Met deze apps maak je de mooiste vuurwerk foto's

Door: Laura Jenny | 28 december 2021 09:12

Vuurwerk
How To

Het is niet makkelijk om met je telefoon mooie foto’s te schieten van vuurwerk. Het is donker, vuurwerk is in een klap weg en als je een beetje pech hebt, dan zit er zoveel kruid in de lucht dat er een heel grijze waas over je foto’s komt. Met deze apps schiet jij deze Oudejaarsavond de mooiste vuurwerk foto's.

Slow Shutter Cam

Een goede nachtfoto, of die nu is van vuurwerk of van het Noorderlicht, die valt of staat bij de sluitertijd. De sluitertijd is de belichtingstijd en die is erg belangrijk als het donker is. Voor Apple-telefoons is er de app Slow Shutter Cam, waarmee je foto’s kunt maken die lang aan licht zijn blootgesteld. Hierdoor is er meer op te zien, soms zelfs dan je met het blote oog kunt waarnemen.

Camera FV-5

Voor mensen met een Android-telefoon is er ook een app waarmee je de sluitertijd kunt verlengen voor extra mooie vuurwerkplaatjes. Camera FV-5 biedt na installeren uitleg van hoe je hem het beste kan gebruiken, maar durf te experimenteren. De applicatie geeft je niet heel veel tips als je eenmaal door de uitleg heen bent, maar wees niet bang om zelf wat te spelen met de mogelijkheden die het je biedt. De ISO is iets om in te gaten te houden want die beïnvloedt hoe ‘gevoelig’ de lens is.

Camera FV-5

Adobe Lightroom

De bovenstaande apps worden gebruikt tijdens het maken van de foto, maar er zijn ook een heleboel applicaties die juist nadien alsnog kunnen zorgen voor een indrukwekkende foto. Een voorbeeld hiervan is Adobe Lightroom, dat voor zowel iOS als Android beschikbaar is. Hierin vindt je goede gereedschappen om je foto te bewerken, maar ook een heleboel filters zoals je bijvoorbeeld kent van Instagram, maar dan net weer even anders.

Moment - Pro Camera

Moment is een prima iOS-applicatie waarmee je de mooiste plaatjes schiet van vuurwerk. De applicatie is gebruiksvriendelijk en geeft je veel vrijheid om je foto’s zowel voor- als achteraf nog extra te laten stralen. Het is zelfs mogelijk om je foto’s op te slaan als raw-bestanden, waardoor je er nog iets extra indrukwekkends van kunt maken met Photoshop of een ander professioneel programma.

Afterlight

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je met de app Afterlight (beschikbaar op zowel iOS als Android) na het maken van een foto nog de belichting aanpassen. In sommige gevallen gaat dat veel te ver: dan is je foto achteraf alsnog overbelicht, maar met een subtiel filtertje kun je vaak toch die ene sierpijl net wat mooier laten overkomen. Afterlight is makkelijk in gebruik. Zo makkelijk, dat je er bijna lui van wordt in fotografie. Niet doen, want het kan natuurlijk altijd beter. Als je echter op Oudjaarsavond met champagne die naar je hoofd stijgt een foto maakt, dan mag je best een beetje valsspelen.
Amsterdam Light Festival

Denk aan de opties van je telefoon

Apps kunnen je plaatjes wel mooier maken, maar als je de basis op orde hebt dan ben je al een heel eind. Daarmee bedoelen we dat je al een heel eind komt als je de mogelijkheden van je telefoon optimaal benut. Probeer eens een timelapse te maken als je telefoon dat kan, of schiet foto’s in de nachtmodus die net even beter bestand is tegen de duisternis. 

Veel telefoons hebben een groothoeklens, waarmee je ook weer heel andere plaatjes van de oplichtende lucht kunt maken. Je kunt ook overwegen een telefoonstandaard te gebruiken.

Wees creatief

In het verlengde daarvan kun je ook creatief zijn op andere manieren. Als iemand bijvoorbeeld sterretjes gebruikt, laat diegene dan eens een rondje maken met het sterretje. Maak daar een foto van met een lange sluitertijd en je zal verbluft zijn van het resultaat. Je kunt ook een video maken of via social media als TikTok of Instagram een grappig effect doen zoals Boomerang. Zo kun je bijvoorbeeld de sierlijke bewegingen van het vuurwerk goed laten zien. 

Tot slot, maak de lens van je smartphone goed schoon voor je begint, vaak is dat de nummer één reden waardoor er ‘flares’, lichtstrepen, op je foto’s verschijnen. Voor veel meer tips raden we deze Cursusbundel Smartphonefotografie aan.

0 Reactie(s) op: Met deze apps maak je de mooiste vuurwerk foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.