Verbindingen blokkeren met Little Snitch

ET, phone home! Als je wilt dat je Mac niet constant met allerlei servers communiceert vanuit programma's of websites, dan kun je Little Snitch installeren. Je kunt precies filteren wat een programma of website aan informatie mag uitwisselen.

Waarom Little Snitch?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je niet wilt dat een programma niet met zijn servers mag communiceren. Misschien heb je wel een programma niet helemaal legaal verkregen en wil je niet dat het je serienummer checkt met de database van de fabrikant?

Of je wil niet dat er informatie van jou wordt verzonden naar de maker van de website of dat trackingsoftware bijhoudt wat jij allemaal op een specifieke site doet.

Little Snitch helpt je bij het blokkeren van verbindingen.

© PXimport

Welke versie?

De meest recente officiële versie is 3.7.4, maar als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je de nieuwste Public Beta van versie 4 alvast downloaden. De betaalde versie kost 45 euro, maar met de demoversie kun je ook al een heleboel doen.

Ga naar deze website en klik op de groene knop met de tekst Free Trial. Na de installatie moet je Mac opnieuw gestart worden en wordt er automatisch een rondleiding gestart.

Network Monitor

Zodra je de rondleiding hebt afgesloten, wordt de Network Monitor gestart. Hier zie je welke programma’s, diensten of websites verbinding maken met hun servers op het moment. Als je wilt dat een programma geen verbinding meer mag maken met een server, dan klik je erop en zet je de schuif uit door op het rode kruisje te klikken.

Bij sommige onderdelen wist je waarschijnlijk helemaal niet meer dat ze op je schijf actief waren. Klik erop en rechts zie je welk bestand op je harde schijf de verbinding maakt. Soms zijn dit bestanden in je gebruikersmap of in de map Application Support in je bibliotheek.

Als het een bestand is met een punt ervoor, dan betekent dit dat het een verborgen bestand is. Klik op het pijltje en het wordt in je Finder weergegeven.

Een overzicht van al je uitgaande verbindingen.

© PXimport

Blokkeren

Zodra je nu naar een website gaat en een onderdeel wil verbinding maken met een server, dan zie je een pop-up met de vraag of deze verbinding geblokkeerd moet worden. Je kunt een blokkade voor één IP-adres of domein selecteren of een blokkade voor het gehele programma of de website selecteren.

Vervolgens klik je op Deny om het verkeer niet toe te staan of Allow om het verkeer wel toe te staan. Je kunt ook nog aangeven of je keuze één keer moet gelden (Once), voor de bepaalde periode (For X Hours) of totdat je de computer afsluit (Until Quit/Logout/Restart).

Configuratie

Als je de proefversie van Little Snitch gebruikt, dan moet je elke drie uur het programma even opnieuw aanzetten. Vervolgens kun je alle opties van het programma weer gebruiken. Open Little Snitch Configuration en klik op Preferences. Achter Network Filter zet je de schuif aan.

Je kunt hier ook een vinkje voor Show status in menu bar zetten, als je nu bovenin op het icoontje met de twee pijlen klikt, wordt de Network Monitor geopend. Het is handig om ook een vinkje voor Show inactivity warning in menu bar te zetten. Zo weet je altijd of het programma actief is. Als de drie uur voorbij zijn, krijg je overigens een melding te zien en kun je Little Snitch handmatig weer activeren.

De voorkeuren van Little Snitch. Handig is ook de Silent Mode.

© PXimport

Nog meer?

Als je niet de hele tijd pop-ups in beeld wilt hebben, bijvoorbeeld tijdens het installeren van veel nieuwe programma’s, dan kun je tijdelijk de Silent Mode aanzetten. Ga weer naar Preferences en selecteer achter Operation Mode de optie Silent Mode.

Tot en met 10 oktober kun je de Public Beta van versie 4 onbeperkt gebruiken. Ga naar Preferences / Registration en klik op Register. Geef de code op die je hier vindt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten