13 diensten voor streaming audio en video

Door: Maikel Dijkhuizen | 21 september 2010 09:44

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Omdat de meeste huishoudens over een internetverbinding met een flinke bandbreedte beschikken, is downloaden eigenlijk niet meer nodig. De streamingdiensten op het web schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Zo luistert u met Spotify naar de nieuwste audiotracks of kijkt u via YouTube naar een HD-filmpje.

De reden dat streaming media steeds meer terrein winnen, ligt voor de hand. Even een filmpje bekijken of muziek luisteren via een webdienst is natuurlijk veel gemakkelijker dan de content eerst te moeten downloaden. Bovendien wordt een internetverbinding steeds vaker bij de televisie in de huiskamer betrokken. Veel nieuwe lcd-schermen en blu-ray-spelers beschikken al over een ethernetaansluiting, waarmee het mogelijk is om op het web te surfen. Verder kost downloaden veel meer moeite en tijd. U moet namelijk eerst het downloadbestand in geavanceerde netwerken als Bittorrent of usenet vinden, waarna u de delen van een post met een speciaal programma binnenhaalt. En als u een film op een dvd-speler wilt weergeven, moet u het eerst op een schijfje branden. Daarnaast raakt uw harde schijf snel overspoeld met allerlei (tijdelijke) mediabestanden. Ten slotte heeft de populaire downloadmethode Bittorrent als nadeel dat u illegale handelingen moet verrichten. Bij het downloaden van een bestand, deelt u het immers direct weer met andere gebruikers. Het openbaar maken van auteursrechtelijk materiaal is echter niet toegestaan. Al deze nadelen heeft streamen niet, tevens worden streamingdiensten steeds gebruiksvriendelijker en is het aanbod momenteel al erg uitgebreid.

Online video is populair!

Uit een onderzoek in opdracht van softwarefabrikant RealNetworks onder ruim tweeduizend Engelse burgers is gebleken dat het kijken van online video een veelgebruikte bezigheid is. Bijna de helft (46 procent) van alle jongeren tussen de 18 en 25 jaar kijkt net zoveel naar online video's als naar televisie. Van personen tussen de 36 en 45 jaar is dat 20 procent. Verder is aan de resultaten te zien dat 32 procent van alle jongeren zelfs de voorkeur geeft aan online video. Opvallend is verder dat zeventig procent van de ondervraagden behoefte heeft aan online video op de mobiele telefoon, maar een groot deel de respondenten vindt dat op dit moment nog te duur. Als deze trend doorzet en er betere videodiensten op de markt komen, dan hebt u over enkele jaren geen abonnement bij een televisieaanbieder meer nodig. U kijkt dan namelijk alles online, op een moment dat het u uitkomt.

Audio

Vooral op het gebied van audio hoeft u op het web haast geen concessies te doen. Nagenoeg alles is er in uitstekende kwaliteit te vinden. Omdat online muziekdiensten meestal een bulkbedrag betalen aan Buma/Stemra, wordt het materiaal legaal aangeboden. Buma/Stemra fungeert als belangenbehartiger van muziekauteurs in Nederland. Overigens is er ook toestemming nodig van platenmaatschappijen. De bekende videodienst YouTube onderhandelde bijvoorbeeld met alle grote labels om een overeenkomst te bereiken voor het publiceren van muziekclips.

Momenteel is de Zweedse webdienst Spotify erg populair en sinds kort ook beschikbaar in Nederland. Met Spotify luistert u naar allerlei muziek met behulp van een uitgebreide database, bestaande uit miljoenen nummers van duizenden artiesten. De kwaliteit is met een bitrate van 160 kb/s zeer aanvaardbaar. Via de website Spotify kunt u met een gratis account elke maand twintig uur naar muziek luisteren, waarbij er tussen de nummers af en toe een reclamespotje voorbijkomt. Voor 4,99 euro per maand beschikt u over onbeperkte toegang en hebt u geen last van advertenties. Er is tevens een Premium-account van 9,99 euro, waarmee u ook muziek afspeelt op uw mobiele telefoon en nummers lokaal bewaart. Verder beschikt u tegen dat tarief ook over een hogere bitrate van 320 kb/s. Nadat u zich hebt geregistreerd, downloadt u een cliënt van 4 MB. De software werkt naast Windows XP, Vista en 7 ook op Mac OS X.

Spotify is gemakkelijk in gebruik. In de rubriek What's new luistert u naar muziekalbums die kort geleden zijn uitgebracht, via Top lists ziet u een overzicht van de populairste nummers. Daarnaast kunt u gebruikmaken van de snelle zoekfunctie, waarmee u complete muziekalbums vindt. Handig is bovendien dat u een biografie kunt lezen en een overzicht van gerelateerde artiesten kunt bekijken. U maakt afspeellijsten van uw favoriete nummers door te klikken op New Playlist, waarna u de lijst een naam geeft. Vervolgens sleept u de gewenste audiotracks ernaartoe. Overigens worden de afspeellijsten op een webserver bewaard. Op elke computer waarmee u verbinding maakt met de cliënt van Spotify, beschikt u daardoor over uw eigen lijsten. U kunt nummers ook 'bookmarken', zodat u ze later gemakkelijk in uw bibliotheek terugvindt. Verder is er integratie met Facebook mogelijk. Hierdoor bekijkt u de afspeellijsten van uw vrienden en speelt u die nummers eventueel af. Uw Facebook-profiel is dan ook zichtbaar voor andere Spotify-gebruikers. Via Twitter deelt u desgewenst uw favoriete nummers met uw volgers. Tot slot is het mogelijk om muziekbestanden die op de harde schijf van uw computer staan, te importeren in Spotify. Zo gebruikt u bijvoorbeeld het materiaal uit de bibliotheken van iTunes of Windows Media Player.

U leest meer over Spotify in deze workshop: Spotify maakt downloaden overbodig.

U streamt vanuit een gigantische online database muziek naar uw pc met behulp van de cliënt Spotify.

Laat uw Twitter- en Facebookvrienden weten waarnaar u luistert.

0 Reactie(s) op: 13 diensten voor streaming audio en video

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.