10 tips voor het berichtencentrum op de Mac

Het berichtencentrum verzamelt alle notificaties op je Mac op één centrale plek. In dit artikel leggen we uit hoe je deze tool naar wens kunt instellen en wat je precies kunt aanpassen.

Snel Do Not Disturb activeren

© PXimport

De Do Not Disturb modus kan geactiveerd en geconfigureerd worden in Preferences > Notifications, maar er zijn ook twee andere supersnelle manieren om het te activeren.

Houd de Option-toets ingedrukt (op sommige toetsenborden is dit Alt) en klik op het Notification-icoontje rechts bovenaan het scherm. Het icoon wordt grijs om aan te geven dat de Do Not Disturb geactiveerd is.

Of:

Open het berichtencentrum, zorg dat Today geselecteerd is en zet de cursor in het Notifications-gedeelte. Veeg met twee vingers omlaag op je trackpad of scrol omlaag met het scrolwiel van je muis (de pijltjestoetsen werken hier niet voor). Er verschijnt dan bovenaan een Do Not Disturb-schakelaar die je aan kunt klikken.

Beide methodes zullen Do Not Disturb tot het einde van de dag activeren.

Do Not Disturb-sneltoets

© PXimport

Een nog snellere manier om Do Not Disturb te activeren is het gebruiken van een sneltoets.

Helaas is dit niet standaard ingesteld, maar het is eenvoudig te configureren. Open System Preferences > Keyboard. Klik op het tabblad Shortcuts en select Mission Control aan de linkerkant.

Zet een vinkje bij Turn Do Not Disturb On/Off en typ de sneltoets die je wilt gebruiken, zoiets als Shift+Option+Command+D werkt geweldig en is nog niet in gebruik.

Snel Notification Center openen

© PXimport

Als het teveel werk is om de muiscursor naar de rechterbovenhoek van het scherm te bewegen en op het berichtencentrum-icoontje te klikken, kun je er ook voor zorgen dat het berichtencentrum geopend wordt zodra je cursor de rechterbovenhoek van het scherm aanraakt.

Lees ook: IFTTT: Krijg iOS-notificaties van gebeurtenissen op je Mac.

Om dit te doen, ga naar System Preferences > Mission Control. Klik op de knop Hot Corners. Kies het uitklapmenu rechtsboven in het dialoogvenster dat verschijnt en selecteer Berichtencentrumr.

Pro tip: Als je één van de Command-, Option-, Control- en Shift-toetsen (of een combinatie daarvan) ingedrukt houdt terwijl je de menu optie aanklikt, kun je het dusdanig configureren dat het berichtencentrum alleen verschijnt wanneer deze toetsen ingedrukt zijn terwijl je met de cursor de hoek aanraakt.

Compatibele apps

© PXimport

Een heleboel ingebouwde apps hebben widgets in het berichtencentrum en er is een handjevol andere widgets in OS X ingebouwd, maar veel apps van derden hebben hun eigen add-ons.

Om hiervan een lijst te zien, open het berichtencentrum, zorg dat Today geselecteerd is en klik op de Edit-knop onderaan. Klik vervolgens op de App Store-knop.

De App Store zal dan geopend worden om een speciaal samengestelde lijst met beschikbare apps weer te geven.

Individuele app instellingen veranderen

© PXimport

Hoewel globale notificatie instellingen geconfigureerd kunnen worden in System Preferences, hebben veel apps hun eigen specifieke instellingen. Hiervoor moet je naar het instellingenmenu van elke app gaan. (Een eenvoudige manier om dit te doen is binnen de app op Command+ te drukken.)

Lees ook: Notificaties iPhone per app uitschakelen.

Zo kun je in Mail configureren welke mailboxen notificaties activeren.

Vermijd de muis

© PXimport

Als je besluit om een sneltoets te gebruiken om het berichtencentrum te openen, kun je helemaal zonder muis of trackpad werken door op de cursortoetsen te drukken om omhoog of omlaag te markeren en op Enter te drukken om een item te selecteren.

Helaas werkt dit alleen als het berichtencentrum al omgezet is naar de Notifications-header wanneer het geopend wordt en het lijkt er niet op dat er een sneltoets is waarmee je tussen de Today- en Notifications-headers kunt switchen. Dit lijkt ook niet mogelijk via het tabblad Shortcuts in System Preferences.

Notificaties per dag selecteren

© PXimport

Door op de numerieke toetsen te drukken terwijl het berichtencentrum open staat op de Notifications-weergave, kun je meteen naar notificaties van een bepaalde leeftijd switchen.

Door op de 2-toets te drukken, kom je bijvoorbeeld bij de eerste notificatie in de lijst van twee dagen geleden terecht. Als je op de 3 drukt gebeurt hetzelfde, maar dan voor drie dagen geleden.

Let op: soms moet je een aantal keer op de numerieke toets drukken voordat het werkt. En soms werkt het helemaal niet.

Notification Center uitschakelen

© PXimport

Als je het berichtencentrum niet gebruikt, kun je het volledig uitschakelen. Er verschijnen dan geen notificatie pop-ups meer. Om dit te doen moet je in Applications > Utilities een Terminal-venster openen en het volgende als één regel plakken:

launchctl unload -w /System/Library/LaunchAgents/com.apple.notificationcenterui

.plist

Log vervolgens uit en weer in om de wijzigingen toe te passen. Het bureaublad icoon blijft staan, maar als je er nu op klikt gebeurt er niets.

Om het berichtencentrum weer in te schakelen moet je terug naar de Terminal gaan en het volgende als één regel plakken:

launchctl load -w /System/Library/LaunchAgents/com.apple.notificationcenterui

.plist

Notificaties langer laten staan

© PXimport

Notificaties die rechts bovenaan het scherm verschijnen verdwijnen naar enkele seconden, maar je kunt via een geheime instelling deze tijdsperiode aanpassen. Je kunt er zelfs voor zorgen dat notificaties in wezen nooit verdwijnen tenzij je erop klikt of ze op een andere manier weghaalt.

Om deze instelling te veranderen moet je een Terminal-venster openen en het volgende plakken (dit zorgt ervoor dat notificaties een halve minuut op het scherm blijven staan; het getal achteraan is het aantal seconden):

defaults write com.apple.notificationcenterui bannerTime 30

Om notificaties in wezen altijd te laten staan, moet je het volgende plakken:

defaults write com.apple.notificationcenterui bannerTime 86400

Log vervolgens uit en weer in om de wijzigingen toe te passen. Om de standaard periode te herstellen moet je een Terminal-venster openen en het volgende typen:

defaults delete com.apple.notificationcenterui bannerTime

Je eigen notificaties aanmaken

© PXimport

Hier is een leuk trucje dat het mogelijk maakt om je eigen notificaties aan te maken die aan de rechterkant van het scherm tevoorschijn komen en binnen het berichtencentrum in de Notifications-lijst komen te staan.

Om te beginnen zul je wat extra software moeten installeren. Dit is een eenmalig proces. Open een Terminal-venster en plak het volgende:

sudo gem install terminal-notifier

Zodra de installatie voltooid is, kun je het volgende commando gebruiken om een eenvoudige notificatie te laten verschijnen:

terminal-notifier -message "Hallo, dit is mijn bericht."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten