In de zomer kon je lezen wat je allemaal met Workflow op de iPhone kon doen. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf aan de slag gaat met de automatiserings-app van Apple.

Nieuwe workflow maken

Vanuit het beginscherm van Workflow maak je een nieuwe workflow door op het plusje te tikken. Als eerste moet je bepalen wat voor soort workflow je wilt creeren. Je hebt de keuze uit een normale workflow, een Today Widget en een Action Extension. De laatste twee kun je overigens ook beide tegelijkertijd selecteren.

Een Today Widget is een widget die je vanuit het widget-menu kunt draaien. Je vindt het widget-menu door vanuit het hoofdscherm op je iPhone naar rechts te vegen. Onderaan zie je twee weergavevensters, de rechter is standaard weergegeven en heet Workflow. Deze bevat alle afzonderlijke acties. De acties vind je door linksonder op Actions te tikken.

Workflow bewerken

Geef je workflow een naam door op het tandwiel te tikken, hier kun je ook tijdens het maken van je workflow nog het type veranderen overigens. Tik op Icon om het icoontje van je nieuwe workflow te veranderen. Je kunt een andere kleur selecteren, een andere afbeelding kiezen door op Glyph te tikken of selecteer een foto door op Home Screen te tikken. Selecteer Done om terug te gaan naar het overzicht.

Heb je hulp nodig bij het bouwen van je workflow, tik dan onderin op Take a Guided Tour of kies voor de Help-knop. Je wordt naar de handleiding van Workflow geleid.

Workflow wil weten wat voor soort workflow je gaat maken.

© PXimport

Kies een nieuw icoontje voor je workflow.

© PXimport

Acties toevoegen

Om een actie van het Actions-venster naar je Workflow-venster te slepen, houd je het ingedrukt en sleep je het naar rechts. Het kan zijn dat je een melding krijgt dat Workflow geen toegang heeft tot een onderdeel op je iPhone. In dit geval tik je op Grant Access of Update Privacy Setting.

Je ziet nu alle opties van de actie. Verander eventueel de parameters of tik bij een parameter op Choose om een andere optie te kiezen. Als je een actie weer wilt verwijderen, tik je op het kruisje rechts naast de titel van een actie. Je kunt ook altijd op Undo tikken om een stap terug te gaan. Undo werkt helaas niet bij het invoeren van tekst in een actie.

Wil je tussentijds je workflow testen, dan gebruik je de afspeelknop bovenin. Eventuele fouten in je workflow worden meteen aangegeven.

Als je op Choose tikt, krijg je een overzicht van de beschikbare functies van een actie.

© PXimport

Als je op Choose tikt, krijg je een overzicht van de beschikbare functies van een actie.

© PXimport

Zoeken naar acties

Als je naar het Actions-venster gaat, zie je dat een selectie van acties worden getoond. Dit zijn de zogenaamde Suggested Actions. Tik op Actions linksboven om naar het overzicht te gaan. Om de juiste actie voor jouw workflow te vinden, gebruik je het zoekvenster bovenin. Geef bijvoorbeeld een zoekterm als Get, Find of Add in om specifieke acties te vinden.

Je zult zien dat achter sommige acties een knop met de tekst GET staat. Dit betekent dat de actie niet in de standaard bibliotheek van Workflow zit. Dit zijn meestal acties voor bepaalde apps die je niet op je systeem hebt staan. Zodra je op GET tikt, wordt er verbinding met de App Store gemaakt en kun je de desbetreffende app downloaden.

Je kunt ook zoeken op categorie. Ga hiervoor naar het hoofdscherm in het Actions-venster en tik bijvoorbeeld op Maps om alle acties te zien die te maken hebben met de applicatie Maps.

Zoek naar de juiste actie.

© PXimport

Of selecteer een categorie.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten