'Native app verdwijnt in twee jaar tijd'

© CIDimport

'Native app verdwijnt in twee jaar tijd'

Geplaatst: 16 augustus 2011 - 09:25

Aangepast: 13 december 2022 - 12:52

Redactie ID.nl

Interne apps en appstores groeien in populariteit. Een vraag die al snel om de hoek komt kijken, is of je 'native' of in HTML5 gaat ontwikkelen. Beide manieren kennen allebei hun voor- en nadelen, maar CEO Paulo Rosado van OutSystems weet het zeker: native apps zullen snel verdwijnen.

Wil je als organisatie optimaal gebruik maken van aanwezige mobiele apparatuur, dan zul je uiteindelijk naar een eigen applicatiewinkel moeten werken. In zo'n virtuele winkel worden door de IT-manager goedgekeurde apps aangeboden die veilig en verantwoord op tablets en smartphones door medewerkers gebruikt kunnen worden. IT heeft hiermee een goed overzicht wat er binnen de organisatie (en op het bedrijfsnetwerk) gebruikt wordt, kan dit controleren en vermindert hiermee ook kosten van ondersteuning van zakelijke gebruikte software. Vooral grotere organisaties zullen ook zelf aan de slag moeten om applicaties voor hun medewerkers te ontwikkelen.

Kies je bij de bouw van apps in dat geval voor het universele (appstore-onafhankelijke) HTML5 of voor het apparaat-specifieke native-model? Zakelijke ontwikkelaars zullen in vrijwel alle gevallen voor HTML5 / JavaScript moeten kiezen, vindt Paulo Rosado, CEO van leverancier van ontwikkelsoftware OutSystems. "Wij merken dat het ontzettend lastig is om de kosten van de bouw en het onderhoud van native apps te rechtvaardigen. Wat je steeds vaker ziet is dat native apps gepoort worden naar bredere webapps die op ieder platform te gebruiken zijn."

'Zakelijke apps vragen minder functionaliteit'

Zeker voor zakelijk gebruik is native onnodig: "Voor games en apps met enorm veel functionaliteit aan boord blijft native handig, maar voor enterprise apps gaat het meestal 'slechts' om het benaderen van data en het werken met workflows. Voor zulke zaken is het moeilijk een native app te rechtvaardigen. Ik verwacht dat zakelijke native apps over twee jaar niet langer zullen bestaan", aldus de CEO.

"Het probleem met native apps is dat het tot tien keer zo lang duurt om ze te bouwen", constateert Rosado. "Voor veel bedrijven maakt dat niet uit, want het is ook een stukje branding en marketing om zo'n app te kunnen tonen. Het grote probleem is echter dat zo'n native app altijd achterloopt. Je zult altijd updates moeten doorvoeren die via een appstore goedgekeurd moeten worden. Dat kost tijd. En veel geld. Zeker als je dat bij meerdere apparaten moet doen."

Als je toch voor native kiest, moet je goed weten waarom je dat doet. Rosado: "Het is vaak behoorlijk nutteloos om alleen een app te schrijven die de mobiele versie van de website laat zien. Natuurlijk zijn er ook genoeg apps die wel native moeten omdat ze niet in HTML5 geschreven kunnen worden. Zelf heb ik ook de apps van Twitter en Facebook geïnstalleerd staan omdat deze makkelijker werken dan een mobiel site."

Het feit dat HTML5 nog volop in ontwikkeling is, houdt de echte doorbraak van de technologie nog tegen. Dat onderkent OutSytems ook. "Met HTML5 kun je momenteel alleen nog gebruik maken van de GPS-functionaliteit van het apparaat. En je kunt ermee telefoonfunctionaliteit als bellen aanroepen. Maar als je de camera of gyroscoop wil gebruiken, moet je op dit moment wel native gaan."

Een applicatie hoeft dan ook niet volledig op een apparaat toegerust te worden. Dat kan ook voor een gedeelte. "Wij adviseren klanten om apps te bouwen met een dunne laag native voor deze mogelijkheden, terwijl alle functionaliteit aangeroepen wordt via HTML5 en JavaScript. Op deze manier ben je voorbereid op de toekomst, al zijn er nog wel veel security-obstakels. Zo zullen Google en Apple het niet snel toe gaan staan dat een HTML5-site bestanden op het toestel aanroept of een zomaar een foto kan maken. Hoe dit zich gaat ontwikkelen, valt nog te bezien. Maar native apps zijn daarin ook niet perfect. Zij kunnen een virus met zich meedragen of zonder toestemming van de gebruiker functionaliteit aanroepen en gegevens doorsturen of processen verstoren."

'R.I.P. Flash, Silverlight en AIR'

Rosado ziet ook andere populaire technologieën wegzakken. "Flash, Silverlight en Adobe AIR zijn voorbeelden van fat-client frameworks en zullen de evolutie van de browser niet overleven. Ik denk dat het voornamelijk gaat draaien om de browser, HTML5 en JavaScript. Ajax zal de dominerende factor voor user-interfaces op het web blijven. Flash, Silverlight en Air sterven uit of worden langzaamaan uitgefaseerd."

Naast de kwestie over technologieën voor development, is ook cloud computing bij OutSystems een 'hot topic'. "Waar we veel vragen over krijgen, is over 'cloud sprawl': de transformatie van business applicaties van on-premises datacenters richting de publieke cloud", zegt Rosado. "Dit komt omdat IT volgens de business te traag reageert en niet flexibel genoeg. Voorheen gebeurde er vervolgens niets of gingen de businessprofessionals zelf aan de slag in programmatuur als Microsoft Access. Tegenwoordig melden ze zich zelf aan bij een cloudapplicatie. Daarmee brengen ze ook bedrijfsdata naar de cloud."

'Veel cloudleveranciers nog niet volwassen'

Bedrijfsdata in de cloud brengt risico's met zich mee. Volgens Rosado weten veel cloudleveranciers nog niet goed waar ze mee bezig zijn. "Deze cloudproviders schieten tekort in compliance, betrouwbaarheid en bieden te weinig controlemogelijkheden. Onze oplossing biedt een eigen, private platform waarop IT nog controle kan uitoefenen. We zijn op dit moment bezig met partners te zoeken in de publieke cloud, zodat we naar hybride oplossingen kunnen waarbij apps van de on-premises omgeving naar de publieke cloud overgezet kunnen worden. Zo hoef je niet meer te kiezen, omdat je de gecreëerde software naar wens privaat of publiek kunt gebruiken. De vraag wordt of IT de app controle van de app durft uit te besteden aan de cloud, of dat het liever zelf intern gebeurt."

"Het nadeel van SharePoint is dat je als businessmanager daarin niet kunt gaan ontwikkelen", zegt Rosado. "Wil je buiten de geijkte paden treden, dan zul je dat in C# moeten doen. Moderne bedrijven willen dat niet. Die willen apps kunnen maken net zo makkelijk als dat ze in Access iets ontwerpen. Met software als de onze kan dat. Je kunt zonder kennis van programmeren beginnen met aan applicatie. Wil je uitgebreidere functionaliteit, dan zal daar (uiteraard) wel de hulp van developers moeten worden ingeroepen."

'Dood pc hangt af van interfaces'

Wat gaat er in de toekomst gebeuren? Ook over de veelbesproken 'dood van de pc' heeft Rosado een mening. "We zien een toenemend gebruik van tablets. Of de desktop gaat verdwijnen, zal afhangen of we

desktopinteracties zullen krijgen. Dat is lastig te voorspellen. Veel zal afhangen van de ontwikkeling van interfaces. Wat de iPhone tot een succes maakte, was het gebrek van een pointer en de interface die met meerdere vingers te besturen was. De iPad borduurt daarop voort."

Rosado: "Toch zie ik de iPad de laptop niet verstoten. Ieder apparaat dient een bepaalde functie. In bepaalde gevallen zul je veel moeten typen en gewoon een laptop tot je beschikking willen hebben. Dat verandert niet. Wel zullen er allerlei hybride tussenvormen gaan komen. Software zal daarop voorbereid moeten zijn en HTML5 is daarvoor de weg naar de toekomst."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten