Vind je lettertype met deze handige app

Door: Ronald Smit | 13 december 2019 09:01

Met What The Font achterhaal je een lettertype
How To

Soms kom je van die handige apps tegen waarvan je denkt 'had ik die maar eerder ontdekt'. Zoals bijvoorbeeld What The Font, waarmee je lettertypen in een document kunt herkennen.

Zo af en toe lees je een boek of zie je een poster waarin een voor jou erg aantrekkelijk lettertype is gebruikt. Alleen: wélk lettertype wordt natuurlijk vrijwel nooit ergens vermeld. Jammer, want zo kun je iets wat je mooi vindt nooit zelf in je eigen documenten gebruiken. Of toch wel? Via de gratis voor zowel Android als iOS verkrijgbare app What The Font is de kans groot dat het wel gaat lukken. Feitelijk is het een beetje vergelijkbaar met Shazaam, een app voor het herkennen van muziek. De werking is dan ook simpel: maak een foto binnen de app waarvan je het lettertype wilt achterhalen en met een beetje geluk wordt het goede getoond. De mate van succes is erg afhankelijk van hoe groot en gedetailleerd het gewenste stuk tekst is, dus een close-up is geen overbodige luxe. Kortom: aan de slag. Pak een boek of tijdschrift, start de app en maak een foto van de lopende tekst of een kop. Hou de camera dichtbij (maar zorg wel dat er nog scherp gesteld kan worden!) en tik op de ontspanknop. Is de foto gemaakt, dan zie je dat woorden geselecteerd worden. Tik op zo'n selectie en vervolgens op de blauw geworden knop met de pijl onderin beeld. Wacht even en je ziet dit woord - via OCR omgezet in tekst - verschijnen. getoond in een lijst met vergelijkbare lettertypen.

Hebbes!

Of je exact het gebruikte lettertype gaat vinden is afwachten. Zeker is dat je - meestal - een lijst ziet met zeer bruikbare resultaten. Nu is What The Font in eerste instantie bedoeld om lettertypen mee te verkopen, en na een tik op een zoekresultaat krijg je die optie dan ook aangeboden. Bedenk echter dat de kans best groot is dat het betreffende lettertype al op je pc of Mac is geïnstalleerd. Ook zijn niet alle lettertypen schreeuwend duur. En last but not least: als je zo eens een beetje googelt op de naam van het lettertype gevolgd door font of ttf is de kans groot dat je ergens op een verzamelsite het lettertype (of iets zeer soortgelijks) ook vindt. Hoe het dan met de legaliteit gesteld is laten we wijselijk in het midden. Feit is in ieder geval dat niemand zal gaan controleren of die artistiekerige brief aan oma, de zakelijke brief aan de Belastingdienst of de menukaart op je tafel gemaakt is met een dan niet legaal geregeld lettertype. Anders wordt het natuurlijk als je een lettertype op commerciële schaal gaat inzetten. Maar dan valt de aanschaf van een fontje veelal in het niet bij het budget van de rest van zo'n project. Hoe dan ook: What The Font is een aardig hulpje voor liefhebbers van lettertypen. Blijf echter bedenken dat de mate van succes qua herkenning vooral afhankelijk is van de grootte van het gefotografeerde. Hou het papier vlak, de camera dichtbij en zorg voor een goede belichting. Lukt het de eerste keer niet, probeer dan een ander woord dat werd geselecteerd. Kies bij voorkeur ook wat langere woorden, dat verhoogt de kans op een correcte identificatie.

Een voorbeeld van een rijtje aan gevonden hits overeenkomend met het gefotografeerde lettertype

0 Reactie(s) op: Vind je lettertype met deze handige app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.