Zo neem je je eigen video's op

© PXimport

Zo neem je je eigen video's op

Geplaatst: 3 januari 2021 - 12:52

Aangepast: 25 november 2022 - 10:43

Gertjan Groen

Vrijwel alles wat je doet op je pc, laptop, smartphone of tablet kun je opnemen. Denk aan videogesprekken via Skype of Zoom, handelingen op je scherm, een videoboodschap of je prestaties in games. Handig als referentie of als je wat uit wilt leggen aan een vriend. Wij vertellen je welke software en apps je zoal kunt gebruiken om je eigen video's op te nemen en geven je tips om de gemaakte video’s te bewerken.

Tip 01: Opnemen met Android

Wil je laten zien wat je op je Android-smartphone of -tablet doet? Dan kun je een zogenoemde schermrecorder gebruiken. Bij sommige toestellen, onder meer van Samsung, OnePlus, Xiaomi en Huawei, is zo’n feature al standaard ingebouwd als systeemapp. In andere gevallen kun je gewoon een app installeren, je vindt er talloze in de Play Store en ze hebben geen root-toegang nodig om te werken. We hebben goede ervaringen met apps als Screen Recorder (No Ads) en AZ Screen Recorder.

Over het algemeen kunnen de ingebouwde schermrecorders naast beeld ook het interne geluid (bijvoorbeeld van een app) of het geluid van de microfoon opnemen. En soms ook beide, wat natuurlijk nodig is om een videogesprek volledig op te kunnen nemen. Zorg dat je via de instellingen van de schermrecorder de juiste bron voor het geluid kiest. De systeemapps van fabrikanten zijn overigens duidelijk in het voordeel: het opnemen van geluid door apps van derden werkt lang niet altijd goed, door beperkingen in Android (zie kader).

Tip 01 Met een schermrecorder kun je beeld en geluid van je smartphone opnemen.

© PXimport

Beperkingen van geluidsopnames

Door beperkingen in Android kunnen externe apps niet altijd geluid opnemen

-

Tip 02: Opnemen met Apple

Tip 02 De iPhone en iPad hebben een handige ingebouwde schermrecorder.

© PXimport

Apple maakt het je gemakkelijk om het scherm van je iPhone of iPad op te nemen. Een tool daarvoor is namelijk al standaard ingebouwd. Je bereikt deze via het bedieningspaneel. Afhankelijk van je toestel open je het bedieningspaneel door vanaf de rand van het scherm rechtsboven omlaag te vegen, of vanaf de onderkant van het scherm omhoog. Je ziet hier een groot rond opname-icoontje. Staat het er niet bij? Ga dan naar Instellingen / Bedieningspaneel / Pas regelaars aan. Klik onder Meer regelaars op het plusteken bij Schermopname. Open nu de app waarvan je een opname wilt maken. Start bijvoorbeeld een videogesprek in WhatsApp. Open dan het bedieningspaneel en tik het opname-icoontje aan. Wil je de microfoon ook opnemen? Houd het icoontje dan lang ingedrukt en zet de microfoon via het icoontje aan. Na het starten van de opname en een countdown (van drie seconden) wordt alles op het scherm opgenomen. Een rood balkje aan de bovenkant van het scherm geeft aan dat de opname actief is. Na afloop stop je de opname weer via het bedieningspaneel. De video heeft het bekende mp4-formaat en vind je terug onder Foto’s, waar je deze onder andere kunt bekijken of delen.

Tip 03: Zoom of Skype

Videochatten zit flink in de lift door het grote aantal thuiswerkers, en zowel Zoom als Skype profiteren daarvan. Het opnemen van gesprekken is bij deze toepassingen standaard mogelijk, ook met een gratis account. Bij Zoom log je daarvoor in via de browser en ga je naar Settings. Zorg dat de optie Local recording aanstaat. Als host van een gesprek kun je zelf een opname maken. Zet je de optie Hosts can give participants the permission to record locally aan, dan kun je ook een deelnemer hiervoor toestemming geven. Om tijdens een gesprek een opname te maken, druk je eenvoudigweg op Record. Eventueel zorg je er met de optie Automatic recording in de instellingen voor dat er steeds automatisch een opname wordt gemaakt.

Bij Skype vind je de optie voor het opnemen van het gesprek in het menu (de drie puntjes). Skype zal een banner weergegeven in het gesprek zodat iedereen weet dat je aan het opnemen bent. De opname wordt na het gesprek automatisch via de conversatie gedeeld en kan tot dertig dagen daarna worden gedownload door de gespreksdeelnemers.

Tip 03 Gesprekken die je voert via Zoom kun je automatisch op laten nemen.

© PXimport

Tip 04: Camtasia

Soms is het handig om een opname van een volledig scherm of een gedeelte daarvan te maken. Bijvoorbeeld als je de werking van een bepaald programma uit wilt leggen aan een leek of om een videogesprek vast te leggen als dat niet op een andere manier lukt. Een ideaal programma daarvoor is Camtasia. Maar dit programma is niet bepaald gratis: de volledige versie kost 260 euro, al zijn er af en toe goede aanbiedingen. Waar het zich echter mee weet te onderscheiden, zijn de zeer uitgebreide bewerkingsmogelijkheden voor opnames (zie tip 5). Het opnemen zelf is eenvoudig: druk nadat je het programma hebt gestart op de rode opnameknop linksboven of open direct het aparte Recorder-programma van Camtasia. In het opnamevenster kun je kiezen wat er moet worden opgenomen. Dat kan het hele scherm zijn, een gebied, het beeld van een aangesloten camera, systeemgeluiden of het geluid van de microfoon. Als je klaar bent met de opname wordt Camtasia geopend zodat je de opname kunt bewerken of opslaan. Wil je de opname meteen opslaan zonder te bewerken, kies dan voor Share / Local File. Direct delen op bijvoorbeeld YouTube of Vimeo kan vanuit hetzelfde menu.

Tip 04 Camtasia is een compleet pakket voor het maken van schermopnames.

© PXimport

Camtasia is niet gratis, maar onderscheidt zich door de uitgebreide bewerkingsmogelijkheden

-

Tip 05: Bewerken met Camtasia

Camtasia biedt volop mogelijkheden om je schermopnames te bewerken. De bewerkingsmogelijkheden zijn vooral gericht op het demonstreren van handelingen op het scherm. Je kunt bijvoorbeeld inzoomen op bepaalde delen van het scherm, gebruikmaken van animaties en overgangen, en teksten of kaders toevoegen om op belangrijke delen van het scherm tekenen. Het programma werkt hierbij met de voor videobewerkingsprogramma’s vertrouwde tijdlijn. Daar kun je met verschillende sporen werken om foto’s, video’s, geluidsbestanden of muziek toe te voegen en na elkaar te laten zien. Wil je een schermopname van bijvoorbeeld je desktop of smartphone er wat professioneler uit laten zien, dan kun je het in een zogeheten device frame zetten (zie kader).

Tip 05 Camtasia biedt volop mogelijkheden om je opname via een tijdlijn te bewerken.

© PXimport

Een device frame toevoegen

Tip 06: OBS

Het gratis en opensource Open Broadcaster Software (OBS) is gemaakt voor het opnemen en streamen van allerlei bronnen en is beschikbaar voor zowel Windows, Linux als macOS. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het opnemen en livestreamen van games. De bron kan je scherm zijn, maar ook een specifieke toepassing, het beeld van je webcam of een eerder gemaakte video. Voor een beginner lijkt het in eerste instantie misschien wat complex, maar een opname heb je snel gemaakt en de krachtige extra mogelijkheden zijn aanlokkelijk. Wanneer je het programma voor het eerst opstart, schiet een assistent je te hulp die enkele vragen over de gewenste opnamekwaliteit stelt. De volumeregelaars onder Audio Mixer geven aan welke geluidsbronnen er worden opgenomen. Standaard zijn dat het geluid van je systeem en microfoon. Dit kun je naar eigen voorkeur aanpassen. Vervolgens voeg je de bron van je opname toe door onder Bronnen op het plusteken te klikken. Wil je bijvoorbeeld een scherm opnemen, dan kies je voor Beeldschermcapture. Geef deze bron vervolgens een naam, selecteer het beeldscherm (als je er meerdere hebt) en klik op Ok. Rechts onder Controls kun je de opname starten en stoppen. Via Bestand / Opnames weergeven kun je de map met gemaakte opnames oproepen.

Tip 06 OBS biedt uitgebreide voorzieningen voor video-opnames en livestreaming.

© PXimport

Tip 07: Opnemen in PowerPoint

PowerPoint kent een ingebouwde opnamemogelijkheid. Heb je een presentatie gemaakt en ben je klaar om deze vanachter je pc te presenteren en vast te leggen, ga dan naar Diavoorstelling en klik op Diavoorstelling opnemen. In het volgende scherm kies je voor Opnemen. Nu kun je door je dia’s bladeren, bij elke slide wat inspreken via de microfoon, en ook bijvoorbeeld tekenen op het scherm om iets uit te lichten. Tussendoor kun je de opname pauzeren. Stop de opname als je klaar bent en speel deze eventueel direct af om hem te beoordelen en eventueel nog een wijziging toe te passen. Als je tevreden bent, maak je er via Bestand / Exporteren / Een video maken een video van.

Tip 07 Maak in PowerPoint van je presentatie een video met ingesproken tekst.

© PXimport

Tip 08: ScreenToGif

Met het gratis en opensource programma ScreenToGif kun je je scherm of een gedeelte daarvan opnemen en tevens een webcam- of whiteboardopname maken. Hoewel de naam van het programma doet vermoeden dat dat alleen in het gif-formaat kan, is dat niet het geval. Je kunt ook kiezen uit een van de meer gangbare videoformaten als mp4. Maar vergeet daarvoor niet bij de installatie de optie FFmpeg executable aan te vinken. ScreenToGif biedt ook nog vrij uitgebreide bewerkingsmogelijkheden. Dat is vooral handig om bijvoorbeeld een serie frames aan het begin of einde te verwijderen of een mooiere overgang te maken.

Als je ScreenToGif opent, volgt er direct een startscherm waarin je kunt kiezen wat er moet worden opgenomen. Kies je bijvoorbeeld voor Whiteboard, dan kun je tekenen op het scherm en dat opnemen. Met de optie Opname kun je een schermopname maken. Vul in het venster handmatig het gewenste aantal frames per seconde, de breedte en hoogte van het videogebied in of versleep het venster rond het gewenste gebied. Wil je het volledige scherm opnemen? Dan moet je dat op een andere manier instellen. Ga naar Instellingen / Opname. Bij Interface kies je Nieuw zodat de nieuwe interface wordt benut. Bevestig met Ok. Kies op het startscherm opnieuw voor Opname. Je ziet nu een nieuwe gebruikersinterface waarbij je via een dropdownmenu kunt kiezen tussen Gebied, Venster of Scherm.

Tip 08 Met ScreenToGif kun je je scherm opnemen en daarna bewerken.

© PXimport

Met Nividia’s Instant replay of de Gamebalk van Microsoft kun je je gameprestaties vastleggen

-

Tip 09: Instant replay

Videokaartenfabrikant Nvidia biedt als onderdeel van haar GeForce Experience-software extra functies via een Game Overlay. Dat menu kun je aanzetten in GeForce Expierence onder Instellingen / Algemeen. Een van de aardigste features is Instant replay. Daarmee worden je verrichtingen in de gespeelde game continu vastgelegd op video. Start je favoriete game en druk op Alt+Z voor de Game Overlay. Zet Instant replay aan en keer terug naar de game met Esc. Vanaf dit moment worden voortdurend je verrichtingen opgenomen, zonder dat daarbij de prestaties beïnvloed worden. Met een sneltoets, standaard Alt+F10, kun je op elk moment de laatste vijf minuten opslaan. Dat is overigens wel lang. Via de instellingen kun je er bijvoorbeeld een minuut van maken. Je kunt via de Game Overlay (Alt+F9) overigens ook altijd handmatig een opname maken. Dit kan ook op andere manieren, zoals met de Gamebalk van Microsoft (zie kader), als je geen Nvidia-videokaart in je pc hebt zitten.

Tip 09 Dankzij Instant replay kun je jouw gamekwaliteiten aan anderen demonstreren.

© PXimport

Gamebalk

Met de Gamebalk van Microsoft kun je opnames van onder meer games maken.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten