5 tips om TikTok-gebruik bij kinderen veiliger te maken

© PXimport

5 tips om TikTok-gebruik bij kinderen veiliger te maken

Geplaatst: 29 juni 2020 - 20:00

Aangepast: 14 december 2022 - 13:11

Laura Jenny

De doelgroep van TikTok bestaat voornamelijk uit jongeren, maar dat betekent niet dat je er als ‘oudere’ meer mee zou kunnen doen. Ten eerste is de app inderdaad enorm vermakelijk, maar ten tweede is het verstandig om de app zelf goed te kennen als je kinderen hebt. Dit zijn de vijf belangrijkste tips om TikTok-gebruik bij kinderen veiliger te maken.

Ken de app

Om te zorgen dat je kinderen TikTok veilig kunnen gebruiken, raden we je aan op zijn minst te weten hoe het werkt. In principe is het concept achter TikTok heel onschuldig. De video’s zijn bedoeld om in maximaal 1 minuut iets leuks te laten zien. De meeste mensen gebruiken het om zichzelf te uiten en te laten zien wat hun passie is, vaak met grappige filters. Dat kan een dansje zijn, een lipsync, of een comedy sketch.

Mensen vanaf 16 jaar mogen een livestream opzetten (bij voldoende ‘fans’), maar mensen vanaf 13 jaar mogen een profiel aanmaken om zelf video’s toe te voegen aan de app. Om video’s van anderen te kijken is er geen profiel nodig. Die zie je meteen zodra je de app downloadt. Hoewel de meeste video’s vol glimlachen en vrolijkheid zitten, zitten er ook sketches tussen met bijvoorbeeld veel vloeken. We raden je aan een account te maken, zodat je ziet wat je bijvoorbeeld kunt verwachten aan interactie met anderen. Juist omdat dit een platform is dat erom bekendstaat populair te zijn bij jongeren, betekent het ook dat er kwaadwillenden op de loer liggen.

 

© PXimport

Maak het account privé

Als je een account aanmaakt op TikTok, dan is deze altijd openbaar. Iedereen kan je video’s zien. Tenminste, tot je het account zelf op ‘privé’ zet. Hierdoor kunnen video’s alleen door mensen worden gezien die je zelf toegang geeft. Je kunt zelf bepalen wie er mag reageren op de video’s die door je profiel worden geplaatst, maar ook wie er een duet mag doen met je profiel en wie er direct messages (een soort privé chatberichten) kan versturen naar je profiel. Wat echter wel altijd openbaar blijft is de profielfoto, de gebruikersnaam en de bio (het kleine stukje tekst waarin je jezelf kunt omschrijven of introduceren).

Gebruik de mogelijkheden die TikTok je biedt

Sinds april 2020 heeft TikTok meer mogelijkheden uitgerold voor ouders om het TikTok-gedrag van hun kind beter in de hand te kunnen houden. Zo is er een nieuwe Family Safety-modus waarmee je bijvoorbeeld de schermtijd kunt beheren, kunt bepalen wie jou kind direct messages mag sturen en tot slot zorgen dat je kind bepaalde content niet te zien krijgt. Het gaat dan om video’s die niet geschikt worden geacht voor alle leeftijden. Sterker nog, sinds april kunnen mensen van tussen de 13 en 16 op TikTok geen privé-chatberichten ontvangen.

Daarnaast maakt TikTok ‘You’re In Control’-video’s. Deze zijn educatief met als doel mensen te leren wat ze zelf kunnen doen om TikTok zo veilig mogelijk te gebruiken. Denk aan het kunnen filteren van reacties en het instellen van een privé-account. Er zijn daarnaast op de achtergrond meer teams bezig met de online veiligheid van vooral jongere TikTok-gebruikers te helpen beschermen. Wil je gebruikmaken van de Family Safety-opties, dan kan dat op de telefoon van je kind (met wachtwoord) of via je eigen TikTok-account op je eigen toestel. Je vindt de mogelijkheden bij de drie puntjes rechtsbovenin het gebruikersprofiel. Selecteer dan ‘Digital Wellbeing’ en je vindt de opties voor ouders.

 

© PXimport

Praat erover

Het hangt natuurlijk van je kind af hoe je met hem of haar praat over TikTok, maar probeer in ieder geval regelmatig de app te bespreken. Zonder dat het een soort klucht hoeft te worden, kun je je kind er af en toe aan helpen herinneren wat de gevaren zijn. Denk daarbij niet alleen aan kwaadwillende mensen die contact met je kind proberen op te nemen, maar ook de content die je kind plaatst. Sommige kinderen gaan roekeloze dingen doen voor meer likes, of ‘sexy’ bewegingen maken.

Bespreek niet alleen met je kind wat jij als ouder niet door de beugel vindt kunnen, maar vraag ook aan je kind hoe hij of zij daarin staat. Juist als het een interactief gesprek is, blijft het een open gesprek waarin een kind waarschijnlijk eerder geneigd is om er later nog een keer op terug te komen. Het is naast praten met je kind ook verstandig om met andere ouders over de app te praten. Mogelijk komen zij weer met nieuwe tips om te zorgen dat je kind goed geïnformeerd TikTokt.

Wees je bewust dat TikTok onveilig is

Als je niet wil dat je kind online met griezels in contact kan komen, dan is uiteindelijk de enige manier om hier iets aan te doen om een kind het internet te ontzeggen. Echter is dat in deze tijdsgeest niet makkelijk haalbaar. Een van de beste tips om in het achterhoofd te houden bij de implementatie van alle bovenstaande mogelijkheden is dat zowel kwaadwillenden als kinderen heel gewiekst kunnen zijn om maar te zorgen dat ze hun doel bereiken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld de TikTok-app deïnstalleren en weer opnieuw downloaden. Als ze vervolgens een account aanmaken op een ander e-mailadres zonder dat je hier weet van hebt, dan kunnen ze alsnog hun gang gaan.

Alles wat op het internet gebeurt is een risico en daarin is TikTok zeker geen uitzondering. Tegelijkertijd is TikTok momenteel zo populair, dat het een enorme uitdaging kan zijn om je kinderen er vanaf te houden. Zeker als hierover veel strijd is thuis, dan is het verstandig om naast ontdekken wat er allemaal kan binnen TikTok, ook goed te bekijken hoe je daar misbruik van kunt maken. Zo ben je kwaadwillenden van buitenaf of gewiekste kinderen die geen gevaar zien altijd een stapje voor.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000