Wat kun je nog wel met de vliegtuigmodus?

© PXimport

Wat kun je nog wel met de vliegtuigmodus?

Geplaatst: 14 september 2018 - 05:49

Aangepast: 14 december 2022 - 11:30

Ronald Smit

iOS kent al sinds jaar en dag de zogeheten vliegtuigmodus. Inderdaad primair bedoeld voor gebruik in een (vliegend) vliegtuig. Wat doet die functie nou eigenlijk precies?

Nog niet eens zo heel lang geleden was je verplicht om je mobiel of tablet in een vliegtuig uit te zetten. Toen deze apparaten wel heel erg wijd verbreid raakten, leidde dit natuurlijk tot klachten. Want een smartphone is immers veel meer dan een telefoon, je kunt er bijvoorbeeld ook mee gamen of het ding inzetten als e-reader. Maar ja, de in de smartphone aanwezige zenders (denk aan natuurlijk het GSM-deel, maar ook aan Bluetooth en Wifi) veroorzaken mogelijk storingen en afwijkingen in de gevoelige apparatuur in het vliegtuig. Of dat ook daadwerkelijk het geval is, is nog altijd wat twijfelachtig. Echter, als er - om maar wat te noemen - 180 passagiers aan boord zitten met allemaal een ingeschakelde mobiel die continu met verschillende zendmasten aan het verbinden is kunnen we ons een potentieel probleem voorstellen. En hoewel sommige maatschappijen tegenwoordig het gebruik van mobieltjes aan boord tijdens de vlucht toestaan, is dat - terecht - nog lang niet overal het geval.

Uit en toch aan

Gelukkig hoef je een (moderne) smartphone tegenwoordig niet meer volledig uit te schakelen aan boord. Dat heb je te danken aan de zogeheten vliegtuigmodus. In deze stand (in iOS te bereiken via de app Instellingen en de schakelaar Vliegtuigmodus) worden alle zendende apparaten uitgeschakeld. Zo werkt mobiele telefonie en dataverkeer niet meer, gaat Wifi uit en is ook Bluetooth uit de lucht. Dat laatste betekent overigens dat bijvoorbeeld een draadloze Bluetooth hoofdtelefoon in het vliegtuig niet zal werken. Vaak is dat oplosbaar door zo'n hoofdtelefoon via de (meegeleverde) kabel alsnog op je toestel aan te sluiten. Vergeet niet die kabel mee te nemen in je handbagage, samen met je hoofdtelefoon. En ook niet de eventueel benodigde adapter zoals nodig voor bijvoorbeeld de nieuwere iPhones die geen hoofdtelefoonaansluiting hebben. In bekabelde configuratie kun je dan in ieder geval nog gewoon lekker van je muziek of een film - met geluid - genieten.

De GPS-ontvanger werkt op bijvoorbeeld een iPhone voorzien van een recent iOS

© PXimport

GPS

Wat tegenwoordig ook werkt in de vliegtuigmodus is de GPS-ontvanger. Dat is althans het geval met bijvoorbeeld de iPhone voorzien van de nieuwste versie van iOS. Handig en leuk, want zo kun je tijdens de vlucht precies zien waar je bent. Hiervoor kun je zelfs gewoon je navigatie-app gebruiken. Kies daarvoor dan wel een app die gebruik maakt van offline-kaarten, of download - indien mogelijk - in jouw favoriete navigatie- of GPS-app voor vertrek de kaarten van het gebied waar je overheen gaat vliegen. Een internetverbinding in de lucht is immers niet beschikbaar, waardoor bijvoorbeeld het geijkte Google Maps niet (goed) zal werken. Gebruik je een navigatie-app, vergeet dan trouwens vooral niet het volume van je smartphone of tablet op nul te zetten. Anders vliegen de waarschuwingen betreffende het overschrijden van de maximumsnelheid en andere zaken je om de oren. Verder lijkt in bijvoorbeeld TomTom de overzichtskaartweergave het best te werken. Zodra de kaart naar 3D-weergave springt, probeert de app de positie aan een weg te koppelen, wat voor springerig beeld zorgt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000