12 gratis apps voor de beurs (nu het nog kan)

© CIDimport

12 gratis apps voor de beurs (nu het nog kan)

Geplaatst: 8 augustus 2011 - 09:08

Aangepast: 13 december 2022 - 12:52

Redactie ID.nl

Het is vandaag Zwarte Maandag. De beurzen staan op het punt door alle 'magische' grenzen te zakken waardoor de toekomst van de dollar, euro en Europese Unie lijkt nu echt in gevaar komt. Op een apocalyptische dag als deze daarom twaalf gratis apps. Nu maar hopen dat 'het licht' niet uit gaat aankomende week en deze apps onbruikbaar worden.

De beurzen in de wereld zijn constant in beweging. Soms gaat het een tijdje goed en leunen we rustig achterover, soms is er sprake van een 'natuurlijke correctie' en is het even schrikken en op andere momenten ontstaat er een krach en komen we met de handen in het haar te zitten. Wat gebeurt er met mijn spaargeld? Kan een land als België nog aan zijn betalingsverplichtingen voldoen? Wat is de invloed van een afwaardering van een kredietbeoordelaar als Moody's of Standard and Poors? Het zijn allemaal vragen die deze week akelig actueel geworden zijn. Daarom in dit een artikel een dossier met de beste apps om niets te missen en zo her en der nog wat bij te leren.

Beursapps

Je kent het beeld wel van beurshandelaren die hele dagen constant naar zes verschillende monitoren zitten te kijken om de koersen in de gaten te houden. Allerlei groen en rood oplichtende vlakjes, terwijl de handelaar intussen peentjes zit te zweten of gniffelend in zijn handen wrijft. Aandelen en indices actueel bijhouden kan ook heel gemakkelijk op je mobiele iPhone, iPad, BlackBerry of Android-apparaat.

Een hele goede app om alle denkbare koersen te volgen is die van financieel persbureau Bloomberg, eigendom van Michael Bloomberg, de burgemeester van New York. Omdat het een persbureau betreft, kent de gratis app (beschikbaar voor iPhone, iPad, BlackBerry en Android) een uitgebreide nieuwssectie waarin je van de laatste nieuwtjes op de hoogte wordt gehouden. Daarnaast is de app met name handig om een selectie met aan de Amerikaanse beurzen genoteerde aandelen bij te houden.

Ook de nieuwszender CNBC kent een universele app (iPhone / iPad / Android / BlackBerry) om de beurs en het nieuws rond de beurs in de gaten te houden. De CNBC-app ziet er nog een stuk gelikter uit met mooie real-time grafieken en een stockticker met nieuws onderin die je wel kent van RTL-Z. In tegenstelling tot de app van Bloomberg is een videosectie aanwezig, maar het nieuws in tekst is beduidend minder. Ook het aanbod qua indices is kleiner bij CNBC.

Op de iPhone is er voor de Nederlandse markt een goede gratis app van De Financiële Telegraaf (DFT), die in samenwerking met ING is ontwikkeld. De app biedt een realtime ticker van de AEX en combineert dit met het nieuws van de redactie. Aardig is ook de 'Goeroes'-sectie waarin economisch experts hun visie op de markt geven. Een andere goede Nederlandse app is Beurs.nl (voor iPhone / Android). De app ziet er iets minder gelikt uit en is iets beperkter dan zijn DFT-collega, maar biedt ook veel analyse en advies.

Op de iPad zijn de gratis apps van online beleggersbanken Alex.nl en Binck.nl wellicht aardig om uit te proberen. De apps, van dezelfde ontwikkelaar afkomstig, blinken niet uit in mogelijkheden, maar zijn wel de enige Nederlandstalige beursapps voor de iPad. Ze tonen heldere overzichten, waarbij je onder andere snel kunt zien welke fondsen dalende of stijgende trends vertonen. Wil je meer uit deze apps halen, dan kun je met een Alex of Binck-account inloggen en je eigen aandelen, fondsen of obligaties volgen en verhandelen.



Twitter

Een goede manier om het meest actuele nieuws te volgen is via Twitter. Voor Windows zijn er voldoende goede clients beschikbaar, maar ook mobiel kunnen je de 'twitterverse' op allerlei mogelijke manieren volgen. Voor iOS zijn met name Twitter (iPhone / iPad) en Tweetdeck (iPhone) prettige apps om het laatste nieuws te kunnen volgen, alhoewel dit ook prima gaat via de mobiele website van het microblog. Op BlackBerry gooit de standaard Twitter-app ook hoge ogen, maar voor Android kun je het beste bij Seesmic of Tweetdeck zijn als je ook meerdere accounts wilt volgen.

Voorbeelden van interessante twittergebruikers om in deze roerige tijden te volgen zijn @rietbergen (financieel journalist NOS), @hellahueck (presentatrice RTL-Z), @JDGoldBlog (nieuws over allerlei economische ontwikkelingen in de VS), @breakingnews (bij 'brekend' nieuws), @matthijsaler (directeur Alex.nl), @wmiddelkoop (journalist, ex-goudhandelaar), @LeonWillems (politiek redacteur Het Financieele Dagblad) en @RoyceTostrams ('beste analist van het jaar'). Veelgebruikte hashtags zijn #aex #beurs #crisis en #economie.

Video

Mochten zich superspannende ontwikkelingen voordoen, dan kan het interessant worden om de laatste journaal-bulletins of video-items over de financiële wereld te bekijken. Voor iOS is de NOS Journaal-app (iPhone) prettig om naar het laatste complete bulletin te kijken. Mocht er daadwerkelijk een grote bank of een munt omvallen, dan is de kans groot dat je dit via het kanaal Politiek 24 of Journaal 24 live met de app kunt bekijken.

Op de iPad is qua Nederlands videonieuws de app van RTL Nieuws een aanrader. Niet alleen is de app mooi vormgegeven en het nieuwsoverzicht compleet, ook kent de app (fragmenten van) de belangrijkste nieuwsitems van die dag. Live televisie kun je het beste bekijken via de app van Justin.tv (iPhone), al loopt de kwaliteit van het aanbod daar flink uiteen en stroken veel streams niet met geldende auteursrechten.

Conclusie

Je kunt het allerlaatste nieuws rond de beurs en de financiële wereld op vele manieren mobiel volgen. Zowel voor actuele koersinformatie, het laatste nieuws en video zijn allerlei gratis apps beschikbaar die je op de hoogte houden van de staat van de internationale economie en/of jouw eigen aandelenportefeuille. Laten we met elkaar hopen dat de totale ineenstorting van de industriële wereld zoals we die nu kennen uitblijft. En anders heb je na het lezen van dit artikel geen excuus meer om te zeggen dat je dit niet had zien aankomen.


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten