Zo kun identiteitsfraude op social media rapporteren

© PXimport

Zo kun identiteitsfraude op social media rapporteren

Geplaatst: 18 mei 2017 - 07:50

Aangepast: 24 november 2022 - 12:31

Chwhynny Overbeeke

Het kan zomaar gebeuren dat iemand op een social media site doet alsof hij of zij iemand anders is. Als je merkt dat iemand zich als jou voordoet, is dat heel vervelend en kan het voor allerlei problemen zorgen, vooral als collega's en andere professionals denken dat ze met jou te maken hebben terwijl dit niet zo is. Hier laten we zien hoe je identiteitsfraude op social media kunt rapporteren.

Social media is een leuke manier om met anderen in contact te blijven en nieuwe mensen te leren kennen. Maar de manier waarop je social media gebruikt is natuurlijk van invloed op wat voor indruk je maakt.

Het is van belang dat je al je accounts goed beveiligt met een sterk wachtwoord en de juiste privacy-instellingen. Maar als iemand een geheel nieuw account aanmaakt in jouw naam, heb je hier totaal geen controle over, en op die manier kan hij of zij je veel schade berokkenenen. Wat kun je doen als je erachter komt dat iemand zich op social media als jou voordoet?

Hoe kan iemand doen alsof hij/zij jou is?

Het is eigenlijk heel eenvoudig om je online als iemand anders voor te doen. Het enige wat de kwaadwillende persoon hoeft te doen, is een account aanmaken met jouw (bij)naam of een naam die er sterk op lijkt waardoor mensen de indruk krijgen dat jij het bent. Vervolgens hoeven ze alleen maar een profielfoto te uploaden die jij ook gebruikt hebt. Vervolgens is het voor veel mensen heel moeilijk te achterhalen of ze met jou te maken hebben, of met iemand anders.

Misschien zullen sommige mensen die je beter kennen er doorheen prikken, maar niet iedereen is even oplettend of kent je even goed. En als degene die doet alsof hij/zij jou is dingen online zet die schadelijk zijn voor jou, je reputatie, of je omgeving, kan dat nare gevolgen hebben. Gelukkig kun je identiteitsfraude vaak rapporteren.

Facebook

Als iemand op Facebook doet alsof hij/zij jou is, kun je dit op twee manieren rapporteren.

Als je zelf ook een Facebook account hebt, kun je naar de frauduleuze account gaan en op de omslagfoto op het icoon met de drie puntjes (...) klikken. Je krijgt dan een menu te zien waarin de optie Rapporteren staat. Als je hierop klikt, verschijnt er een venster waarin je het profiel kunt rapporteren. Vervolgens kun je aangeven waarom je dit profiel wilt rapporteren, waaronder de reden Deze persoon doet zich voor als mij of iemand die ik ken. Facebook zal dan het account controleren, en als Facebook besluit dat het inderdaad om fraude gaat, zal het account verwijderd worden.

Heb je zelf geen Facebook account, dan kun je dit formulier gebruiken om een account te rapporteren. je moet dan wel identiteitsbewijzen uploaden om aan Facebook aan te tonen dat jij bent wie je zegt dat je bent.

Op Facebook kun je uitgebreid een nep-account rapporteren.

© PXimport

Twitter

Op Twitter hoef je je echte naam niet te gebruiken, en er zijn dan ook allerlei (vaak grappige) nep-accounts die niet als identiteitsfraude gelden omdat de eigenaar van het account niet echt probeert te doen alsof hij/zij iemand anders is.

Maar als iemand wel identiteitsfraude pleegt, kun je dit rapporteren via dit formulier. Twitter gaat dan na of er inderdaad sprake is van een nep-account in jouw naam.

LinkedIn

Als iemand een nep-account op LinkedIn heeft aangemaakt, kun je dit rapporteren door naar het account in kwestie te gaan, op de drie puntjes (...) te klikken en op Melden/blokkeren te klikken. Selecteer in het venster Wat wilt u doen? de optie Dit profiel melden en geef aan wat de reden is. Klik vervolgens op Verzenden.

Uit een aantal reacties op het forum van LinkedIn blijkt echter dat LinkedIn niet erg snel is met reageren op dergelijke meldingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten