Privacy-instellingen van je iPhone en iPad

© PXimport

Privacy-instellingen van je iPhone en iPad

Geplaatst: 2 november 2018 - 06:08

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

iOS is van huis uit al een heel privacy-vriendelijk besturingssysteem voor je iPhone en iPad. Desondanks is het best handig om bepaalde instellingen zo eens langs te lopen.

Privacy is een groot goed. Je wilt - hopelijk - immers niet dat jouw gegevens uit bijvoorbeeld je iPad of iPhone op straat komen te liggen. Privacy begint in iOS eigenlijk al met de keuze van het wachtwoord voor je Apple ID. Zorg dat dit een sterk exemplaar is dat niet eenvoudig te raden is. Spreekt voor zich. Los daarvan vind je in iOS ook nog wel wat instelbare privacy-gerelateerde opties. Start daarvoor de app Instellingen en tik hierin op Privacy. Je ziet nu een lijst met categorieën waar apps mogelijk toegang toe hebben. Tik bijvoorbeeld eens op Contacten en je ziet een lijst met apps die daar gebruik van mogen maken. Vraag jezelf goed af of een bepaalde app voor het daadwerkelijke gebruik die toegang ook echt nodig heeft. Vind je hier een spelletje, dan is die toegang zeker niet nodig en mogelijk slechts een vunzigheidje dat de makers hebben ingebouwd voor het verzamelen van contactgegevens. Zet dan in ieder geval de bijbehorende schakelaar op uit. En als je het helemaal niet vertrouwd: verwijder de game. Denk ook logisch na. Een app als Skype bijvoorbeeld, heeft toegang tot de contacten nodig om 'compleet' - dus inclusief bijvoorbeeld Skype Out - te kunnen functioneren. Ook voor Google Maps is toegang tot contacten handig, want dat maakt het mogelijk naar die contacten - mits voorzien van een adres - te navigeren. Zo vind je voor elke categorie in Privacy een rij apps die gebruik maken van een bepaalde optie. Kijk kritisch naar welke apps toegang krijgen tot zaken als de microfoon, camera, microfoon enzovoort. De categorie Locatievoorzieningen is een aparte. In die zin dat wanneer je apps die die gegevens - wat jou betreft - niet nodig hebben uitschakelt, dat mogelijk ook weer tot net een beetje lager energieverbruik leidt.

In iOS vind je alle privacy-opties netjes bij elkaar

© PXimport

Phone home? Nee, bedankt!

Ook iOS stuurt in principe diagnostische gegevens naar Apple. Nu geldt daarbij wel dat dit bedrijf zeer privacybewust is, dus de kans dat er iets vervelends mee gebeurt (of tussenzit) is niet bijster groot. Nadeel is en blijft dat jij als eindgebruiker niet kunt controleren wat er nou eigenlijk allemaal verstuurd wordt. Wil je helemaal op safe spelen, dan is het versturen van diagnostische gegevens simpelweg uit te zetten. Tik daarvoor - nog steeds in de app Instellingen onder Privacy op Analyse. Zet vervolgens de schakelaar achter Deel iPad-analyse uit, en ook de schakelaar achter Deel iCloud-analyse kan op uit.

Opletten

Hoewel de kans wel erg minimaal is dat er in de App Store van iOS een rotte app zit, is het desondanks aanbevelenswaardig om tijdens de eerste start van een nieuwe app goed op te letten. Dat is namelijk het moment waarop die app toestemming vraagt voor bepaalde zaken. Zo zal een navigatie-app ongetwijfeld toegang willen tot locatiegegevens en mogelijk tot contactgegevens. Een spelletje dat toegang wil tot die zaken is alweer een heel stuk verdachter. Nee zeggen kan altijd. Blijkt achteraf dat iets hierdoor niet werkt, dan kun je via de net genoemde opties altijd nog weer een schakelaartje aanzetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten