10 handige tips voor de agenda-app op je iPad

Door: Richard Veenstra | 28 april 2016 07:18

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De ingebouwde agenda-app op je iPad open je waarschijnlijk dagelijks, maar de kans is groot dat je maar een klein gedeelte van alle functies gebruikt. We laten je 10 handige tips en foefjes van de app zien.

In dit artikel lees je hoe je meldingen voor afspraken kunt instellen, hoe je iPad je kan waarschuwen als je weg moet voor een afspraak en hoe je je kunt aanmelden voor openbare agenda's. Verder laten we zien hoe je een Google-agenda configureert en hoe je zelfs Facebook-gegevens in je agenda integreert. Lees ook: Zo beheer je al je foto's op je iPhone en iPad.

01 Dagen of weken

Als je de agenda-app voor de eerste keer opent, zie je dat je de keus hebt uit vier aanzichten: Dag, Week, Maand en Jaar. Met horizontale veegbewegingen beweeg je door de tijd en als je terug wilt naar de huidige dag tik je op Vandaag linksonder in beeld. Als eerste is het handig om te bepalen hoe je je agenda wilt gebruiken. Als je je agenda alleen op je iPad wilt hebben staan, dan kun je alvast beginnen met afspraken toevoegen. Wil je je agenda met andere apparaten of personen synchroniseren, wacht dan nog heel even. De handigste synchronisatiemogelijkheid is via Apples eigen dienst iCloud. Denk er wel aan dat iCloud alleen beschikbaar is voor mobiele apparaten van Apple, een Android-smartphone is niet te synchroniseren met je iCloud-agenda's. Voor computers ziet het er beter uit. Weliswaar is de integratie met Windows-computers niet zo gestroomlijnd als met Mac-computers, maar een betrouwbare communicatie is wel degelijk mogelijk.

Een lege agenda op je iPad.

02 Meerdere agenda's

Het is handig om meerdere agenda's aan te maken in de agenda-app. Zo kun je één agenda voor privédoeleinden gebruiken en eentje voor zakelijke afspraken reserveren. Onder in de app tik je op Agenda's. Onder Op mijn iPad zie je dat er op dit moment slechts één agenda is geactiveerd. Tik op het i-icoontje om de kleur en naam van de agenda te veranderen. Tik op de blauwe tekst Agenda en verander dit bijvoorbeeld in Privé. Onder Kleur selecteer je een kleur, je sluit af met Gereed. Als je een tweede agenda wilt toevoegen, tik je op Wijzig / Voeg agenda toe. Geef ook deze agenda een naam en kleur en sluit weer af door op Gereed te tikken. Het venster sluit je door nogmaals op Gereed te tikken. Als je nu een nieuwe afspraak wilt maken met het plusje rechtsboven, zul je zien dat je achter Agenda een andere agenda kunt kiezen. Geef een afspraak eventueel een begin- of eindtijd of zet de schuif achter Hele dag aan.

Maak verschillende agenda's aan voor verschillende doeleinden. Je kunt via het agendamenu nu makkelijk complete agenda's verbergen.

03 iCloud instellen

Om iCloud in te stellen op je iPad tik je op Instellingen / iCloud en log je in met je iCloud-accountgegevens. Als je nog geen iCloud-account hebt, wordt dit op deze plek aangeboden. Je krijgt 5 gigabyte gratis opslagruimte, zoveel ruimte vul je nooit met alleen je agenda-afspraken. Zodra iCloud geactiveerd is, zet je de schuif achter Agenda's aan. In de agenda-app zie je nu dat de optie Op mijn iPad is verdwenen en een kopje iCloud ervoor in de plaats is gekomen. Hier kun je volgens hetzelfde principe agenda's aanmaken. Het grote verschil is nu dat deze agenda's niet alleen lokaal op de iPad worden opgeslagen, maar ook naar de servers van iCloud worden gestuurd. Hier vandaan worden ze gesynchroniseerd met andere apparaten waarmee je op hetzelfde iCloud-account bent aangemeld.

Vergeet de schuif achter Agenda's niet aan te zetten.

04 Facebook

Als je veel gebruikmaakt van Facebook, kun je ervoor kiezen om Facebook-activiteiten en -verjaardagen aan je agenda toe te voegen. Allereerst moet je bij Instellingen / Facebook kijken of je de app al hebt geïnstalleerd. Is dit niet het geval, dan installeer je de app vanaf hier. Log vervolgens in met je Facebook-accountgegevens. Onder Sta deze apps toe uw account te gebruiken zet je de schuif achter Agenda's in ieder geval aan. In de agenda-app verschijnt nu een extra kopje Facebook. Door op Verjaardagen te tikken, worden verjaardagen van Facebook-vrienden getoond in je agenda, mits je contactpersoon dit heeft aangegeven.

Zet je een vinkje voor Facebook-activiteiten, dan worden ook evenementen waar je je voor hebt aangemeld automatisch in je agenda getoond. Ook evenementen waarvoor je bent uitgenodigd maar waar je nog niet op hebt gereageerd, verschijnen in je agenda. Tik op het evenement en je ziet welke personen er nog meer gaan. Als je iemand uit de lijst denkt te kennen, tik dan op het driehoekje naast de namenlijst. Tik op het driehoekje naast een gebruiker en kies voor Maak nieuw contact om de contactgegevens van de persoon aan je adresboek toe te voegen. Alle gegevens die de persoon openbaar heeft gemaakt, worden naar je adresboek gekopieerd. Als er heel veel mensen naar een evenement gaan, zie je hier slechts een selectie van genodigden.

Als je op Facebook hebt aangegeven dat je aan een evenement deelneemt, zie je dit meteen terug in de agenda-app.

05 Meldingen

De agenda op je iPad kan je een waarschuwing geven als een afspraak begint of als je iets moet doen op een dag. Tik op het plusje om een nieuwe afspraak te maken of houd je vinger op de dag waar je de afspraak wilt plannen. Veeg naar beneden en tik op Geen achter Melding. Kies één van de aangegeven opties en voeg in het vorige venster eventueel een tweede melding toe door op Geen achter 2e melding te tikken. Als een afspraak voor de hele dag geldt, heb je maar drie keuzes: op de dag zelf, een dag ervoor, twee dagen ervoor of een week ervoor. In het instellingenmenu kun je specificeren wat er standaard bij een melding moet gebeuren. Ga naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda, tik onder Agenda op Standaardtijd meldingen. Kies vervolgens een optie bij Activiteiten (hele dag). Voor verjaardagen en andere activiteiten kun je ook een standaardtijd voor meldingen aangeven.

De opties voor een melding zijn vrij uitgebreid.

1 Reactie(s) op: 10 handige tips voor de agenda-app op je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 augustus 2016 21:15 DV15
    Vreemd, de optie Reistijd heb ik niet in Agenda (IOS 9.3.3).
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.