12 tips om video's te monteren op de iPad met iMovie

Door: Maikel Dijkhuizen | 13 april 2016 07:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Wie opgenomen video's op de iPad wil laten uitgroeien tot een kant-en-klare videomontage kan prima uit de voeten met iMovie. Dankzij prachtige filters, sjablonen, thema's, effecten, bewegende titels en originele soundtracks creëer je binnen mum van tijd een fraaie film.

Er zijn talloze videobewerkers waarmee een leuk filmpje monteert, maar de mogelijkheden zijn hiervan doorgaans karig. Wil je veel bewerkingsopties? Probeer gewoon eens Apples eigen iMovie! De gebruikersomgeving is erg duidelijk is, en er zijn voor tabletbegrippen veel bewerkingsgereedschappen. Het resultaat ziet er zeer professioneel uit, waarbij de videomontage met de juiste kennis van iMovie relatief weinig tijd in beslag neemt. In deze workshop nemen we je mee op sleeptouw, zodat je na afloop een fraai afgewerkte film in bezit hebt. Houd er rekening mee dat iMovie met 647 MB nogal veel opslagruimte vereist. Verder is het noodzakelijk dat iOS is bijgewerkt naar de nieuwste versie. Lees ook: Zo zet je oude iMovie-projecten op dvd.

iMovie *****

Prijs: € 4,99 (gratis als je je iPad na 1 september 2013 geactiveerd hebt)

Omvang: 647 MB

Apples eigen iMovie heeft voor tabletbegrippen veel bewerkingstools in huis.

Magisto

Er is nog een andere zeer uitgebreide videobewerker, namelijk Magisto. Gunstig is dat je met deze app binnen mum van tijd fraaie films creëert. Bijsnijden en bewerken gebeurt volautomatisch. Een aanrader voor wie supersnel een filmpje wil maken. De gratis versie is helaas wel beperkt, voor 15,99 euro per jaar heb je volledige toegang.

Bepaal in Magisto welke stijl je voor de video wilt gebruiken.

1 Video's selecteren

Zodra je iMovie voor de eerste keer opent, verschijnen alle videoclips van je iPad in beeld. Door achtereenvolgens op de filmstrip en de afspeelknop te drukken, speel je een fragment af. Handig is dat je favoriete fragmenten kunt selecteren, zodat je die voor de videomontage alvast hebt uitgezocht. Selecteer een filmstrip en beweeg de gele randen om het gewenste gedeelte van de videoclip te bepalen. Tik vervolgens rechts het hartje aan. Het fragment is nu als favoriet gemarkeerd.

Favoriete fragmenten zijn met een groene lijn gemarkeerd.

2 Project openen

Nadat je het videomateriaal grofweg hebt geselecteerd, is het tijd om een nieuw project te starten. Druk bovenaan op Projecten en vervolgens op het plusteken. Je hebt keuze uit twee mogelijkheden, namelijk Film of Trailer. Met laatstgenoemde optie creëer je een korte film in Hollywood-stijl via een sjabloon. Wens je meer mogelijkheden, kies dan voor Film. In het volgende venster verschijnen leuke thema's voor de film. Bekijk telkens de voorvertoning en kies het gewenste thema uit. Druk ten slotte op Maak aan.

Je hebt in iMovie keuze uit acht leuke thema's.

3 Clips toevoegen

Favoriete videofragmenten zet je in iMovie eenvoudig achter elkaar. Aan de rechterkant bevindt zich de sectie met alle video's, foto's en muziek. Selecteer Video en druk op Favorieten. Deze fragmenten heb je in stap 1 geselecteerd. Druk op een filmstrip en tik op het pijltje omlaag om de betreffende clip aan de tijdlijn toe te voegen. Overigens verander je eenvoudig de volgorde op de tijdlijn door enige tijd op een clip te drukken en deze naar de gewenste positie te slepen.

4 Muziek kiezen

Het is in de meeste gevallen saai om alleen het geluid van de film voor de montage te gebruiken. Stel daarom een eigen soundtrack in. Druk rechtsboven op Audio. Leuk is dat je eigen muziek kunt toevoegen. Via Afspeellijst, Albums, Artiesten of Nummers zoek je het gewenste liedje je op. Wanneer je drukt op het pijltje omlaag verschijnt de muziek als groene markering op de tijdlijn. Onder de optie Themamuziek zijn er nog meer leuke deuntjes te vinden. Gebruik het onderdeel Geluidseffecten om bijvoorbeeld een applaus of deurbel te integreren.

Gebruik de afspeelknop achter het geluidseffect om deze te beluisteren.

0 Reactie(s) op: 12 tips om video's te monteren op de iPad met iMovie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.