Zo betrap je fotodieven

© CIDimport

Zo betrap je fotodieven

Geplaatst: 3 januari 2019 - 16:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Dirk Schoofs

Het voelt rottig wanneer je ontdekt dat iemand je foto’s die je online hebt geplaatst, heeft gejat. Omdat het zo makkelijk gaat, nemen velen het niet zo nauw met andermans rechten als fotograaf. Hoe spoor je deze inbreuken van fotodieven op?

Stap 1: Google

Je kunt Google gebruiken om na te gaan waar je foto op het web te zien is. Open Google en klik rechtsboven op Afbeeldingen. In het zoekvak klik je op het pictogram van het fototoestel en daarna kun je het internetadres plakken van de foto die je online publiceert, of je uploadt de afbeelding waarvan je vreest dat hij gekopieerd is. Zorg dat de afbeelding niet te groot is, deze techniek werkt het best met middelgrote plaatjes. De lijst met websites waarop deze foto staat volgt erg snel.

Stap 2: TinEye

Het Canadese TinEye werkt ongeveer hetzelfde. Ook hier moet je het plaatje uploaden of de link opgeven. In tegenstelling tot de Amerikaanse zoekgigant zal TinEye pas waarschuwen wanneer het exact dezelfde foto aantreft. TinEye slaagt er zelfs in om dezelfde foto te herkennen die op een andere manier is uitgesneden. Ben je van plan TinEye vaak te gebruiken, dan kun je de extensie voor je internetbrowser installeren. Vanaf dan kun je deze zoekmachine tijdens het surfen rechtstreeks aanspreken. Je hoeft bij TinEye niet te registreren, doe je dat wel dan kun je de ingevoerde zoekopdrachten bewaren.

TinEye laat zich niet in de luren leggen door foto’s die anders zijn uitgesneden.

© PXimport

Stap 3: Pixsy

Er zijn ook diensten die geld verdienen door op fotodieven te jagen. Pixsy is een service die illegaal gebruik van je foto’s opspoort. Het account is gratis en je kunt het online platform waarop je de foto’s bewaart aan Pixsy koppelen. Pixsy ondersteunt onder andere Flickr, 500px, Instagram en Dropbox. Je kunt dus rechtstreeks vanuit die clouddiensten foto’s synchroniseren. Uiteraard is het ook mogelijk om vanaf de harde schijf foto’s naar Pixsy te sturen. Met de gratis service laat je maximaal 500 afbeeldingen controleren. Als je meer nodig hebt, beginnen de betaalformules bij 19 dollar per maand. Bovendien handelt Pixsy de zaak juridisch af. Een team verzamelt bewijsmateriaal en onderhandelt over de schikking, terwijl je op de hoogte gehouden wordt. Er is wel een belangrijke voorwaarde: Pixsy pakt 50% van de schikking.

Je kunt je online fotocollectie van verschillende online opslagdiensten en sociale media aan Pixsy koppelen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten