WieBetaaltWat: eenvoudig je rekening delen

© PXimport

WieBetaaltWat: eenvoudig je rekening delen

Geplaatst: 10 januari 2022 - 06:13

Aangepast: 25 november 2022 - 11:23

Redactie ID.nl

Het is een regelmatig terugkerend vraagstuk na bijvoorbeeld een etentje of stapavond: wie betaalt de rekening, en hoe kan deze eventueel eerlijk worden verdeeld? Dankzij de app WieBetaaltWat kun je een overzichtelijke balans bijhouden van groepsuitgaven, die je op een snelle manier kunt verrekenen. Handig! Je rekening delen ermee werkt als volgt.

Een wintersportvakantie, een weekendje weg of een hapje en drankje op de sportvereniging: in diverse situaties kan het nodig of handig zijn om onderlinge uitgaven bij te houden. Hoewel je een Excel-sheet in elkaar kunt draaien, en eventueel kunt delen, is het veel gemakkelijker om een app te gebruiken waar de hele groep toegang toe heeft. Iedereen kan dan ook direct zien welke uitgaven er zijn gedaan of zelf uitgaven toevoegen met eventuele toelichting of bewijs, zoals een bonnetje. 

Een van de handigste apps voor dit doel is WieBetaaltWat. Hiermee kan iedere groepsdeelnemer aangeven wat hij of zij heeft betaald; daarna kunnen de verschillen eenvoudig worden verrekend. Er zitten heel veel handigheidjes in verstopt. We laten graag zien hoe het werkt!

1 WieBetaaltWat installeren

WieBetaaltWat is beschikbaar voor Android, iPhone én iPad. Het feit dat de app voor meerdere platforms beschikbaar is, is uiteraard belangrijk; des te meer mensen kunnen er meedoen. Beide apps krijgen bovendien een zeer goede waardering in de betreffende appstores. Verder kun je WieBetaaltWat ook nog via een browser gebruiken op www.wiebetaaltwat.nl

Nadat je de app hebt geïnstalleerd en geopend, kun je een nieuw account maken of inloggen met een bestaand account. Vervolgens kun je een betaalmethode activeren. Dit kan een bankrekening (iDeal) zijn of je PayPal-account. Deze stap kun je eventueel overslaan; op een later moment kun je een betaalmethode toevoegen door via het menu naar je accountpagina te gaan.

2 Lijst maken

De eerste stap is het aanmaken van een lijst. Dat kan bijvoorbeeld een gebeurtenis zijn, zoals een vakantie, lunch, stapavondje of taxirit. Maar je kunt ook een lijst maken voor een groepje mensen waarmee je vaak op stap gaat. Bij het maken van een lijst kun je ook een valuta kiezen. Er zijn zo’n 150 valuta beschikbaar; handig als je naar een niet-euroland gaat. 

Vervolgens nodig je andere deelnemers uit. Dit kan via bijvoorbeeld WhatsApp of Messenger, maar ook per sms of e-mailbericht. Je kunt ook handmatig een deelnemer met zijn e-mailadres toevoegen. De bewuste persoon ontvangt dan een uitnodigingslink.

WieBetaaltWat: eenvoudig je rekening delen-15082296

© CIDimport

3 Uitgaven bijhouden

Iedere deelnemer aan een lijst kan uitgaven toevoegen, wijzigen of verwijderen. Dat kunnen ook uitgaven van een andere deelnemer zijn. Hiervoor ga je, na het openen van de lijst, naar het tabblad Transacties en klik je op het plusteken. Voer het bedrag in evenals een omschrijving. Geef ook aan wie er heeft betaald. Je kunt eventueel een afbeelding als ‘bewijsmateriaal’ toevoegen, bijvoorbeeld een bon van een restaurant. Daaronder geef je de verdeelsleutel aan.

De uitgaven kunnen uiteraard evenredig worden verdeeld, door simpelweg op Iedereen 1x te klikken, maar je kunt ook een aangepaste verdeelsleutel kiezen. Dankzij de offline modus kunnen uitgaven ook op plekken zonder bereik worden ingevoerd.

Bij het invoeren van het bedrag zie je een icoontje van een rekenmachine; een hulpje om een simpele rekensom uit te voeren. Het kan natuurlijk voorkomen dat er geld bijkomt voor de groep, bijvoorbeeld de terugbetaalde borg voor een vakantiehuisje of statiegeld van de bierkratjes. Zulke posten kun je gewoon als negatief bedrag invoeren.

4 Balans controleren

WieBetaaltWat: eenvoudig je rekening delen-15082296

© CIDimport

Als je naar het tabblad Balans gaat, kun je eenvoudig zien wat de deelnemers van de lijst zijn verschuldigd. Uiteraard moet je dit zo nu en dan controleren. Als je afwisselend voor bijvoorbeeld de drankjes betaald, zal er in de praktijk wellicht zelden een verrekening nodig zijn. Maar als het ‘scheef’ staat, kan dit handig zijn. 

Door het verrekenen van de lijst zie je per deelnemer of hij of zij iets moet betalen, en in dit geval aan wie, of juist iets terugkrijgt, en van wie. De verrekeningen worden naar alle deelnemers gemaild. De schulden kunnen worden voldaan per iDeal of PayPal. Na een verrekening worden alle saldo’s op nul gezet.

Dit kun je terugzien als je naar het tabblad Balans gaat. Bovendien zijn de eerdere transacties gearchiveerd, zoals op het tabblad Transacties zichtbaar zal zijn. Je kunt eventueel nog wel de eerdere (verrekende) transacties bekijken. Je kunt daarna gewoon verder gaan met het invoeren van transacties op de bewuste lijst tot een volgende verrekening nodig is.

5 Verrekeningen controleren

Als er een verrekening is geweest, kun je dit op het tabblad Verrekeningen nog eens controleren. Je ziet dan de staat van verrekeningen voor jouw specifieke situatie. Krijg jij bijvoorbeeld nog geld van iemand, dan zie je dat hier terug. Je kunt daarbij ook de hele verrekening nog eens inzien, inclusief de gemaakte kosten. 

Stel dat de betaling uitblijft, dan kun je eventueel vanuit de app een betaalverzoek sturen naar de bewuste deelnemer. Als een deelnemer jou heeft betaald, kun je de bewuste verrekening vervolgens als betaald markeren. In het overzicht met verrekeningen verschijnt hierna de melding dat je quitte staat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000