'Alleen prijsverlaging kan Android-tablets redden'

Door: Jasper Bakker | 06 december 2011 13:28

Nieuws

Android-tablets leggen het af tegen de iPad, tenzij Google en tabletmakers flink snijden in de prijzen. Apple's tablet is nog steeds met enorme voorsprong de grootste.

“Apple heeft een stevige grip op het platform en zet mensen vast in het ecosysteem, maar Google heeft helemaal nergens grip op", zegt analist Eszter Morvay van onderzoeksbureau IDC. De iPad combineert Apple's besturingssysteem iOS met eigen hardware en een strikt gecontroleerde eigen app store.

Prijsstunten

Terwijl informatie wel is mee te nemen naar een ander platform, zijn apps dat niet. Een overstap naar een andere tablet moet dus zeer aantrekkelijk zijn, óf qua apps óf qua prijs. IDC-analist Morvay zegt tegen de Britse it-nieuwssite The Register dat Google hecht moet samenwerken met tabletfabrikanten om de prijzen drastisch te verlagen. Dat is volgens IDC de enige kans om de wurggreep van Apple op de tabletmarkt los te wrikken.

De iPad is met enorme voorsprong de meestverkochte tablet. Cijfers van IDC voor de Britse markt tonen aan dat Apple in het afgelopen kwartaal 750.000 iPads heeft afgezet. Daarmee heeft het 75 procent van de tabletmarkt in handen. Dit zijn iPads verkocht in het kanaal, maar nog niet aan eindgebruikers. Nummer twee in Groot-Brittannië is HP, die 65.000 stuks van zijn TouchPad heeft verkocht en daarmee uitkomt op een marktaandeel van 6 procent.

Dumpprijzen

De TouchPad is echter geschrapt en in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voor dumpprijzen van de hand gegaan. Die tablet vormt dus geen concurrent meer voor de iPad. HP maakt over anderhalve week bekend wat precies de plannen zijn voor het TouchPad-besturingssysteem: webOS. De nieuwe ceo van het computerbedrijf ziet tablets als pc's en zegt dan ook dat Apple komend jaar HP voorbijstreeft als grootste computerleverancier.

0 Reactie(s) op: 'Alleen prijsverlaging kan Android-tablets redden'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.