© CIDimport

10 Verboden smartphone-apps

Geplaatst: 31 maart 2011 - 06:59

Aangepast: 14 december 2022 - 12:33

Redactie ID.nl

Soms verschijnen er apps waarvan je denkt: nou nou nou - moet dat nou allemaal? Sommige mensen klimmen dan gelijk in de pen en doen er wat aan!

Op de honderduizenden smartphone-apps die over de wereld worden uitgestort, duiken er af en toe enkele op die in de ban gaan. Kennelijk ontsnapt aan de aandacht van de bewakers, waren ze enige tijd verkrijgbaar via officiële kanalen, om vervolgens door een achterdeur te worden afgevoerd – in de meeste gevallen op dringend verzoek van belangengroepen.

De stralingsdetector van Tawkon

Begin deze maand nog was het raak bij Apple. Er worden nogal wat apps op een ijskoude onpersoonlijke manier de toegang tot de App Store geweigerd, maar deze had de eer de afwijzing van Steve Jobs persoonlijk te mogen ontvangen. Gil Friedlander, de oprichter van Tawkon, mailde afgelopen zomer naar Jobs om zijn app te promoten. Doel van de app: gebruikers laten zien “aan hoeveel straling ze worden blootgesteld bij gebruik van hun mobiele telefoon”. Het koste Jobs een week om er een reactie uit te persen: “Geen belangstelling”. Het goede nieuws is dat dat Tawkon niet heeft weerhouden de app ter beschikking te stellen aan iPhone gebruikers die een jailbreak op hun telefoon hebben gepleegd. Dat wil zeggen: als je tenminste weten wilt hoeveel straling je iPhone gedurende de dag zoal produceert.

De controleverklikker van PhantomAlert

Dat Apple echt niet de enige is die zijn gebruikers tracht te beschermen tegen zichzelf en de boze buitenwereld, blijkt uit het feit dat RIM de PhantomAlert app uit zijn App World liet verwijderen. PhantomAlert is een Amerikaanse app die gebruikers waarschuwt voor flitspalen, alcoholcontroles en dergelijke. Maar liefst drie Democratische senatoren hebben zich ertegenaan bemoeit, maar tot nu toe is de app nog gewoon verkrijgbaar voor (onder meer) iPhone- en Android-gebruikers. Opvallend detail: niets staat BlackBerry-gebruikers in de weg de app alsnog gewoon buiten de App World om op hun toestel te installeren. Beetje mooi weer spelen voor de bühne, dus.

De homogenezer van Exodus International

Je kunt je niet voorstellen dat iemand serieus zou kunnen denken dat een app ooit een homosexueel mens in een hetero zou kunnen veranderen, maar Exodus International heeft daar kennelijk heel andere ideeën over. De missie van deze heerlijke organisatie is “deugdzaamheid en waarheid brengen in een wereld beïnvloed door homosexualiteit”; naar eigen zeggen is het “de grootste wereldwijde geestelijkheid voor hen die worstelen met ongewilde aantrekkingskracht tot dezelfde sexe”. Apple, dat de app klaarblijkelijk aanvankelijk wel had toegelaten, distantieerde zich van de app en trapte de ‘gay cure’ uit de App Store. Volgens een woordvoerster vond het bedrijf de app bij nader inzien “beledigend voor een grote groep mensen”.

De infiltrerende iDroid app

Apple staat niet echt bekend als een bedrijf met gevoel voor humor, dus je kunt je afvragen wat hun beoordelingscommissie ooit heeft bewogen om deze app toe te laten. Maar toen hij er eenmaal stond, en bekend werd wat het ding deed, werd hij er ook direct weer afgehaald. Terwijl het eigenlijk nergens over ging. Je zou misschien denken dat iDroid een soort Android-emulator voor de iPhone was, maar nee: het enige wat de app deed was allerlei voordelen van dat andere besturingssysteem opnoemen als je met je vinger op het rode oogje tikte. Beetje Steve plagen dus. Moet je niet doen. Vindt hij niet leuk.

De officieuze WikiLeaks app

Het verhaal van WikiLeaks kennen we inmiddels wel. Vorig jaar zag Amazon zich genoodzaakt om, onder druk van de Amerikaanse regering, de WikiLeaks website van hun servers te weren. Apple wilde ook niet achterblijven en schrapte kort daarop de officieuze WikiLeaks app uit de App Store. Een woordvoerster verdedigde die beslissing tegenover de New York Times door te stellen dat alle apps in de Store nu eenmaal alle lokale wetten moeten volgen en geen individuen of groepen in eventueel gevaar mogen brengen. WikiLeaks-fans weten wat ze te doen staat: in de Android Market is nog steeds een hele berg onofficiële WikiLeaks-apps te vinden.

Het verslavende Rush Poker

Google mag dan weinig problemen hebben met WikiLeaks, gokken is duidelijk andere koek voor de zoekgigant. Er zijn talloze manieren om jezelf te verlossen van grote geldbedragen, maar Google heeft liever niet dat je daar je Android telefoon voor gebruikt. De online poker website Rush Poker stelt gebruikers in staat om forse geldbedragen te spelen, maar hun app werd afgelopen jaar snel van de Android Market getrokken. Google is er vrij duidelijk over: “Echt gokken is niet toegestaan op de Android Market.” Niet dat het wat uitmaakt: als je per se geld wilt verliezen aan pokerbot algoritmes, kan dat op alle mobiele apparaten die Flash 10.1 of hoger ondersteunen. De app is bovendien nog gewoon verkrijgbaar via de Rush Poker website.

De onverdraagzame Baby Shaker

Sommige mensen houden gewoon niet van kinderen. Soms zou ik ze zelf ook wel achter het behang willen plakken, maar sommige mensen hebben zo’n uitgesproken hekel aan kinderen dat het ziekelijke vormen begint aan te nemen. De Baby Shaker app was het product van een dergelijke kennelijk getergde geest. In de woorden van ontwikkelaar Sikalosoft: “Baby’s zijn overal waar je ze niet wilt zien of horen! Met hun onophoudelijke gejank leiden ze je voortdurend af van de voorbereidingen voor die belangrijke presentatie op je werk. Tot Baby Shaker was er helemaal niets wat je ertegen kon doen.” De app toonde een tekening van een baby, die begon te huilen, en de bedoeling was dat je vervolgens je iPhone net zo lang schudde tot de oogjes van de baby twee rode kruisjes werden en het gejammer ophield. Je begrijpt: de Sarah Jane Brain Foundation (die zich inzet voor kinderen met een hersenbeschadiging) stuurde direct boze mailtjes aan Steve Jobs en de overige Apple-bestuurders. “Als vader van een 3-jarig kind dat pas vijf dagen oud was toen ze door haar verzorgster zo werd geschud dat ze drie ribben en beide sleutelbenen brak en ernstig hersenletsel opliep, weet ik geen woorden te vinden om mijn reactie op deze app te beschrijven,” aldus Patrick Donohue, oprichter van de Foundation. Alle betrokkenen (inclusief Sikalosoft) gingen diep door het stof. De app verdween uit de Store.

De gepatenteerde PhoneSaber app

Ontwikkelaar Mac Box zag zich gedwongen hun lightsaber-app uit de Apple App Store terug te trekken omdat THQ Wireless de rechten op de Star Wars franchise heeft veroverd en daar mee loopt te schermen. Hun LightSaber Unleashed app is de enige lightsaber app die is toegestaan! Op de iPhone. Dat je het even weet. Onder Android kun je kiezen uit minstens twintig verschillende lightsaber-apps, maar dat terzijde.

De absurde iSnort app

Als je door de crisis je aandelen zag kelderen en je tegoeden zag verdampen, heb je misschien je cokeverbruik wat terug moeten schroeven. Deze app voorzag in een goedkoop alternatief in de vorm van witte pixellijntjes die je als iPhone-gebruiker kon ‘opsnuiven’. Daar kwam natuurlijk een heleboel protest tegen van mensen zonder gevoel voor humor en een verslavingscomplex, waarop de hardcore app uit de App Store werd gehaald. Voor softdrugs hanteert Apple kennelijk een soort gedoogbeleid: de gratis Roll Your Own app (die je leert hoe je een goede joint moet rollen) is nog gewoon verkrijgbaar.

De dansende JeePee app

Als je denkt dat alle lange tenen en patentvechters en moraalridders uit Amerika komen, dan heb je het mis. Guppies in the Dark kwam in 2009 met de JeePee app, waarin je onze toenmalige premier dansbewegingen kon laten maken door de telefoon te kantelen. Apple trok de app terug uit de App Store na ‘klachten uit Nederland’ - wie er nou precies geklaagd heeft is helaas nooit helemaal duidelijk geworden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten