Onderhoudsbeurt voor de smartphone

© PXimport

Onderhoudsbeurt voor de smartphone

Geplaatst: 20 juli 2012 - 12:34

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Richard Borgman

De smartphone wordt inmiddels zo vaak gebruikt, dat hij af en toe een kleine onderhoudsbeurt nodig heeft. Door het besturingssysteem en de apps up-to-date te houden en overbodige informatie van het systeem te verwijderen, werkt uw telefoon sneller en beter. Met een kleine tijdsinvestering voorkomt u onnodige irritatie over een te trage telefoon!

1. Als computer gebruiken

Hoewel u voor een smartphone bijna hetzelfde betaalt als voor een computer, gaan veel mensen er veel slordiger mee om. Vooral qua geheugengebruik is men veel onvoorzichtiger dan bijvoorbeeld met Windows, met name omdat de toestellen veel gebruiksvriendelijker lijken dan een gewone computer. Toch verdient het de aanbeveling om stil te staan bij hoe u de smartphone gebruikt. Hoeveel van de geïnstalleerde apps gebruikt u eigenlijk? Kunt u ruimte besparen door uw muziek van de telefoon te halen en Spotify te gebruiken? Hoewel het besturingssysteem van een smartphone anders in elkaar steekt dan Windows of Mac OSX blijft uw apparatuur het beste werken als u af en toe tijd vrij maakt voor een grote opknapbeurt. Wie zijn belangrijke informatie goed heeft opgeslagen, kan er zelfs voor kiezen om de telefoon helemaal leeg te maken en 'opnieuw' te beginnen. Bij de iPhone gaat u naar Instellingen / Algemeen. Onderaan ziet u Stel opnieuw in. In het volgende scherm kunt u kiezen voor Wis alle inhoud en instellingen. Let op, doe dit alleen als u zeker weet dat u alle gegevens op de computer hebt opgeslagen. Er is geen weg terug. Bij Android gaat u naar Instellingen / Back-up maken en opnieuw instellen. Uw toestel gaat dan terug naar de fabrieksinstellingen.

© PXimport

Zorg dat u een goede back-up maakt als u de telefoon helemaal leeg maakt.

2. Besturingssysteem updaten

Om de iPhone zo goed mogelijk te laten werken, is het nodig dat u telkens bijhoudt of uw telefoon over de laatste update van het besturingssysteem iOS beschikt. Hebt u dit tot voor kort netjes bijgehouden, dan krijgt u vanzelf een melding als er een nieuwe versie beschikbaar is. Er verschijnt dan een rode cirkel bij het pictogram van de instellingen met daarin een '1'. U kunt ook gewoon zelf naar Instellingen / Algemeen / Software-update gaan. Het updaten verloopt tegenwoordig draadloos. Als u een tijd geen update heeft uitgevoerd, kunt u alsnog de iPhone op de pc of Mac aansluiten, waarna het programma iTunes zelf op zoek gaat naar de laatste update. U hoeft niet zelf in de gaten te houden of de update geschikt is voor uw telefoon, dit gaat vanzelf goed. Houd er wel rekening mee dat u voor de nieuwste versie van het besturingssysteem minstens een iPhone 3GS nodig hebt. En hoewel Apple een goed beleid voert over compatibiliteit - de iPhone 3GS is inmiddels alweer zo'n drie jaar oud - werken het OS en de bijbehorende apps wel steeds iets trager op oudere modellen.

© PXimport

Het besturingssysteem van de iPhone kunt u draadloos updaten.

3. Besturingssysteem updaten

Bij Android is een minder duidelijk verhaal te geven over het updateproces. De nieuwe versie van het besturingssysteem is versie 4.0, ook wel Ice Cream Sandwich genoemd. Hoewel de nieuwste telefoons over deze softwareversie beschikken, maakt het gros van de beschikbare Android-telefoons nog gebruik van een oudere versie. In tegenstelling tot het iOS-besturingssysteem voor de iPhone wordt het Android-besturingssysteem op telefoons van meerdere fabrikanten gebruikt. Het resultaat is dat een nieuwe editie van het OS moet worden aangepast voor specifieke typen telefoons. Zo moet bijvoorbeeld fabrikant Samsung er zelf voor zorgen dat Android 4.0 geschikt wordt gemaakt voor de Samsung Galaxy S2. Als de software klaar is, wordt hij via de providers van de betreffende landen verspreid. Als u zelf wilt kijken of er een nieuwe update is, gaat u naar Instellingen / Over de telefoon / Systeemupdates. Als de update beschikbaar wordt gesteld, is het zeker aan te raden om hem te downloaden. Als alles naar behoren werkt, wordt uw telefoon er sneller van. De updates verlopen draadloos, behalve bij smartphones van Samsung. Deze telefoons moeten aan de computer verbonden worden, waarna de update verloopt via het programma Kies.

© PXimport

U kunt zelf kijken of uw telefoon geschikt is voor de laatste versie van het Android-besturingssysteem.

4. Apps updaten

Het handige aan iPhone-apps is dat ze in de meeste gevallen op alle iPhones werken. Toch kan het weleens gebeuren dat een goed werkende app ineens minder goed presteert, of helemaal niet meer opstart. Meestal heeft dit te maken met fouten die aan het licht zijn gekomen door gebruik van een nieuw besturingssysteem. Ook kan het gebeuren dat de ontwikkelaars de gebruikers willen dwingen om een nieuwe versie van hun app te gebruiken uit veiligheidsoverwegingen, zoals bij online bankieren. De apps updaten is een simpel proces. Bij het pictogram van de App Store ziet u rechts bovenaan een rood icoon met een getal erin. Dit geeft het aantal apps aan waarvoor een update beschikbaar is. Als u in de app van de App Store bent en via het rechter pictogram in de onderste navigatiebalk naar de updates gaat, ziet u een overzicht van alle apps die u kunt updaten. Als u de app aantikt, ziet u welke aanpassingen en toevoegingen in de update zijn verwerkt. Vooral bij spellen is dit vaak interessant. Om de gebruikers geïnteresseerd te houden, worden vaak nieuwe spelonderdelen gratis ter beschikking gesteld. Gebruik de functie Update alles als u elke app van de laatste wijzigingen wilt voorzien.

© PXimport

U kunt zelf kijken of uw telefoon geschikt is voor de laatste versie van het iOS-besturingssysteem.

5. Apps updaten

De laatste versie van de apps downloaden op uw Android-telefoon gaat net zo gemakkelijk als op de iPhone. Ga naar Google Play, de internetwinkel van Android die eerder bekend stond als Android Market, en navigeer dan naar Mijn apps. In het volgende scherm kunt u met een sleepbeweging wisselen tussen de schermen Geïnstalleerd en Alle. Bij Geïnstalleerd staan de apps die momenteel op uw telefoon staan. Onder het kopje Handmatige updates ziet u welke apps aan een update toe zijn. U kunt de updates handmatig selecteren, waarna de apps worden bijgewerkt. Ook kunt u alle apps in één keer bijwerken. Onder het kopje Bijgewerkt ziet u hoeveel van de geïnstalleerde apps van een update zijn voorzien. Overigens krijgt u in het tabblad Alle een overzicht van alle apps die u ooit heeft gekocht. Wilt u de apps van een automatische update voorzien, dan biedt Android daarvoor de mogelijkheid. Als u in Google Play naar de pagina met details gaat van de app, kunt u de functie Automatisch bijwerken toestaan inschakelen. Zo bent u altijd verzekerd van de laatste versie van de app.

6. Geheugen vrijmaken

Hoewel ook veel bekende apps weinig ruimte innemen op een iPhone, zal de opslagruimte van de smartphone na verloop van tijd toch vol raken. Zowel muziek als video eisen vaak behoorlijk wat ruimte voor zich op, en nieuwe spellen zijn vaak flink in omvang - ze nemen soms zelfs wel 1 GB of meer in beslag. Als u wilt zien hoeveel u op uw iPhone hebt staan, gaat u naar Instellingen / Algemeen / info. Daar ziet u hoeveel muzieknummers, video's, foto's en apps er op uw smartphone staan. Ook ziet u de capaciteit van uw telefoon en de beschikbare ruimte. Onder Instellingen / Algemeen / Gebruik wordt wat dieper ingegaan op de opslagcapaciteit. U ziet een lijst waarin per app wordt aangegeven hoeveel ruimte deze inneemt, waarbij de grootste app bovenaan staat. De gegevens in de app worden bij de grootte van de app betrokken, waardoor de kans groot is dat Video of Muziek hoog in de lijst staat. Als u een app selecteert, ziet u hoeveel de app zelf in beslag neemt en hoeveel ruimte de gegevens voor hun rekening nemen. U kunt in dit scherm ook meteen de app verwijderen.

© PXimport

Het is altijd beter om het opslaggeheugen niet helemaal vol te laten lopen.

7. Geheugen vrijmaken

Android-telefoons gaan iets flexibeler met hun geheugen om, in de zin dat verschillende modellen de mogelijkheid bieden om het opslaggeheugen uit te breiden met een SD-kaart. Maar hoe groot de opslag ook is, als u enthousiast aan de slag gaat met zware apps, muziek en video, komt er een moment dat de telefoon vol staat. Het is voor de werking van de telefoon dan ook beter als er een beetje ruimte beschikbaar is. Als u een app wilt verwijderen gaat u naar Menu / Instellingen / Applicaties / Applicaties beheren. Hebt u al de beschikking over Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), dan gaat u naar Instellingen / Apps. U krijgt nu een overzicht van de geïnstalleerde apps. Kies de app die u wilt verwijderen en tik op Verwijderen. Soms wordt Verwijderen niet getoond. U hebt dan te maken met een zogenaamde 'systeem-app'. Deze apps staan al bij aanschaf op uw telefoon, ze zijn onderdeel van het besturingssysteem. Deze standaard-apps zijn niet te verwijderen, maar u kunt ze wel uitschakelen zodat u er geen last van hebt. U kunt gewone apps ook vanuit Google Play verwijderen door ze te selecteren en op Verwijderen te tikken.

© PXimport

Android-telefoons kunnen vaak worden uitgebreid met een geheugenkaart, maar dat maakt de telefoon niet sneller.

8. Overzicht apps

Om de iPhone effectief te gebruiken, is het verstandig om overzicht aan te brengen in de apps. Dit kunt u doen door apps in een categorie te plaatsen, bijvoorbeeld alle social media-apps zoals Facebook, Twitter en LinkedIn op een pagina, of alle apps die met fotografie hebben te maken. Ook handig in het iOS-besturingssysteem is dat u apps in een map kunt plaatsen en deze een naam kunt geven. Houd uw vinger op een app totdat de apps gaan trillen, en sleep dan de ene app over de andere app. Er ontstaat nu een map waarin de twee apps terechtkomen. De categorie van de eerste app die u hebt versleept wordt daarbij de naam van de map. U kunt deze naam overigens ook gewoon aanpassen. U kunt echter niet het uiterlijk van de map aanpassen. Dit blijft een zwart pictogram met daarin de kleine versies van de pictogrammen die zich in de map bevinden. Om alles overzichtelijk te houden, kunt u er ook voor kiezen om veel pagina's te maken waar maar weinig apps op staan. Als u een nieuwe pagina wilt creëren, sleept u een app helemaal naar de laatste pagina en dan naar de rechterkant van het scherm.

© PXimport

Plaats veelgebruikte apps binnen handbereik, zodat u minder hoeft te scrollen.

9. Gebruik de computer

Zowel voor de iPhone als Android-telefoons kunt u ook de computer gebruiken om bestanden te verwijderen. Ook voor andere zaken is het erg handig om de pc of Mac in te schakelen. Zo kunt u via iTunes veel sneller de indeling van de apps wijzigen. Ook een handige tip is om apps op uw pc of Mac te bewaren, zodat u ze niet opnieuw hoeft te downloaden. Als u de iPhone aansluit op de computer en iTunes opstart, kunt u de smartphone selecteren in de balk aan de linkerkant. Bovenaan kiest u dan de categorie apps. U ziet nu dezelfde schermen als u op uw telefoon. Vink Sync apps aan, zodat u de apps zelf kunt slepen en een nieuwe indeling kunt maken. U kunt ook instellen dat de apps die u aanschaft automatisch worden gedownload op deze computer. Zo kunt u de app dus gerust verwijderen van de telefoon en met een synchronisatie via iTunes snel weer terugzetten.

© PXimport

In iTunes kunt u veel sneller de apps op uw iPhone ordenen.

10. Werkgeheugen

Vergeet niet dat een smartphone ook een computer is, ook al is het apparaat vrijwel altijd ingeschakeld. Net zoals het bij zwaar gebruik van de desktop of laptop ook aanbeveling verdient om af en toe opnieuw op te starten, heeft een smartphone hier alleen maar profijt van. Er zijn apps die op de achtergrond allerlei informatie opslaan of andere opdrachten uitvoeren. Natuurlijk kunt u ook alle apps handmatig uitzetten, maar opnieuw opstarten is gemakkelijker en beter. Voor Android-telefoons zijn er verschillende apps om het cachegeheugen schoon te maken, zoals Cache Cleaner. Ook kan het geen kwaad om af en toe de gegevens in de browser te verwijderen. Op de iPhone gaat u dan naar Instellingen / Safari, waar u Wis geschiedenis en Wis cookies en gegevens kunt kiezen. In Android start u de browser en gaat u naar Menu / Meer / Instellingen. Hier kunt u zaken als de browsegeschiedenis en cachegeheugen wissen.

© PXimport

Als uw smart-phone niet meer lekker loopt, is uit- en weer aanzetten het eerste advies.

11. Batterij

Batterijen in telefoons kunnen tegenwoordig veel meer verduren dan jaren terug. Ook zijn ze krachtiger, alleen merkt u daar door het grotere stroomverbruik van de mooie schermen weinig van. Zorg dat u de batterij van uw smartphone niet steeds maar voor de helft laadt. De elektronen in de batterij moeten in beweging blijven om de capaciteit te behouden. Apple adviseert bijvoorbeeld om de batterij minstens één maal per maand tot 100 procent op te laden en hem dan helemaal leeg te laten lopen. Vergeet niet de pincode om uw simkaart te ontgrendelen en bij de hand te houden als deze weer helemaal opnieuw moet opstarten bij leegloop. Via Instellingen / Algemeen / Gebruik kunt u bij Batterijgebruik instellen om telkens het percentage van de batterij in beeld weer te geven. Android-telefoons verschillen onderling zoveel dat er geen algemeen advies over de batterijwerking is te geven. Bij een Samsung Galaxy S2 kunt u ook helemaal ontladen, zodat de telefoon weer beter kan berekenen hoe vol de batterij is. U moet wel voorzichtig zijn met het ontladen. Als u dit te vaak doet (bijvoorbeeld elke dag), kan het juist de levensduur van de batterij verkorten. Er zijn ook Android-apps verkrijgbaar om gerichter om te gaan met het batterijgebruik, zoals ZDBox.

© PXimport

Zorg dat de batterij van de iPhone tot 100 procent wordt opgeladen, en niet steeds maar tot de helft.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten