Schermvideo vastleggen met iOS

Door: Ronald Smit | 03 september 2019 13:58

Apple iPhone Xs
How To

Naast het maken van screenshots, zijn ook schermvideo's te maken met iOS. Vanaf iOS 11 is deze mogelijkheid standaard in het mobiele besturingssysteem ingebouwd, altijd handig!

Het maken van een schermvideo van je iphone of iPad beeldscherm kan best handig zijn. Bijvoorbeeld voor trainingsdoeleinden. Of gewoon om een geweldig stukje gameplay vast te leggen en via YouTube met de wereld te delen. Draait jouw iOS-apparaat versie 11 of hoger van dit besturingssysteem, dan zit je goed. Eerdere versies van iOS kennen deze feature helaas niet. Om schermvideo's te activeren, moet je eerst een opnameknop aan het control center (Bedieningspaneel in goed Nederlands) toevoegen. Dat doe je door in de app Settings op Bedieningspaneel te tikken. Tik vervolgens rechts op Pas regelaars aan. In het lijstje met beschikbare opties tik je vervolgens onder MEER REGELAARS op de groene plus voor Schermopname. Nu je daar toch bent: wellicht vind je hier nog meer interessante opties die je snel bij de hand wilt hebben, sla in dat geval je slag!

Video vastleggen

Om een schermvideo vast te leggen open je het bedieningspaneel. In het geval van een iPad veeg je daarvoor vanuit de rechterbovenhoek van je scherm naar beneden. Op de iPhone is het afhankelijk van je toestel. Op bijvoorbeeld een iPhone XR is het eveneens een kwestie van rechtsboven naar beneden schuiven. Bij oudere iPhones schuif je van de onderrand naar boven. Het Bedieningspaneel bevat diverse knoppen, de net toegevoegde opnameknop ziet eruit als een cirkel met een (dikke) stip in het midden. Tik erop en je ziet een afteller verschijnen. Dat geeft je de kans om het Bedieningspaneel af te sluiten en de app waarvan je de opname wilt maken naar voren te halen. Het is ook geen ramp als je te laat bent, via de standaard videobewerkingstools in de Foto's app kun je een videofragment ook achteraf probleemloos bijsnijden. Zolang de opname loopt zie je een rood symbool rechtsboven op de menubalk van iOS staan. Is je opname klaar, dan tik je precies daarop om de opname te stoppen. Bevestig de wens tot stoppen en je video wordt op de filmrol bewaard, klaar om te bewerken, delen of bekijken.

De rode indicator geeft aan dat er een schermvideo-opname loopt in iOS; het is tevens de stop-knop

Praktisch

Wil je schermvideo's echt gaan delen (bijvoorbeeld via het al genoemde YouTube) dan is het praktisch om je toestel horizontaal te houden (en blijven houden gedurende de opname) alvorens je op de opname-knop tikt. Je voorkomt daarmee een wat amateuristisch ogende staande opname. Alleen in het geval van een schermopname vanaf een iPhone kan een staande opname soms goed werken. Zorg dan wel dat je er middels een videobewerker een goede achtergrond achter zet, dat toont in ieder geval dat je bewust een staande opname hebt gemaakt.

0 Reactie(s) op: Schermvideo vastleggen met iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.