13 diensten voor streaming audio en video

Door: Maikel Dijkhuizen | 21 september 2010 09:44

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Sociaal luisteren

Vindt u het leuk om nieuwe muziek te ontdekken en de liedjes direct met andere personen te delen? Dan moet u zonder twijfel op de website Blip.fm wezen! Tijdens de registratieprocedure hebt u de gelegenheid om uw account aan uw Facebook-, Twitter- of LiveJournal-account te koppelen. Verder importeert u desgewenst adreslijsten van diverse webmailcliënts zoals Hotmail, Yahoo of Gmail. In het hoofdvenster voert u de naam in van een artiest, waaraan u eventueel een persoonlijk berichtje toevoegt. U ziet verschillende suggesties van audiotracks verschijnen, die veelal van YouTube afkomstig zijn. Om die reden is er ook beeldmateriaal te vinden. Zodra u een keuze hebt gemaakt, voegt u een tekst van maximaal 150 tekens aan de 'blip' toe. Andere gebruikers zien vervolgens waarnaar u luistert en kunnen hetzelfde nummer afspelen en reageren op uw persoonlijke bericht. U geeft verder gemakkelijk aan welke muziek u leuk vindt. Blip.fm toont aan de hand daarvan een lijst met profielen van zogeheten dj's die op het netwerk actief zijn. U speelt op die manier simpel audiotracks af die passen bij uw muzieksmaak. Ten slotte maakt u simpel afspeellijsten, zodat u ook aaneengesloten naar muziek luistert op Blip.fm.

De sociale streamingdienst Blip.fm doet een beetje aan Twitter denken.

Nog meer audio

De webdiensten Spotify, Grooveshark en Last.fm beschikken over een fanatieke achterban met heel veel gebruikers. Toch vormen deze online applicaties slechts het topje van de ijsberg, want er bestaan nog meer diensten om audio van het web naar uw pc te streamen. Enkele jaren geleden was Deezer een populaire website om muziek te luisteren. Inmiddels vindt u er vooral karaokeversies en covers terug zodra u zoekt naar grote namen als U2, Metallica of Madonna. Een beter alternatief vindt u op Jango. U typt op de beginpagina een naam van een artiest en klikt op de play-knop. Er wordt direct een nummer afgespeeld en er verschijnt een pop-upvenster met de vraag naar welke muziek u hierna wilt luisteren. U kiest er bijvoorbeeld voor om meer muziek van dezelfde artiest af te spelen of u selecteert een band die in hetzelfde genre thuishoort. Verder koppelt u een waardering aan het afgespeelde nummer en vraagt u via één muisklik de songtekst op. Als u een account aanmaakt, is het mogelijk om een eigen radiostation te creëren. Daarnaast deelt u afspeelinformatie met de sociale netwerken Facebook en Twitter. Ook reguliere radio-uitzendingen beluistert u simpel via internet. Bezoek de website Nederland.fm en klik op één van de tientallen stations om een live-stream te starten. Naast de besproken streamingdiensten zijn ook de online applicaties The Hype Machine, Cloudspeakers en 22tracks zeer de moeite waard om snel naar goede muziek te luisteren.

Beslis welke muziek u nog meer wilt horen, nadat u een naam van een artiest hebt getypt.

Regiofilters

Veel leuke buitenlandse streamingdiensten zijn niet beschikbaar in Nederland. Meestal hebben deze bedrijven geen licentie om buiten het land van herkomst muziek of video's te verspreiden. Op de videowebsite Hulu staan bekende series, zoals Lost, The Office en House. Helaas worden bezoekers buiten de Verenigde Staten geweerd. Veel afleveringen moeten nog op de Nederlandse beeldbuis verschijnen, waardoor producenten logischerwijs liever niet hebben dat ze wereldwijd toegankelijk zijn. Hetzelfde geldt voor uitzendingen die u op de website van BBC tegenkomt. Ook de muziekdiensten Pandora Radio en Rhapsody hebben strenge regiofilters. De webservers van deze diensten zien aan uw ip-adres in welk land u zich bevindt. Gelukkig bestaan er handige trucjes om de webservers te misleiden en net te doen alsof u zich in Engeland of Amerika bevindt. Dit kan bijvoorbeeld door het Tor-netwerk in combinatie met de Firefox add-on FoxyProxy te installeren op uw pc. U maakt hiermee niet direct verbinding met een webserver. Het dataverkeer verloopt via enkele andere Tor-gebruikers, waarbij u een ip-adres uit een ander land kunt gebruiken. Een tweede mogelijkheid is om met behulp van een vpn-verbinding te surfen. U creëert in dat geval een virtuele tunnel met de servers van het bedrijf dat de dienst aanbiedt. Deze servers verbinden u vervolgens met de website die u wilt bezoeken. Wanneer u bijvoorbeeld gebruik wilt maken van Hulu, dient u een abonnement op een vpn-server uit de Verenigde Staten te nemen. Er zijn verschillende commerciële aanbieders die u gratis kunt uitproberen.

De iPlayer van de Engelse omroep BBC is helaas uitsluitend toegankelijk voor bewoners uit het Verenigd Koninkrijk.

0 Reactie(s) op: 13 diensten voor streaming audio en video

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.