10 tips om Android nóg beter te maken dan de iPhone

Door: henk-jan-buist | 16 mei 2012 11:10

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

iPhone-gebruikers geven vaak hoog op van hun telefoon en staan er zelfs uren voor in de rij. Maar voor menig gebruiker is Android het superieure platform. Met kleine tweaks is dit OS nóg beter.

De achilleshiel van Android lijkt de beveiliging. Dat komt voornamelijk doordat de openheid en het grote marktaandeel Android tot een aantrekkelijk doelwit maakt voor hackers en hun digitale trawanten.

Maar juist de openheid van Android geeft gebruikers een groot voordeel. Er kan veel meer worden aangepast aan de interface, apps zijn goedkoper en consumenten kunnen kiezen uit een breed aanbod aan toestellen. Van ultraklein tot heel erg groot, met of zonder toetsenbord, of van mediaspeler tot tablet - een heleboel verschillende apparaten draaien op Android.

Met een paar kleine aanpassingen geef je Android zo'n snelheidsboost dat iPhone-gebruikers het nakijken hebben. Daarnaast is Android een stuk veiliger dan je zou denken, maar het kan natuurlijk altijd beter.

1. Andere browsers

De standaardbrowser in Android - vooral die van vóór versie 4.0 - is niet altijd even handig. Er zijn zoveel meer browsers te downloaden dat het een wonder is dat zoveel gebruikers nog gewoon de webnavigatiesoftware gebruiken die vooraf is geïnstalleerd. Neem bijvoorbeeld Skyfire, die pagina's remote inlaadt en dan naar het toestel streamt. Hierdoor zijn elementen beschikbaar die niet native worden ondersteund.

Opera Mini werkt volgens hetzelfde principe en comprimeert tegelijkertijd de data - tot zelf 90 procent. Android-gebruikers kunnen kiezen voor Opera Mobile. Deze ondersteunt 3D-graphics met WebGL, interactieve inhoud met Flash en heeft een HTML5-engine. Firefox heeft ook een Android-versie die dezelfde features ondersteunt.

Vanaf Android 4.0 kunnen gebruikers ook gebruikmaken van Googles eigen browser Chrome. Deze is watervlug, synchroniseert met de desktop en ondersteunt vrijwel dezelfde features als de pc-variant. Alleen ondersteunt deze versie Flash niet.

2. Optimalisatie-apps

Een optimalisatie-app neemt je werk uit handen, zodat je niet hoeft te kijken naar energieslurpende features of datazuigende apps. Android Booster en Android Assistant houden in de gaten welke apps de accu te zwaar belasten en waardoor de cpu overuren moet draaien. Verder zijn er datalimieten in te stellen en is cachegeheugen te wissen (voor zover mogelijk op een ongeroot apparaat.)

Een ongeroot Android-apparaat hoeft geen geheimen te hebben voor zijn gebruiker. Een app als Elixir 2 geeft gedetailleerde inzicht in de hardware en hoe deze functioneert op bepaalde momenten. Met een beter begrip van de ondersteundende hardware is het doelgericht optimaliseren van de software kinderspel.

3. Accubesparing

Regel één voor Android: gebruik géén taskkiller. Android moet bij het bruut beëindigen van taken steeds processen die aan de basis staan opnieuw starten. Het doel van een taskkiller is om de accu te ontzien door overbodige apps te stoppen, maar omdat het OS vervolgens processen moet herstarten, verbruiken de meeste taskkillers uiteindelijk juist meer energie dan nodig is.

Battery Stretch is een app die energiebeheer voor zijn rekening neemt en op de achtergrond zoekt naar de meest efficiënte manier om accukracht te besparen. JuiceDefender is ook zo'n populaire app om energiebeheer in te regelen. Deze app is in te stellen van 'gebalanceerd', waarin de meeste processen worden ontzien tot 'exteem' die alle verbindingen sluit en de smartphone praktisch onbruikbaar maakt.

4. Dataverbruik monitoren

Als de datalimiet iedere maand weer te snel in zicht komt, is een app als Android Assistant niet toereikend. De app Onavo Count houdt niet alleen de limiet in de gaten, maar bekijkt ook welke apps het grote verbruik veroorzaken.

Zo ontdek je dat zelfs apps die nog niet eens gestart zijn al data verbruiken, omdat bijvoorbeeld de achtergrondsynchronisatie aanstaat. Zonder deze optie is Google Play niet beschikbaar, dus standaard staat dit aan en slaan apps aan het synchroniseren.

Onavo Count maakt inzichtelijk welke apps overbodig zijn. De app Onavo Extend (alleen vanaf Android 4.0) gaat een stap verder en comprimeert pakketgegevens zodat de datalimiet verder weg blijft.

5. Verbinding tetheren

Op de iPhone was tethering - andere apparaten koppelen aan de smartphone om zo de dataverbinding te delen - altijd onmogelijk. Nu netneutraliteit een feit is, zullen ook gebruikers van Apples smartphone de mobiele dataverbinding op bijvoorbeeld de laptop kunnen gebruiken. Android-gebruikers kunnen dit allang.

Vooral voor zakelijk gebruik onderweg is tethering een handige functie als er geen Wi-Fi-netwerk in bereik ligt. Onder 'Instellingen>Draadloos en netwerk' is zo een hotspot te maken van de 3G-verbinding. In veel skins zit een tethering-app ingebakken die het maken van een hotspot een kwestie van op de knop drukken maakt.

0 Reactie(s) op: 10 tips om Android nóg beter te maken dan de iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.