Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri

Door: Richard Veenstra | 14 april 2019 12:54

Siri
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Als je een persoonlijke assistent in je huiskamer hebt staan of op je smartphone gebruikt, dan wil je natuurlijk wel dat deze je goed kan verstaan, relevante antwoorden geeft en je helpt je slimme apparatuur te bedienen. Een echte assistententraining bestaat niet, maar door bepaalde commando’s te geven, kan je digitale assistent je beter van dienst zijn.

01 Smartphone-assistent

De keuze voor een assistent op je smartphone is al voor je gemaakt: op iOS heb je Siri en op een Android-smartphone is de Google Assistent de meest voor de hand liggende keuze. Alexa is als app op beide systemen beschikbaar, net als de Google Assistent overigens. Siri is exclusief voor Apple-gebruikers. Kijk ook even naar de apparatuur die je wilt bedienen, niet elk apparaat biedt namelijk ondersteuning voor alle drie de assistenten.

02 Hardware-assistent

Je kunt natuurlijk ook één van de slimme luidsprekers gebruiken om apparaten te bedienen, met apps te werken of antwoorden op vragen te krijgen. Als je voor Alexa kiest, heb je twee keuzes: de Echo van Amazon of de Sonos One. De eerste is in Nederland officieel nog niet verkrijgbaar. Van Apple is de HomePod beschikbaar, ook deze moet je uit het buitenland halen en met Engelstalige spraakcommando’s bedienen. Google heeft Home, een slimme luidspreker die al wel Nederlands verstaat.

03 Activeren

In Android is de assistent standaard geactiveerd, je hoeft alleen maar op de startknop te drukken en Oké Google te zeggen. Je schakelt de assistent uit bij Instellingen / Google / Zoeken, Assistent en spraakopdrachten door onder Google Assistent op Instellingen / Assistent / Telefoon te tikken. In iOS activeer je Siri bij Instellingen / Siri. Als je Siri wilt laten luisteren naar Hé, Siri, zet dan het schuifje achter deze optie aan. Alexa zet je aan nadat je de app hebt geopend op je smartphone, kies voor Setting up Alexa App zonder een Amazon Echo.

04 Taalinstellingen

Alle drie de assistenten leren gaandeweg jou beter te verstaan en kunnen je daarmee steeds beter helpen. Dankzij slimme algoritmes herkent de assistent in de loop van de tijd jouw taalgebruik en kent het jouw persoonlijke voorkeuren. Het is wel handig om even bij de instellingen van de assistent te kijken om bijvoorbeeld aan te geven hoe de assistent jou moet noemen, waar je woont of in welke talen je met de assistent wilt kunnen praten. In Android ga je daarvoor naar Instellingen / Google en kies je voor Zoeken, Assistent en spraakopdrachten. Onder Google Assistent druk je op Instellingen. Bekijk de verschillende tabs en vul eventueel informatie aan.

05 Commando’s

Je assistent leert je beter kennen naarmate je het vragen stelt, maar wil van tevoren toch zo veel mogelijk van je weten. In Android kun je vrij veel voorkeuren opgeven, Siri gaat liever zelf op onderzoek uit. Apples assistent geeft je wel een paar goede opties om jezelf mee te introduceren. Als je op je iPhone naar Instellingen / Siri en zoeken gaat, vind je onder Voorgestelde opdrachten een paar commando’s die iOS al voor je heeft opgesteld. Voeg je bijvoorbeeld vaak bananen toe aan je boodschappenlijstje, dan heeft Siri dit in de gaten en zie je deze suggestie hier weergegeven worden.

06 Persoonlijke informatie

Des te meer persoonlijke informatie je prijsgeeft, des te makkelijker je assistent het heeft. Op je iPhone of iPad ga je naar Instellingen / Siri en zoeken. Als je de schuif achter Druk op de thuisknop voor Siri aan hebt staan, zie je ook het onderdeel Mijn informatie. Dubbelcheck of jouw naam hier staat en selecteer anders je eigen contactinformatie, mocht dat niet het geval zijn. Het is handig om je eigen contact-details te verifiëren, zodat Siri je naar het juiste woon- en werkadres kan leiden. De Alexa-app vraagt wie je bent om meer over je te weten te komen.

07 Automatisch leren

Je assistent leert je pas echt goed kennen als je locatie-specifieke vragen stelt. Naar verloop van tijd zullen de antwoorden van je assistent steeds specifieker worden, bijvoorbeeld omdat het ervan uitgaat dat je een restaurant in een bepaalde buurt zoekt als je vraagt Waar kan ik het beste Spaans eten? Je hoeft hier zelf niets aan te doen, alle assistenten hebben algoritmes die beter worden naarmate je ze vaker gebruikt. Als je merkt dat je assistent in het begin te vage antwoorden geeft, dan kun je ervoor kiezen om specifiekere vragen te stellen, zoals Waar in Amsterdam-Oost vind ik het beste tapas-restaurant?

08 Muziek afspelen

Zodra je Hey Google, speel mijn favoriete muziek af als commando aan je Google Assistent geeft, zal het je om meer informatie vragen. Je moet namelijk je assistent toegang geven tot bepaalde apps zodat Google de informatie van deze diensten kan gebruiken. Na het spraakcommando tik je in de app op Meer en kies je voor Inschakelen onder Web- en app-activiteit. Bedenk wel dat Google nu al je zoekopdrachten opslaat zolang je met je Google-account bent ingelogd.

0 Reactie(s) op: Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.