'Alles van Apple schendt onze patenten'

© CIDimport

'Alles van Apple schendt onze patenten'

Geplaatst: 21 maart 2013 - 08:41

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Jasper Bakker

Een oudgediende aanbieder van DRM-software sleept Apple voor de rechter. iPhones, iPads, Macs, Apple TV, iTunes, iCloud en de App Store zouden inbreuk maken. Eerder is Microsoft al gezwicht.

Het Amerikaanse bedrijf Intertrust stelt dat Apple met al zijn producten inbreuk maakt op in totaal vijftien patenten. Die octrooien hebben betrekking op technologie voor beveiliging en voor 'distributed trusted computing', ofwel DRM (digital rights management).

De aanklagende firma stelt dat zijn patenten fundamenteel zijn voor hedendaagse internetbeveiliging en trusted computing. Intertrust heeft niet alleen patenten, maar biedt zelf DRM-producten en -diensten aan. Het bedrijf bestaat al sinds 1990.

Gesprekken vastgelopen?

"We zijn trots op onze voorgeschiedenis van vreedzame en constructieve licentie-afspraken met industrieleiders", zegt ceo Talal Shamoon in de officiële verklaring. Hij verwijst daarmee naar overeenkomsten met onder meer Samsung, Nokia, Motorola, HTC, LG, Vodafone, Adobe, Sony en Philips.

Hij zegt over de Apple-aanklacht het te betreuren dat "we gedwongen zijn naar de rechter te stappen om deze kwestie op te lossen". Dat hint naar gesprekken met de iPhone-maker, die dan niet het door Intertrust gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Windows XP-bedreiging

Jaren terug is dat uiteindelijk wel gebeurd na lang procederen tegen Microsoft. Het ging daarbij onder meer om de productactivering (WPA) die de softwaremaker heeft ingebouwd sinds Windows XP. De release van die nog altijd in gebruik zijnde versie is toen nog bedreigd, doordat Intertrust uitstel voor de productlancering eiste. Uiteindelijk heeft Microsoft in 2004 deze zaak afgekocht voor 440 miljoen dollar.

De nu ingediende aanklacht tegen Apple is niet ingediend bij het als patentvriendelijk te boek staande hof in Oost-Texas, maar in thuisstaat Californië. Zowel Apple als Intertrust hebben hun hoofdkwartier in die Amerikaanse staat. De DRM-aanbieder is niet simpelweg een patenttrol, merkt techblog Ars Technica op. Een patenttrol is een patenthouder die zelf geen producten voert, maar die alleen op licentie-inkomsten aast.

Joint-venture Sony en Philips

Intertrust biedt zelf wel degelijk DRM-producten en -diensten aan. Het heeft daarvoor ingenieurs in dienst die de eigen technologie ontwikkelen voor beveiliging, vertrouwde online-diensten en beveiligde contentdistributie. Het sinds 1990 bestaande bedrijf is in 2003 een joint venture geworden van Sony, Philips en investeringsbank Stephens Inc. Tegenwoordig is het naar eigen zeggen een onafhankelijk privaat bedrijf in Silicon Valley.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten