook als er aan meerdere projecten tegelijk gewerkt wordt. Uiteraard is een applicatie als Wunderkit alleen nuttig als veel mensen deze gebruiken, zogezien is het jammer dat er vooralsnog geen android-versie van is.

Kortom

Wunderkit is een geweldige app om gezamenlijke projecten mee te beheren. De applicatie is erg stabiel en heeft een website waarmee alles naadloos synchroniseert zodat de app zowel op de computer als onderweg te gebruiken is. Voor eenieder die geregeld moet samenwerken - of dit nou privé of voor school of werk is - is dit een uitkomst.

4. Effectum (EUR 0,79)

Groepsagenda's zijn altijd handig. Of het nou is om een gezellig etentje met vrienden te plannen of een vergadering op de zaak. Maar naar een goede groepsagenda kun je lang zoeken als je pech hebt. Gelukkig zitten de ontwikkelaars niet stil en is Effectum nu op de markt gebracht.

Effectum is ontwikkeld door een landgenoot en heeft zodoende bij voorbaat een streepje voor. Maar of dat ook terecht is? Jazeker.

Bij het starten valt gelijk het strakke uiterlijk op. Overzichtelijk, alles duidelijk ondergebracht: ultiem gebruiksgemak. In Effectum kunnen groepen gemaakt worden en als er voor die groep een nieuw agenda-item is krijgt iedereen een pushbericht zodat men dat ook weet. "Sorry, vergeten!" is dus verleden tijd. Effectum synchroniseert alles netjes via iCloud, ideaal!

Buiten de agenda-functie om heeft Effectum nog een aardigheidje: locaties delen. Hierdoor staat bij de afspraak niet alleen de locatie waar deze is, maar is ook te zien waar de deelnemers zijn. Altijd handig, iedereen kan zien wie er in de file staat of nog aan de koffie zit bij de buurman. De afspraak bestaat uit een paar tabbladen. Het eerste tabblad laat de belangrijkste dingen zien, achter de paperclip hangen alle documenten, foto's en andere bijlagen. Uiteraard is het ook mogelijk om bestanden via de computer aan een afspraak toe te voegen. Dit is wel zo handig, hierdoor krijg je niet het gedoe met heen- en weer mailen van bestanden om ze op de telefoon te krijgen.

Kortom

Effectum is een voortreffelijke app. De agenda synchroniseert automatisch via iCloud, alle afspraken zijn dus ook in iCal terug te vinden. De app ziet er overzichtelijk uit en werkt ook nog eens uitermate makkelijk. De verschillende functies zijn logisch gerangschikt en het is makkelijk dat er via de computer afspraken gewijzigd kunnen worden. Alleen Twitter- of Facebookintegratie ontbreekt nog. Maar als dat het ergste is, is er zeker geen man overboord.

15 zakelijke iPhone apps-15082296

© CIDimport

5. Qlikview (gratis)

Voor de meeste gebruikers moet een mobiele applicatie simpel te bedienen zijn en er grafisch mooi uitzien. De BI-app van QlikView ziet er voor een beginnende gebruiker erg lastig uit en deze app is zeker geen grafisch hoogstandje.

Met QlickView kunnen niet alleen documenten bekeken worden. Deze app biedt de mogelijkheid om ook andere zakelijke sheets te bekijken zoals analyses en beeldbestanden. Dit gaat na flink oefenen bijna vlekkeloos.

Hier schuilt echter wel het probleem van QlickView, de applicatie is moeilijk te doorgronden voor hen die met dit soort apps geen ervaring hebben. Voordat de app goed werkt ben je een aantal dagen verder en daar hebben velen geen geduld voor. Dat is jammer, want QlickView is voor de standvastige op deze wereld een goede app voor op de zaak. Ideaal tijdens een vergadering of bij het voorbereiden van een presentatie.

Kortom:

Voor hen met een flinke portie geduld is QlickView een geweldig alternatief. De app kan erg veel en dit werkt allemaal naar behoren. Om zo ver te komen kost echter zoveel energie dat de meesten allang afgehaakt zijn. Als deze app makkelijker te doorgronden zou zijn, zou hij veel meer mensen aanspreken.

6. NUzakelijk (gratis)

De meest gebruikte nieuwssite en -app NU.nl heeft een zakelijk zusje, NUzakelijk genaamd. Deze app is, zoals verwacht, toegespitst op financieel-economisch nieuws en heeft een uiterlijk dat verwant, maar niet geheel gelijk is aan de bekende NU.nl app.

De nieuwsberichten zijn verdeeld in de categorieën Ondernemen, Beurs, e-Business, Economie, Werk, Automotive, Innovatie, Duurzaam, De Koffiecorner, Column en Ondernemersblog. Het is hierbij mogelijk dat een nieuwsbericht in meerdere categorieën tegelijk wordt getoond, bijvoorbeeld onder Werk en Ondernemen. Je kunt de hele lijst van nieuwsberichten onder elkaar weergeven, of kiezen voor een uitgebreidere lijst van nieuwsberichten van een enkele categorie door op de titel van de categorie te tappen.

Naast de Nieuws-tab is er de tab Beurs, die koersinformatie geeft van verschillende grote indexen en de fondsen in die index. Tenslotte bevat de tab Populair de meest gelezen berichten, kan je bij Favoriet die artikelen teruglezen die je als favoriet hebt gemarkeerd en kan je bij Instellingen onder andere integratie met sociale media (Facebook en Twitter) activeren. Een ander nieuwtje in NUzakelijk is dat je de lettergrootte van de nieuwsberichten tijdens het lezen met een enkele tap op de knoppen rechtsonder in beeld kunt aanpassen.

Kortom

NUzakelijk is een volwaardige app die op het gebied van financieel-economisch nieuws, maar ook op gebied van social media en gebruikersopties extra's biedt ten opzichte van de vertrouwde NU.nl app.

15 zakelijke iPhone apps-15082296

© CIDimport

7. MicroStrategy Mobile (gratis)

Microstrategy Mobile is een BI-app die rapporten, KPI's, documenten en meer overal beschikbaar maken voor medewerkers en klanten. Dit doet de app door middel van een koppeling met server software die ook door de makers beschikbaar is gesteld.

Het eerste dat in het oog springt bij het openen van de app, is de vormgeving. Deze is zeer goed en overzichtelijk. Hiermee weet Microstrategy Mobile zich direct te onderscheiden van veel vergelijkbare software. Zo zijn bestanden makkelijk te vinden door een overzichtelijke mappen- of tegelweergave. Daarnaast zijn tabellen en grafieken erg mooi vormgegeven en prettig uit te lezen.

Microstrategy Mobile biedt gebruikers ook de mogelijkheid om dashboards te openen, waardoor afzonderlijke systemen kunnen worden geïntegreerd in de app. Helaas moet dit wel allemaal worden gedeeld via de server software van Microstrategy Mobile. Hierdoor is het niet mogelijk verbinding te maken met bestaande servers.

Kortom

Microstrategy Mobile is een app die het gemakkelijk maakt om altijd inzage te hebben in zakelijke gegevens. Door de goede vormgeving is de app, zeker voor zakelijke begrippen, een lust voor het oog. Helaas is het niet mogelijke verbindingen te maken met andere serversoftware dan die van Microstrategy. Desalniettemin is dit toch een app die een hele goede versterking voor bedrijven kan zijn.

8. Beurs.nl (gratis)

Een opvallende app die standaard op elke iPhone zit is de aandelen-app. Dit is een wat Amerikaans-georiënteerde app die erg bruikbaar is voor de liefhebber van beurs-informatie, en vervloekt wordt door scholieren die de app nooit gebruiken.

Beurs.nl is een app die wat meer gericht is op de Nederlandse beurs: de Amsterdamse effectenbeurs. Bij het openen van de app worden direct de actuele koersen van de AEX, AMX en de AScX getoond met daaronder de grootste stijgers en de grootste dalers.

Wanneer je een fonds opent, krijg je naast de standaard informatie (actuele koers, hoogste en laagste stand, opening en vorig slot) ook relevant nieuws over het fonds te zien. Het is tevens mogelijk om een 'snelkoppeling' naar een fonds te plaatsen in je watchlist. Zo kun altijd snel je favoriete fondsen bekijken.

Naast de gedetailleerde informatie over de Nederlandse koersen, kun je ook de internationale beurzen bekijken. Je kunt hierbij enkel de actuele stand van de beurs zien en geen individuele fondsen. Dat kan een gemis zijn voor de internationaal georiënteerde belegger. Ook is het niet mogelijk om een grafiek te bekijken met daarin de informatie over langere tijd. Iets wat de standaard aandelen-app wel op een prettige manier kan.

Kortom

De app van Beurs.nl is een prima app voor actuele informatie over de Amsterdamse effectenbeurs. Ook voor de standen van de internationale beurzen en het laatste beursnieuws is deze app prima bruikbaar naast de standaard aandelen-app in iOS.

15 zakelijke iPhone apps-15082296

© CIDimport

9. Yammer (gratis)

Social media, iedereen doet er wel iets mee. Twitter, Facebook, linkedin... Voor wie er nog geen genoeg van heeft: Yammer. Een sociaal netwerk voor op de werkvloer en onlangs overgenomen door Microsoft.

Yammer is een Twitter-achtig sociaal netwerk, ook hier plaats je korte berichtjes. Bij het openen van de app valt gelijk een minpunt op: je kunt alleen inloggen. Aanmelden of een vergeten wachtwoord opvragen is onmogelijk.

Met de Yammer-app kun je eigenlijk net zo veel als met de desktopversie, dat werkt wel zo prettig. Yammer oogt simpel en daardoor overzichtelijk, alle berichtjes met profielfoto's staan netjes onder elkaar, zonder tierelantijntjes. Eenmaal bezig kun je kiezen welke berichten je wil ontvangen: alles of alleen berichten uit een bepaalde groep.

Kortom

Het werkt op zich prima, maar heeft wel de boot gemist. Yammer is een soort zakelijke twitter, het is hierdoor niet vernieuwend en voegt ook niet echt iets toe aan de bestaande sociale netwerken. Dat is nou 'yammer'.

15 zakelijke iPhone apps-15082296

© CIDimport

10. Datalocker (gratis)

Dankzij Dropbox is het nog makkelijker geworden om je bestanden online op te slaan. Doordat al je belangrijke documenten in de 'cloud' staan, hoef je niet bang te zijn dat je ze verliest als je computer crasht. Maar hoe veilig is deze manier van bewaren? Het kan verstandig zijn om belangrijke documenten en bestanden in de Dropbox te versleutelen.

Het beveiligen van bestanden kon vroeger nog wel eens een lastig klusje zijn, maar tegenwoordig zijn er handige apps die je helpen om alle belangrijke bestanden te versleutelen. Zo ook DataLocker. Deze app maakt een verbinding met je Dropbox waardoor je nieuw versleutelde bestanden direct online op kunt slaan.

In de app zelf kun je door je Dropbox heen bladeren en ook bestanden openen. Het versleutelen van een bestand kan gek genoeg pas wanneer je een bestand in een andere app, opent in DataLocker. Je geeft dan een wachtwoord op, waarna je het versleutelde bestand vervolgens alleen kunt openen met dat wachtwoord en de benodigde software. Die speciale software is beschikbaar voor Windows, Mac en iOS.

Kortom

DataLocker is een app waarmee je gemakkelijk versleutelde bestanden kunt bekijken op je iPhone. Het versleutelen van een bestaand bestand gaat gek genoeg alleen vanuit andere apps.

15 zakelijke iPhone apps-15082296

© CIDimport

11. Pivotal Tracker (gratis)

Grote projecten kunnen moeilijk zijn om te managen. Zo is moeilijk bij te houden wie zich waar mee bezig houdt, of te zorgen dat bepaalde dingen niet vergeten worden. Pivotal Tracker moet dit allemaal een stukje gemakkelijker maken met een handige management-app.

In de essentie is Pivotal Tracker een programma dat gebruikers de mogelijkheid biedt om projecten aan te maken en deze op te delen in taken. Het handige aan Pivotal Tracker is dat deze projecten te delen zijn met andere personen. Zo kan bijvoorbeeld een persoon taken aanmaken in de "icebox" en kunnen andere personen taken hieruit oppikken. Deze taken kunnen dan weer worden ingedeeld in "current", "backlog" en "done". Hierdoor is een makkelijk overzicht te creëren waarin te zien is wie waar verantwoordelijk voor is en of een taak voltooid is.

Een groot voordeel aan Pivotal Tracker is, dat het niet alleen te benaderen is vanaf een iOS apparaat. Op de website van Pivotal Tracker kan namelijk worden ingelogd op de online omgeving die ongeveer dezelfde interface heeft als de versie voor de iPad. Hierdoor is het op elke plek met internet mogelijk om inzicht te krijgen in de laatste vorderingen van een project.

Kortom

Pivotal Tracker is een onmisbare app voor bedrijven die veel met grote projecten werken. Hierdoor zal nooit meer onduidelijkheid ontstaan over de voltooiing van taken, of verantwoordelijke personen. Het grootste voordeel van Pivotal Tracker is, dat het zowel te gebruiken is in de app, als in een willekeurige browser.

15 zakelijke iPhone apps-15082296

© CIDimport

12. CNBC Real-Time (gratis)

CNBC Real-Time is een beursapp met duidelijke roots in de VS. Daarmee is deze app niet de meest voor de hand liggende beursapplicatie voor de Nederlandse gebruiker. De app oogt als de CNBC website, met een vergelijkbaar kleurenpalet. De inhoud is echter wel een stuk beperkter dan de website, helaas ook met betrekking tot het aantal ondersteunde markten en indices.

De app is opgedeeld in vier tabs, My Stocks, Markets, News en Video. Bij My Stocks kan je lijsten maken met daarin verschillende beursgenoteerde bedrijven, bijvoorbeeld een weerspiegeling van je aandelenportfolio. Bij Markets vind je de grote Amerikaanse, Europese en Aziatische indices. Voor de volledigheid: de AEX-index zit daar niet bij. Je kunt ook zoeken op ticker (bedrijfssymbool / unieke afkorting) of naam en verder statistieken met betrekking tot de gevonden aandelen bekijken.

De News-tab brengt je wat je verwacht, namelijk de laatste beurs- en economiegerelateerde nieuwsberichten, maar ook een groot aantal blogs van verschillende auteurs met diverse thema's. Bij Video vind je beeldmateriaal in drie verschillende categorieën, waaronder Top Videos.

Kortom

CNBC Real-Time biedt, zoals vele beursapps, nieuwsberichten en informatie over de stand en historie van verschillende financiële producten. Daarnaast zijn er diverse financiële blogs en video's te bekijken. De app is minder geschikt voor de Nederlandse gebruiker, vanwege het beperkte aantal weer te geven indices. Zoals te verwachten zijn de Nederlandse indices en de genoteerde bedrijven in de app dan ook niet te vinden.

13. Adobe Ideas (EUR 7,99)

Een wat vreemde eend in de bijt qua tekenapplicaties is Adobe Ideas. Deze schetsboek-app zet jouw (slordige) krabbels om in ronde lijnen.

Deze aanpassingen zorgen ervoor dat alles dat je maakt er mooi uitziet. Zo kun je, waar je ook bent, snel een schets maken van een idee dat in je opkomt. Pas de penseelgrootte en -kleur aan, maak eenvoudig gebruik van kleurschema's en exporteer jouw creaties als pdf-bestand.

Kortom

Ietwat weinig mogelijkheden maar zeker een leuke app om eens mee te spelen, ook voor zakelijk gebruik.

14. StockTwits (gratis)

Leef je er voor om helemaal op de hoogte te blijven van jouw favoriete aandelenfondsen? Dan is de StockTwits app echt iets voor jou. Het is namelijk een levendige community (yep, de voertaal is Engels) om handelsgerelateerde informatie met elkaar te delen.

StockTwits.com is de website waar in detail wordt uitgelegd wat de bedoeling is en aan welke regels iedereen zich dient te houden. Dit resulteert in on-topic informatie en daarmee een beter bruikbare tool. Als je je registreert, krijg je de mogelijkheid om zelf berichten te plaatsen en andere gebruikers te volgen. Berichten over een bepaald fonds (of onderwerp) worden van een speciale tag voorzien om ze te kunnen categoriseren. Waar bij Twitter de hashtag (#) wordt gebruikt, is dit bij StockTwits, heel toepasselijk, een $. Een bericht over het Apple-aandeel kan dus voorzien worden van de tag $AAPL in het bericht om er voor te zorgen dat niemand die beursnieuws over Apple wil lezen dit bericht zal missen. Bij het tappen op een bepaald fonds kan je naast de geposte berichten ook nieuws en een grafiek van de koersgeschiedenis bekijken.

De app is ingedeeld in vier tabs: Trending, Watch List, Streams en Settings. Trending laat de meest besproken fondsen zien en laat je zoeken op bedrijfsnaam of ticker. Op de Watch List kan je precies die fondsen toevoegen die je het vaakst bekijkt en altijd binnen handbereik wilt houden. Bij Streams vind je meer lijsten waar berichten in gecategoriseerd worden (waar Trending een voorbeeld van is). Een voorbeeld van een lijst is Suggested, welke posts bevat van gebruikers die door StockTwits als experts zijn gemarkeerd. Bij Settings kan je inloggen of registreren en wat standaardzaken als een korte app-uitleg bekijken.

Kortom

StockTwits is een app voor de echte beursfreak. Het gaat allemaal om het delen van handelsgerelateerde informatie, welke overzichtelijk worden weergegeven door de "$" tags die worden gebruikt in de posts. Dit maakt dat StockTwits weer eens wat anders is dan de vele koersinfo-apps die de App Store rijk is.

15. SmartOffice 2 (EUR 3,99)

Na het daverende succes van Quickoffice, heeft Smart Office de stap gemaakt en is de concurrentie aangegaan. Met nieuwe features, kan je op geheel eigen wijze persoonlijke office documenten onder controle houden.

Het fraai vormgegeven hoofdscherm valt direct op. Met kleurrijke iconen worden de verschillende functies aangegeven. Middels het rechter menu kan je zoeken, een tijdlijn van de meest recente documenten bekijken en een nieuw document openen. Het linker 'swipe'-menu betreft verschillende functies zoals zoeken via de Cloud, het bekijken van een Pics slideshow en het beoordelen van de app. De meest interessante functie is de geïntegreerde printer. Binnen no-time ligt jouw papierwerk in een draadloze printer.

Smart Office ondersteunt zowel Google Docs als Dropbox. Daarnaast kunnen bestanden ook binnen Smart Office zijn opgeslagen. Helaas zit er verder geen zoekmachine, dus je moet de files even doorlopen.

Eenmaal het juiste document gevonden, dan kan je aan de slag met bewerken. Wellicht is het handig, als je Smart Office voor de eerste keer gebruikt, de introductie te lezen. Hierin worden de verschillende handelingen betreffende het aanpassen en verwerken van een document beschreven. Vervolgens kan je aan de slag. Uiteindelijk kunnen bestanden simpelweg opgeslagen worden in de beschikbare accounts en direct worden gedeeld via e-mail.

Kortom

Smart Office biedt legio mogelijkheden voor het bekijken, aanmaken, bewerken en delen van jouw office documenten. De app is prachtig vormgegeven met coverflow-weergaven en duidelijke iconen. Daarnaast is een printerfunctie geïntegreerd, zijn documenten eenvoudig aan te passen en worden talloze bestandsformaten ondersteund. Aldus, een geschikte oplossing voor office documenten on-the-go, naast bestaande apps als Quickoffice en Office2.

(Met dank aan Appfish.nl)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten