Meewerken aan medisch onderzoek met ResearchKit

Veel mensen gebruiken hun iPhone als fitnesstracker. De data die door de sensoren verzameld wordt kan relevant zijn voor medisch onderzoek. Met ResearchKit kun je met je iPhone een bijdrage leveren. Hoe werkt dit?

Je iPhone zit vol met sensoren die allerlei metingen kunnen doen, bewegingen kunnen registreren enzovoorts - informatie die uitermate geschikt is voor medisch onderzoek. Voor onderzoek geldt: hoe meer gegevens, hoe beter. Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder en representatiever de informatie. En aangezien er ontzettend veel mensen met een iPhone op zak rondlopen, lijkt het een goed en logisch middel om gegevens aan te leveren op een ongekend grote schaal. Lees ook: 11 dingen die je nog niet wist over je iPhone.

Wat is ResearchKit?

© PXimport

Activiteiten worden op de achtergrond bijgehouden, zonder dat je er last van hebt.

ResearchKit is een open source framework van Apple waarmee wetenschappers en ontwikkelaars van over de hele wereld krachtige apps kunnen ontwikkelen voor medisch onderzoek die daarvoor de sensoren op je iPhone benutten. Het framework werkt naadloos samen met HealthKit, waardoor er nog meer relevante gegevens beschikbaar zijn, zoals calorieverbruik, het gemiddeld aantal stappen per dag en hartslag.

Dankzij de apps die uit ResearchKit voortkomen, betekent deelnemen aan medisch onderzoek niet langer dat je naar een ziekenhuis of medisch centrum moet gaan om tests te laten uitvoeren en vragenlijsten in te vullen. Nu kun je waar je maar wilt je iPhone gebruiken om activiteiten uit te voeren en data te genereren. Bovendien kun je je met veel apps je eigen data bijhouden en potentiële verbanden ontdekken tussen je symptomen en dagelijkse activiteiten of dieet.

Data die op deze manier wordt aangeleverd kan ook veel sneller en efficiënter verwerkt en opgeslagen worden dan papieren vragenlijsten. Hierdoor houden onderzoekers meer tijd over om zich op het onderzoek zelf te richten in plaats van op gegevensinvoer en het controleren op fouten bij de invoer.

Maar hoe zit het met je privacy? Je wilt natuurlijk niet dat de sensoren op je iPhone constant van alles aan het opmeten zijn en deze gegevens zomaar naar weet jij veel wie doorsturen. Met ResearchKit kun je kiezen aan welke studies je meewerkt en je kunt zelf bepalen welke informatie je aan welke apps doorgeeft.

Nu al beschikbaar

Er zijn al een aantal Amerikaanse apps van verschillende instituten, medische centra en onderzoekers verkrijgbaar die van ResearchKit gebruik maken.

© PXimport

Met GlucoSuccess kun je je bloedsuikerspiegel doorgeven op verschillende momenten op de dag.

Met GlucoSuccess kan een beeld geschept worden van de invloed die eetgewoonten, lichaamsbeweging en medicatie hebben op de bloedsuikerwaarde van een patiënt. Mensen die de app gebruiken kunnen hiermee een duidelijk verband leggen tussen bepaalde keuzes die ze maken en hun glucosewaarden, zodat ze meer controle krijgen over hun eigen gezondheid.

De Asthma Health app is ontwikkeld om symptoompatronen van personen bij te houden waaruit afgeleid kan worden wat de triggers zijn voor astma-aanvallen en hoe de behandeling gepersonaliseerd kan worden.

Share The Journey is een app waarmee borstkankerpatiënten na hun behandeling gedetailleerde informatie kunnen geven over de langetermijneffecten van hun chemotherapie, die kan helpen om de kwaliteit van leven na de behandeling te verbeteren.

De mPower app maakt gebruik van gegevens over coördinatie, balans, geheugen en loopgedrag om de medische wereld een beter inzicht te geven in de uiteenlopende symptomen van de ziekte van Parkinson, terwijl gebruikers de app kunnen gebruiken om hun eigen symptomen kunnen herkennen.

Door middel van vragenlijsten en taken stelt MyHeart Counts onderzoekers in staat om beter te kunnen beoordelen hoe de activiteiten en levensstijl van de deelnemers gerelateerd is aan hun kans om hart- en vaatziekten te krijgen. Hiermee kan de medische wereld een beter inzicht krijgen in hoe het hart beter gezond gehouden kan worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten