Notities maken op je iPad of iPhone met Notability

Door: Ronald Smit | 20 februari 2019 06:31

iPad Pro (2018)
How To

De standaard notitie-app van iOS is best aardig en voldoet voor veel doelen prima. Maar het kan nog veel mooier. Dat bewijst de app Notability. We leggen uit wat er mogelijk is.

Notability is eigenlijk een soort all-in-one app voor alles wat met notities te maken heeft. En daarmee bedoelen we zowel getypte als - met bijvoorbeeld de Pencil - handgeschreven tekst. In het laatste geval kan die handgeschreven tekst ook nog eens herkend worden, wat betekent dat je al je op die manier neergepende aantekeningen kunt doorzoeken. Verder bevat de app een geluidsrecorder. Daarmee is Notability bijvoorbeeld ideaal voor studenten en scholieren. Neem voortaan alleen nog je iPad mee en je kunt al je aantekeningen digitaal maken en houden. Ook het opnemen van een college of lezing komt natuurlijk best van pas. Importeren van bijvoorbeeld een PDF-bestand of een afbeelding (maar ook Worddocumenten enzovoort) is geen probleem. Dergelijke geïmporteerde zaken zijn vervolgens weer van eigen aantekeningen, schetsen en meer te voorzien. Om bijvoorbeeld een PDF'je vanuit een een andere app op je i-apparaat te openen in Notability, tik je op de deelknop in die app. Selecteer vervolgens Notability als doel en de zaak wordt geïmporteerd. Je kunt de pdf importeren in een al bestaande notitie, of er een nieuwe notitie voor laten maken. Vervolgens kun je via de knop T tekst toevoegen, schetsen maken met de potloodknop, markeren via de markeerstift enzovoort.

Gebruik de iOS-app Notability ook als tool om aantekeningen aan een PDF'je toe te voegen

Geluid

En eigenlijk heb je met deze importeer-actie meteen gezien hoe je notities maakt. Je kunt met een leeg exemplaar vanuit het hoofdscherm beginnen door op het knopje helemaal rechtsboven in beeld te tikken. Of open een al bestaande notitie. In beide gevallen spreken de bedieningsknopjes voor zich. Sowieso geldt dat de app extreem simpel in gebruik is. Een uitgebreide handleiding lezen is nergens voor nodig. Wil je bijvoorbeeld een geluidsopname aan je notitie toevoegen, dan klik je op de microfoon in de knoppenbalk bovenaan je notitie. Vermeldenswaardig is verder de moersleutel naast de plus-knop. Tik eens op Papier en kies een van de beschikbare papiertypen. Erg praktisch zijn de lijn- en ruitjesvellen. Zeker als je gaat schrijven of schetsen met de Pencil. Zelfs je wiskunde-opdrachten zijn op deze manier geheel digitaal uit te werken. Scheelt bergen aan papier, goed voor je portemonnee en het milieu.

Er zijn diverse virtuele papiersoorten beschikbaar in Notability voor iOS

Cloud

Notability synchroniseert desgewenst automatisch met iCloud, dus de kans dat je onmisbare notities kwijtraakt is dan nihil. Om deze optie aan te zetten tik je in het hoofdscherm op de tandwielknop linksonder in beeld. Tik vervolgens op iCloud-synchronisatie en zet de schakelaar achter de gelijknamige knop aan. Klaar. Als je dan toch in het instellingenvenster bent aanbeland, dan kun je onder Thema's standaard voor een lichte of donkere omgeving kiezen. Extra thema's zijn via in-app aankopen beschikbaar, maar deze 'opsmuk' lijkt ons meer iets voor de echte liefhebbers. Loop rustig de andere opties ook even langs, wellicht vind je nog wat dingen van je gading. Tot slot is het vermeldenswaardig dat Notability overweg kan met diverse clouddiensten en WebDAV, altijd handig. Blijft over de prijs van Notability: €10,99. Voor een app iets wat in het hogere prijssegment valt, maar als je écht vaak notities wilt maken op hoog niveau is dit zonder meer een must-have app voor met name je iPad. En heb je 'm eenmaal aangeschaft, dan is hij voor het snelle werk ook inzetbaar op de iPhone natuurlijk.

0 Reactie(s) op: Notities maken op je iPad of iPhone met Notability

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.