Zelf dynamische achtergronden maken voor macOS

Door: Dirk Schoofs | 01 januari 2016 14:27

Dynamisch
How To

Sinds macOS Mojave heb je de optie om een dynamische achtergrond in te stellen, die zich automatisch aanpast aan de tijd van de dag. Je kunt de achtergronden van Apple zelf gebruiken of die van anderen downloaden, maarzelf dynamische achtergronden maken is natuurlijk veel leuker. Lees hier hoe dat werkt.

Oorspronkelijk was het maken van een dynamisch bureaublad behoorlijk lastig. Je hebt niet alleen een mooie set foto’s nodig, maar ook de juiste tools om een zogeheten .heic-bestand te creëren. Ondertussen is het gewoon erg leuk om zelf zo’n dynamische wallpaper te maken. Om de onlinetool van Dynamic Wallpaper Club te gebruiken, moet je je eerst registreren. Daarna klik je op het tabblad Create. In de linkerkolom geef je het project een naam en daarna vul je bij Tags de sleutelwoorden in die het straks voor anderen (en jezelf) makkelijker maken dit bestand terug te vinden in de galerij.

Daarna plaats je de afbeeldingen in het hoofdvak. Je kunt daarvoor de interne bestandenbrowser gebruiken, maar je kunt de bestanden ook gewoon slepen en plaatsen. In onderstaand voorbeeld hebben we de bestanden genummerd, zodat ze meteen in de juiste volgorde verschijnen.

Dynamisch

Wat zijn .heic-bestanden?

Maar wacht even, .heic-bestanden, wat zijn dat ook alweer? Deze speciale afbeeldingen zijn bestanden in de .heic-indeling, wat staat voor High Efficiency Image Coding (ook wel Format). Zo’n heic- of heif-betand kan één of een reeks afbeeldingen bevatten, samen met metagegevens die elke afzonderlijke afbeelding in het bestand beschrijven. Vanaf iOS 11 gebruiken de iPhone en de iPad dit bestandsformaat ook voor foto’s en video’s.

Ondertussen is dit formaat behoorlijk beschermd door allerlei patenten van Apple, zodat nog niet veel grafische programma’s van derden dit formaat ondersteunen. Wanneer je zo’n heic-bestand opent met het standaardprogramma Voorvertoning, zie je in de miniaturenbalk alle verschillende stappen van deze opname.

Tips voor beste foto's

Dat gezegd hebbende, het mooiste resultaat krijg je met foto’s die je met een statief hebt geschoten, want het stoort als je toch een klein verschil van het camerastandpunt zou opmerken. Trouwens, je hoeft geen 24 foto’s voor elk uur van de dag te uploaden. In dit geval hebben we een dynamic wallpaper gemaakt van slechts 12 hogeresolutiefoto’s. Wanneer het pikkedonker is, is er meestal weinig verschil tussen de nachtfoto’s.

Deze online tool baseert zich voor de tijdgegevens op twee mogelijke bronnen. Ofwel bevat de foto in zijn metatags informatie over het tijdstip waarop de foto genomen werd. Foto’s die je schiet met bijvoorbeeld een mobieltje houden standaard het opnametijdstip vast. De foto’s die we hier samenvoegen hebben geen tijdstempel. In dat geval kun je het tijdstip handmatig instellen.

Elementen

Selecteer de modus Time aan de linkerkant en klik op de knop Suggest Times. Vervolgens kun je voor elk kiekje de juiste tijd aangeven. Dat is trouwens meteen het tijdstip waarop de dynamische wallpaper deze foto zal tonen. Ten slotte bevestig je dat jij zelf de auteur bent. Je kunt je project privé houden. Wanneer je de optie Public Wallpaper aanvinkt, komt deze in de galerij terecht en kan iedereen het bestand downloaden.

Klik op de groene knop Create en wacht tot het heic-bestand is aangemaakt. Dat kan even duren, want dit is een erg groot bestand. Je foto wordt ondertussen in Queue geplaatst.

Een goede dynamische achtergrond houdt overigens rekening met het standpunt van de zon op de locatie. Hiervoor reproduceert de Sun-modus de zenith-instellingen op basis van het tijdstip waarop de foto werd genomen. Bovendien volgt het bureaublad de seizoenen. In de winter kiest het behang automatisch een lagere zon dan in de zomer.

Deze Sun-modus van Dynamic Wallpaper Club werkt alleen wanneer de juiste locatiegegevens zijn ingesloten in de exif-informatie van het afbeeldingsbestand. Als dat niet het geval is, kun je nog steeds de locatie en opnametijd handmatig instellen met een online tool als op thexifer.net. Bovendien bevat het wallpaper-bestand ook twee statische varianten (licht en donker), zodat de gebruiker die kan selecteren in de systeemvoorkeuren.

Of gebruik Dynaper

Er bestaat ook een kleine desktop-applicatie om zonneverschuivend heic-behang te maken. Dynaper van Marek Hrušovský is een klein programma dat je binnenhaalt via de Mac App Store. De app is gratis, maar plaatst een watermerk over de afbeeldingen. Op die manier kun je het programma alvast proberen tot je zeker weet dat dit is wat je zocht. Om dit watermerk te verwijderen, klik je in de tool op de knop Remove Watermark en betaal je 12,99 euro.

Dynaper

De applicatie werkt ongeveer hetzelfde als de online tool van de Dynamic Wallpaper Club. Dynaper herkent de tijdstempels in de bestandsnamen of in de metagegevens. Wanneer je bestanden een naam geeft in het formaat HH_mm (waarbij H het uur is en m de minuten), kan Dynaper daarmee overweg. De app baseert zich op de laatste vijf tekens van de bestandsnaam. Een foto met de naam ‘image001_16_45.jpg’ zal Dynaper dus interpreteren als genomen om 16.45 uur. Wanneer de bestandsnaam geen tijd weergeeft, zal Dynaper aan de hand van de exif-informatie de juiste opnametijd proberen te vinden.

Een derde mogelijkheid is dat je in de linkerkolom op een miniatuurtje klikt. Dan verschijnt de pijltjesknop om de tijd in te stellen. Tenslotte heeft Dynaper een functie genaamd Solar Wizard die de coördinaten van de zon in je omgeving kan detecteren en de tijd in die zin instelt. Wanneer alles in de juiste volgorde staat, klik je op Export HEIC, kies je een locatie op de harde schijf voor dit nieuwe bestand en klik je nogmaals op Export.

0 Reactie(s) op: Zelf dynamische achtergronden maken voor macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.