Zo kun je de firmware van je Mac herstellen

Als er iets misgaat bij het updaten van de firmware van je Mac, zul je de firmware moeten herstellen. Meestal gaat een firmware-update gewoon goed. Maar mocht er iets verkeerd gaan, dan kun je de volgende stappen volgen om het probleem op te lossen.

Apple biedt zo nu en dan firmware-updates aan die de prestaties van je Mac kunnen verbeteren. Meestal verloopt het updaten van de firmware probleemloos, maar het kan gebeuren dat een update corrupt raakt of om een of andere reden niet voltooid wordt. De meest voorkomende redenen zijn een stroomstoring tijdens de installatie en mensen die hun Mac tijdens het proces uitzetten omdat ze denken dat hij vastgelopen is.

Herstelpartitie

Toen de meeste Macs nog een cd/dvd-drive bevatten, bood Apple een schijfimage aan om te downloaden en vervolgens zelf te branden.

Nieuwere modellen bevatten echter geen optische drive meer, en Apple heeft er niet voor gekozen om een bootable usb-drive aan te bieden. In plaats daarvan hebben moderne Macs een herstelpartitie op de harde schijf staan, waarmee je naast het besturingssysteem ook heel eenvoudig de firmware kunt laten herstellen.

Zelf herstelmedia maken

Als je Mac te oud is om zo’n partitie te hebben, en hij tevens geen (werkende) optische drive bevat, kun je zelf een bootable usb-drive of herstelpartitie maken waarmee je de firmware kunt herstellen.

Het is van belang dat je de juiste versie van de herstelsoftware downloadt, zodat je de firmware hebt die voor jouw Mac geschikt is. Daarom moet je weten welk model Mac je hebt. Er zijn momenteel zes verschillende firmware herstelbestanden. Deze horen bij de volgende modellen:

Versie 1.9: MacPro5,1
Versie 1.8 - MacPro4,1, Xserve3,1
Versie 1.7 - iMac4,1, iMac4,2, MacMini1,1, MacBook1,1, MacBookPro1,1, MacBookPro1,2, MacBookPro3,1
Versie 1.6 - Xserve2,1, MacBook3,1, iMac7,1
Versie 1.5 - MacPro3,1
Versie 1.4 - iMac5,1, iMac5,2, iMac6,1, MacBook2,1, MacBookPro2,1, MacBookPro2,2, MacPro1,1, MacPro2,1, Xserve1,1

Deze software kun je branden, zodat je een herstelschijf hebt, maar je kunt de software ook op een usb-stick zetten of op een aparte partitie vanwaar je je Mac kun laten opstarten.

Als je dit doet, hoor je een lange pieptoon tijdens het opstarten, die aangeeft dat het herstelproces van start gaat. Daarna krijg je een voortgangsbalk te zien, die aangeeft hoe ver je bent in het proces. Zorg dat je de Mac niet uitschakelt tijdens dit proces (ook als de voortgangsbalk bevroren lijkt, en zorg dat je computer constant op het stroomnet is aangesloten.

Wanneer het proces voltooid is, zal je Mac automatisch opnieuw worden opgestart.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten